Akçansa ve Çimsa Çimento, 3 yılda 2 kat büyüyecek!
Önümüzdeki 3 yılda Akçansa ve Çimsa'yı ikiye katlayacaklarını belirten Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Göçmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da satılan fabrikaların ilgi alanlarında olduğunu söyledi
Sabancı Çimento Grup Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye'deki ve çevre ülkelerdeki yatırım fırsatlarını izlediklerini açıkladı. Akçansa ve Çimsa'nın 1 milyar dolarlık yatırım yapma gücü bulunduğuna dikkat çeken Göçmen, "Birçok ülkede yatırım fırsatlarına bakıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 3 yılda Akçansa ve Çimsa'yı ikiye katlamak" açıklamasını yaptı. Sıfırdan fabrika yatırımı yerine satılan fabrikaları takip ettiklerini ifade eden Göçmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da satılan fabrika olması halinde ilgilenebileceklerini kaydetti.
1 milyar dolarlık yatırım gücümüz var
Göçmen, KKTC'nin Gazimağusa kentinde gerçekleştirilen Akçansa Geleneksel İş Ortakları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemin Türkiye ve Akçansa'nın içinde bulunduğu bölgeler için çok daha iyi olacağını savundu. Göçmen, Akçansa ve Çimsa'nın 1 milyar dolarlık yatırım yapma gücü bulunduğuna işaret ederek, ortakları HeidelbergCement'in yatırım yapabilecek kıvama geldiğini, 2008-2009'da yaşananların global oyuncuları bilanço olarak bazı sıkıntılara soktuğunu, süreyi en başarılı geçenlerden biri olan HeidelbergCement'in kriz öncesinden daha pırıltılı bir şirket haline geldiğini, bunun Akçansa için bir şans olduğunu söyledi. Türkiye'de ilk hedeflerinin yeni bir fabrika yapmak olmadığını belirten Göçmen, çimentoya ihtiyacı olan ülkelerde yerinde yatırım yapmanın ve kapasite fazlası olan ülkelerde de mevcut kapasiteleri almanın daha önemli olduğunu vurguladı. Yatırım fırsatlarına baktıklarını ifade eden Göçmen, "Bunu birden çok ülkede yapıyoruz. Kimlerin alınacağını biliyoruz, sahipleriyle de konuşuyoruz" dedi.
İlk defa yurtdışına yatırıma gideceğiz
Son birkaç yıldır çimento sektörünün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki büyümesinin dikkat çekici olduğuna değindi. Göçmen, sektördeki büyümenin geçen yıl Güneydoğu'da yüzde 13.8 ve Doğu Anadolu'da yüzde 17.6 olduğunu bildirdi. Bu büyümenin arkasındaki gücün altyapı ve konut yatırımları olduğunu vurgulayan Göçmen, "Böyle önemli bir konjonktür (barış süreci) oluştuğu takdirde Irak'a satacağımız mal kalmayacağından da korkarım.Türkiye'de o kadar büyük bir talep olursa ihracata verilecek mal da kalmayabilir. Bölgede yeni bir çimento fabrikasına ihtiyaç yok. Ama Güneydoğu ve Doğu'da satılan bir fabrika olursa ilgileniriz" diye konuştu.
Büyüme hedeflarini tutturmak için yurtdışında da yakın takip halinde olduklarını anlatan Göçmen, "Yurtdışında bazı yerlerde (fabrika) yapmak üzere, bazı yerlerde de satın almak üzere bakıyoruz. Türkiye dışında çimento yatırımımız yok. İlk defa yurtdışına gideceğiz" dedi. Göçmen, "Yatırım yapılabilecek yer olarak nereyi görüyorsunuz?" sorusu üzerine, Ortadoğu'yu daha yakın süreçte gördüğünü, Kızıldeniz ile Türkiye'nin güney sınırı arasındaki coğrafi bölgeyi kastettiğini söyledi. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ise, Türkiye'nin en büyük iç çimento satıcısı, en büyük ihracatçısı ve üreticisi olduklarını belirterek, Akçansa'nın Türkiye'de halka açık çimento şirketleri arasında 2012 yılı itibariyle en yüksek kara sahip olduklarını söyledi.
Çimento sektörü bu yıl yüzde 5 büyür
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, dönüşüm projelerinin hız kazanması halinde inşaat sektörünün gelecek 10 yılı için İstanbul'da çok büyük fırsatlar çıkacağına işaret ederek, "Bu olumlu hava şu veya bu nedenle bir kesintiye uğramadığı takdirde bu yıl çimento sektöründe yüzde 5'lere varan, bölgesine göre yüzde 5'leri de geçebilecek, bir büyüme yanıltıcı olmaz" dedi. Göçmen, uzun bir aradan sonra sokak aralarındaki inşaatlarda canlanma olduğuna da işaret etti.
"Nakdimiz var diye tenkit ediliyoruz, varsın öyle olsun"
Çimentonun Sabancı Topluluğu'nun ana iş kolu olduğuna işaret eden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da Türkiye ekonomisi, olimpiyatlar ve barış süreci gibi birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Güler Sabancı, Topluluğun istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne işaret ederek, geçen 9 yılda her yıl ortalama yüzde 15'e yakın büyüdüklerini, önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyüyeceklerini söyledi. Türkiye'nin en kuvvetli mali bünyesine sahip gruplarından olduklarını vurgulayan Sabancı, "Hatta zaman zaman borcumuz yok, çok nakdimiz var diye tenkit ediliyoruz. Ama öyle tenkit edilelim, varsın öyle olsun" dedi.
Türkiye'nin olimpiyatları alacağına inancımız yüzde 100
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, İstanbul 2020 Olimpiyatları'nın Türkiye'nin yüzde 100 alacağını vurgulayarak, "Yüzde 99 değilÖ Çünkü en son toplantılarda bulundum. O kadar farklıyız ki... Bu komitenin başındaki en önemli kişiyle konuştum. 'Madrid ve Tokyo'ya göre en büyük fark ne' dedim. 'En büyük fark, hepiniz çok istiyorsunuz' dedi. Evet, hepimiz olimpiyatların gelmesini çok istiyoruz ve olimpiyatlar gelecek. Sayın Başbakan 'gelmese de bütün projeleri yapacağız' dedi. Akçansa genel müdürü '3. köprünün betonunu attık' diyor. Demek ki bütün projeler gerçekleşecek" şeklinde konuştu.
Büyük umutlar veren önemli bir barış sürecine girdik
Şu anda Türkiye'nin çok önemli bir sürece girdiğini belirten Sabancı, "Hepimize çok büyük umut veren önemli bir barış sürecine girdik. Ben buna barış ve kardeşlik süreci diyorum. Kamuoyu, toplum hazır... Artık yıldığımız, yorulduğumuz meseleleri hallediyoruz. Kürt kardeşlerimizle barış ve kardeşlik sürecine giriyoruz. Ben bunun Türkiye için büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Barış süreciyle birlikte oralara (Doğu ve Güneydoğu'daki illere) yatırım gelecek. Oralar çok büyük değişime uğrayacak. Bu da ülkeyi üst üste daha ileriye götürecek" şeklinde konuştu.
Sabancı, İsrail ile son 2-3 yıldır süren sıkıntının giderildiğini, Irak'ta barışa gidildiğini ifade ederken, "İnşallah Suriye'de de çözüme gidilecektir. Bu bölgede el ele verme doğru bir iştir" dedi.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ/Dünya
Yorum Yaz