TMMOB Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı projesine dava açtı!
Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı'nı turizm ve ticaret alanına dönüştürmeyi hedefleyen nazım imar planına dava açıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na Türkiye Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB), TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası tarafından, İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Davada yürütmeyi durdurma ve idari işlemin iptal edilmesi talep edildi. Davanın dilekçesinde gerekçe olarak "Kamu yararı gözetilmediği ve tarihi yapıya ait planın, emlak yatırımları gözetilerek değiştirildiği" belirtildi.
Uzun süredir tartışılan ve tarihi yapısıyla İstanbul'un önemli yapılarından biri olan Haydarpaşa Garı'nın boşaltılarak Kadıköy Meydanı'yla birlikte turizm ve ticaret alanı olması hedefleniyordu. Bu kapsamda hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Eylül ayında İBB Meclisi'nde kabul edilerek, Aralık ayında askıya çıkmıştı.
İTİRAZ NEDENLERİ
TMMOB, Şehir Plancıları Odası ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İBB'ye açılan davada itiraz noktaları şunlardan oluşuyor:
- Davalı idarenin (İBB ) işlemi neden, konu ve maksat yönünden planlamada eşitlik ilkesine ve kamu yararına aykırılıklar içermektedir,
- Yargılama konusu olan 1/5000'lik Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı maksat, içerik açısından hukuka imar yasa ve mevzuatına; kültür varlıklarının ve sit alanlarının korunması ve ilgili evrensel ulusal koruma amaçlı planlama teknik ve ilkelerine aykırı bulunmaktadır,
- Plan hükümleri ve alan yer seçimleri incelendiğinde, plan ve plan hükümlerinin kentin ve bölgenin özellik veri ve ihtiyaçlarına göre değil, sadece emlak yatırımlarına konu olabilecek şekilde düzenlendiği görülmektedir,
- İmar planı içinde yer alan plan notlarında, planlama alanında aktif yeşil ve açık yeşil olarak ayrılan alanların neredeyse tümüne yapılaşma kararları getirilmiş, bu alanların altlarında yer altı otoparkı, çarşı ve geçişler düzenlenmiş, aktif yeşil alan olarak belirlenen zemin altı geçiş güzergahlarında ticari birimler ve otopark yapılabilir denilmiştir.
- Ayrıca fuar, panayır ve festival alanı olarak belirlenen Kadıköy Meydanı'na ölçüsüz ve süresi belli olmayan bir yapılaşma getirilmiş, bu haliyle Kadıköy Meydanının meydan olma özelliği ortadan kaldırılmıştır.
Sol Gazetesi
Yorum Yaz