maritbet girişmaritbet
Almanya Bau Fuarı'nda Türk yapı malzemeleri vitrine çıkıyor!

Almanya Bau Fuarı'nda Türk yapı malzemeleri vitrine çıkıyor!

İMMİB'e bağlı çalışan Yapı Malzemeleri Komitesi, Türk yapı malzemelerini tanıtmak için kolları sıvadı. 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak isteyen komitenin en büyük sıkıntısı ise yabancı firmalarca hazırlanan teknik şartnameler

Hükümetin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde en büyük pay, 100 milyar dolar ile inşaat sektörünün. Hedefe kilitlenen Türk işadamları var güçleriyle bu hedefi yakalamak için, adeta dört koldan çalışıyor. Bu kapsamda son dönemde öne çıkan girişimlerden biri de İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) çatısı altında kurulan Yapı Malzemeleri Komitesi. İMMİB bünyesinde bulunan 6 ihracatçı birliğinden Mücevher İhracatçıları Birliği hariç, 5'inden temsilcilerin katılımıyla kurulan komitenin hedefi, öncelikle taahhüt sektörünün yoğun faaliyet gösterdiği ülkelerde Türk yapı malzemelerinin satışını artırmak. Komitenin Başkanı, aynı zamanda İMMİB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen yapı fuarı Bau'da DÜNYA Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Türk malı yapı malzemelerinin hem kalite, hem de üretim teknolojisi açısından rakipleriyle yarışır durumda olduğuna dikkat çeken Urfalılar, fuarlara katılıp sektör temsilcilerine bu malzemelerin tanıtımını yapmayı amaçladıklarını söyledi. Bu fuarlarda 'infostandlar' kurma kararı alan Komite, tamamen Türk malı ürünlerle dizayn edilen ilk standını Münih'te açtı. Açılış kokteyline çok sayıda Türk ve yabancı işadamının yanı sıra Türkiye'nin Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş de katıldı. 

Tüm firmalar bu atağa katılmalı 
 
Bu yıl Bau dışında yine Münih'te Bauma, Paris'te Batimat ve Ortadoğu'nun en büyük yapı fuarı olan Dubai'deki Big 5 Show'a katılacaklarını açıklayan Serdar Urfalılar, malzemelerin kalitesini gösterebilecekleri tüm prestijli fuarlarda yer alacaklarını belirtti. Urfalılar, Türk yapı malzemesi üreticilerine bir de çağrı yaptı. Avrupa'da fuara katılmanın artık eskisi gibi zor olmadığını, devletin bu katılımları desteklediğini anlatan Komite Başkanı, "Ürününe güvenen tüm firmalar belgelerini hazırlayıp, devletin verdiği tüm teşvikleri alıp, gelip bu fuarlarda boy göstermeli" diye konuştu. 
 
VIP ziyaretler yapılacak 
 
Komite, tanıtım çalışmalarını hem Türkiye'ye davet ettikleri VIP heyetler vasıtasıyla, hem de yurtdışında yapacakları VIP ziyaretler ile sürdürecek. Ortadoğu'nun yakınlığı nedeniyle lojistik avantajına dikkat çeken Serdar Urfalılar, bu nedenle Komite'nin ilk VIP ziyaretini bölgede en çok inşaat işi alan Güney Koreli firmalara düzenleyeceklerini söyledi. Ziyaretlerin, mart ayında gerçekleşmesi planlanıyor. Avrupa'dan markalar alıp, hem Türkiye hem de Türk malı algısını daha yükseğe taşımayı hedeflediklerini belirten Urfalılar, bunun eskisi kadar zor olmadığına dikkat çekerken, "Avrupa'dan pek çok firma Türk şirketlerinin kapısını çalıp, ‘bizi satın alın' teklifi yapıyor" dedi. 
 
A'dan Z'ye tüm malzemeler mevcut 
 
20 milyar dolar ihracat, 8 milyar dolar ithalat ile dış ticaret fazlası verdiklerini ve 2023 yılında sektörün, dünya ticaretindeki toplam payının yüzde 20'si olan 100 milyar dolar ihracatı hedeflediğini belirten Urfalılar, projelerde A'dan Z'ye hangi malzemeye ihtiyaç duyuluyorsa hepsini karşılayabilecek bir yapı oluşturduklarını ve özellikle tercih edilir hale gelen, ekolojik, akıllı ve geri dönüşümlü malzemelerden yapılan binalar konusunda iddialı olduklarını ifade etti. Yapı malzemeleri ihracatında halen 7'nci durumda bulunan Türkiye'nin hedefi, Çin ve Almanya'nın ardından 3'üncü sırayı almak. 
 
Teknik şartname sıkıntısı 
 
Urfalılar'ın verdiği bilgiye göre sıkıntının altında, yatan temel sebeplerden biri de teknik şartnamelerde yer alan ifadeler. Buna göre Avrupalı teknik müşavirlik firmaları, hazırladıkları projelerde kullanılmasını teklif ettikleri malzemelerde bazı özel belge ve sertifikalar talep ediyor. Türkiye'de bu sertifikaları verecek merci bulunmadığı için, malzeme kalitesi uygun olsa dahi Türk malı otomatikman ekarte olmuş oluyor. Bu nedenle Türk inşaat firmaları dahi malzemeyi gidip Avrupalı tedarikçiden almak durumunda kalıyor. Yani bir anlamda Avrupalı müşavir, Avrupalı malzeme üreticisini işaret ediyor. Bunun çözümü için Türk firmaların teknik müşavirlik hizmetlerini yurtdışına doğru genişletmeleri önem taşıyor. Devletin bu alanda önemli destekleri bulunsa da firmaların ilgisinin yeterli düzeyde olmadığı belirtiliyor. 
 
Mehmet DAYIOĞLU /Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Almanya'da konut fiyatları düşmeye devam ediyor
  • 24.06.2024 10:22

Almanya'da konut fiyatları düşmeye devam ediyor

Almanya’da konut fiyatları, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemi ...

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

Almanya’da konut krizi büyüyor
  • 28.09.2022 17:12

Almanya’da konut krizi büyüyor

Alman IG BAU (Bauen-Agrar-Umwelt = İnşaat-Tarım-Çevre) sendikası, ülkede uygun f ...

Ev ve mutfak eşyaları fuarı yerli üreticiyi yurt dışında yeni pazarlara taşıyacak
  • 08.12.2021 17:02

Ev ve mutfak eşyaları fuarı yerli üreticiyi yurt dışında yeni pazarlara taşıyacak

Anadolu’nun dört bir yanındaki üreticiler, ev ve mutfak eşyalarına dair en yeni ...

Hitler'in rüyası Prora otel oluyor
  • 26.06.2015 14:57

Hitler'in rüyası Prora otel oluyor

Adolf Hitler'in askerleri için bir tatil ve moral merkezi olarak planladığı Rüge ...