Mor Gabriel işgalci çıktı
"Süryan ilerin Kudüsü" olarak bilinen Mor Gabriel (Deyrulumur) Kilisesi'nin 3 yıllık tapu tescili davasında son nokta konuldu
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, "Kilise'nin Hazine arazilerini işgal ettiği" sonucuna vardı. Süryanileri ve Türkiye'deki azınlık vakıflarının mal edinmelerini yakından ilgilendiren süreç şöyle işledi: Mardin- Midyat'ta 2008'de kadastro çalışmaları yapılırken, Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köylerinin muhtarları, arazilerinin 276 dönümünün Kilise'nin işgali altında olduğunu iddia ederek, Hazine'ye başvurdu.
'BAĞIŞ YAPILAMAZ'
Köylüler, kilisenin duvar örerek, arazileri kendilerininmiş gibi gösterdiğini savundu, tapu tescili davası açıldı. Ancak Midyat Kadastro Mahkemesi, yerel ve fen bilirkişilerini dinlemesinin ardından Hazine'nin açtığı davayı reddetti. Yargıtay 20'nci Hukuk Dairesi azınlık vakıflarının, 100 dönümden fazla araziyi mal olarak edinemeyeceklerini, aynı şekilde hibe yoluyla da mal edinemeyeceklerini belirterek yerel mahkemenin kararını, 7 Aralık 2010'da bozdu. Yerel mahkeme ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün "Mor Gabriel Manastırı'nın, 1267 yılının Rebiulahir ayı yılında Abdülmecit Han'ın fermanına dayanılarak kurulduğu, 1935 yılında tüzel kişilik kazandığı, 1936 yılından önce de arazilerinin beyanını verdiği, 1937'den sonra da vergilerini düzenli olarak ödediği" şeklindeki 2009 tarihli yazısına dayanarak kararında direndi. Mahkeme, "arazilerin bir kısmı bağış yoluyla edinilmiş, azınlık vakıfları bağış yoluyla mal edinemezler" tezine karşı da, bağış yönündeki kayıtların belgelere sehven yazıldığını belirtti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı oybirliğiyle bozarken Kilise'nin araziler üzerinde işgalci durumda olduğuna hükmetti. Kilise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açmaya hazırlanıyor.
ERSAN ATAR/Sabah
Yorum Yaz