maritbet girişmaritbet
Müteahhitler, "İmar Anayasası" istiyor

Müteahhitler, "İmar Anayasası" istiyor

Bürokrasideki zorluklar ve arsa sorunu yüzünden projelerini hayata geçiremeyen müteahhitler, cazip planlar yapılmadığı sürece kentten yatırımcı göçünün süreceğini vurguladı



İzmir'de uygun arsa bulamadıkları için proje üretemeyen, bürokraside yaşanan zorluklar nedeniyle yatırımlarını hayata geçiremeyen müteahhitler, kent için "İmar Anayasası" istiyor. Belediyelerin "rant vermeyeceğiz" söylemlerine de tepki gösteren İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Nasır Group Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, "Biz rant istiyoruz. Bu rantı kent ve İzmir halkı için istiyoruz. Rant olmadan, kar etmeden gayrimenkul firmalarının ve şehrin büyümesine imkan yok" dedi. Eskidji İzmir Bölge Ortağı Ali Erten ise Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı'nın bile yıllardır planlanamadığını belirterek, yatırımcıyı çeken cazip planlar yapılmadığı sürece kentten yatırımcı göçünün devam edeceğini vurguladı.

UZLAŞMA SAĞLANMALI
Arsa fakiri İzmir'de tüm sivil toplum örgütleri ve belediyelerin işbirliği ile kentin 50 yıllık İmar Anayasası'nın oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Necip Nasır, başka türlü kentin büyümesinin mümkün olmadığını dile getirdi. İTO Meclis Üyesi ve Nasır Group Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, bunun için kentin zaman kaybetme lüksü olmadığını da vurguladı. İzmir'in yeniden planlanması gerektiğini, bunun da kentteki bütün kurum ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin birlikteliği ile yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

50 YIL PLANLANMALI
İzmirli müteahhitler olarak ne yazık ki yer bulamadıkları için proje üretemediklerini, birçok müteahhitin kurumsal yapısını sürdürmek için projelerini başka şehirlerde hayata geçirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Nasır şöyle konuştu: "İzmir, Aliağa'dan Ödemiş'e kadar yeniden planlanmalı. SİT alanları belirlenmeli. Kent yenileme projeleri merkezden başlatılmalı. Arsa sahipleri için cazip planlar yapılmalı. En az 5 bin metrekarelik büyük adalar oluşturularak, bin metrekarelik inşaat alanında yükseklik serbest bırakılmalı. Günü değil İzmir'in gelecek 50 yılını kurtarmak için plan yapılmalı. Arsa sahipleri ve müteahhitler için rant yaratılmalı. İzmir'de ancak bu sayede gayrimenkul projeleri hayata geçer. Yıllardır konuşulan kent yenileme projesi de gerçekleşir. Yurtdışından da büyük yatırımcılar ancak bu sayede İzmir'e gelir."

"Cazip imkanlar sunulmalı"
Eskidji İzmir Bölge Ortağı Ali Erten İzmir'de yatırımcıyı çekecek, arsa sahiplerini cezbedecek planlar yapılmadığı sürece gayrimenkul sektörünün gelişmesinin mümkün olmadığını belirterek, iş hayatında rant ve kar olmadan hiç bir projenin hayata geçemeyeceğini kaydetti. İzmir'de rant kavramının çok farklı değerlendirildiğinin altını çizen Erten, "Basmane'de utanç çukuru olarak anılan Dünya Ticaret Merkezi 12 yıldır yapılamadı. Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı planları yıllardır tamamlanamadı. Bu haliyle İzmir'e yatırımcının gelmesi çok zor. Birde yatırımcılar bürokrasi ve imar sorunları ile uğraşıyor. Kent yenileme projeleri de bu şekilde hayata geçmez. İzmir'in yatırımcılara cazip imkanlar sunan yeni bir planlamaya ihtiyacı var" dedi.

Kaynak: MURAT ŞAHİN / Yeni Asır
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz