maritbet girişmaritbet
Çatılarda erken teşhis hem evinizi hem cebinizi korur

Çatılarda erken teşhis hem evinizi hem cebinizi korur

Çatı tamirinin yazın yapılması ve Eylül ayına yani yağmurların arttığı aya bırakılmaması gerekiyor

 
 

Başak Grubu bünyesindeki Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Genel Müdürü Erkan Pekdemir, Türkiye'deki büyüklüğü 1.5 milyar dolar olan çatı sektörünün, yüzde 5'ini onarım ve bakımın oluşturduğunu söylüyor.

Pekdemir; “Türkiye'nin büyük bir bölümünde çatı onarımı, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılıyor. Özellikle Eylül'e doğru başlayan yağmurlar, kış öncesi çatı sorunlarını önceden haber veriyor. Ancak Temmuz, Ağustos gibi güneşli aylar yerine Eylül'den sonra tadilat düşünüldüğünde yağışlar işi çok zorlaştırıyor. Çatıyı açıp toparlamak hava şartları sebebiyle çoğunlukla mümkün olamadığından geçici çözümler üretiliyor. Bu da pek sağlıklı olmuyor” diyor.


Pekdemir, idare eder diyerek bakımı ertelenen çatıların çok daha büyük masrafa yol açtığını ifade etti;
Çatı bir sistem olarak ele alınmalı ve bakımı da buna göre yapılmalıdır. Bir evin çatısı yalıtım işlevini yerine getiremeyecek hale geldiyse; çatı örtüsünde bazı hatalar mevcutsa yapıyı oluşturan diğer yapı elemanlarında da ciddi fonksiyonel bozukluklara neden olabilir. Özellikle mevsimsel değişiklikler sebebiyle güneş, yağmur, kar ve fırtınaların çok daha şiddetlendiği düşünülürse bir kiremitin bozuk olmasının bile başınıza açacağı işin ciddiyeti daha iyi anlaşılabilir.
 

Her sene kışın ağır hava koşullarına maruz kalan çatınızın periyodik olarak yaza girer girmez kontrol edilmesi gerekir. Çatının yalıtım değerlerini azaltacak, birtakım etkenler engellenmeli veya mevcutsa çözüm yolu aranmalıdır.
Az eğimli çatılarda, baca dibi ve ışıklığın çatıyla birleşim yerleri gözden geçirilmeli varsa kir ve istenmeyen bitkisel oluşumlar çatınızdan uzaklaştırılmalıdır. Çatının herhangi bir yerinde sızmalar tespit edilirse, bu sızmaların engellenmesi gereklidir çünkü sızmalar çatıda rutubete neden olur.


Hasarlı bir çatının bakımını ne kadar bekletirseniz, meydana gelecek risklerin de o derece artmasına sebep olursunuz. Bazen çatıdaki tek bir kiremitin yarattığı su sızıntısı ciddi bir problem olabilir, eğer çatı bu durumuyla uzun zaman ihmal edilmişse, çatıyı tamamen yenilemek daha akıllıca bir çözüm olacaktır çünkü büyük olasılıkla çatı konstruksiyonunu oluşturan ahşaplar da nemden etkilenmiştir. Ve en kötüsü iyi yalıtılmamış veya hasarlı çatının sızdırdığı su zamanla duvarda bile rutubete neden olur.  Tüm bu noktalara dikkat edildiği takdirde en uygun fiyatlara sorunsuz evlerde yaşayabilirsiniz. Sorunlu tek bir kiremiti bile ertelemeye kalkarsanız birkaç ay sonra tüm çatıyı yaptırmak zorunda kalıp başta edeceğiniz masrafın çok fazlası cebinizden çıkabilir. Dolayısıyla çatılarda da erken teşhis hem evinizi hem cebinizi korur.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz