Çimentoda 10 milyarlık yatırım planı gündemde!
Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü'yü, ikinci çeyrek GSYH rakamlan açıklandıktan sonra aramıştım. İnşaat, 2010'da yüzde 18.3,2011'de yüzde 11.3 büyümüştü
Türkiye ekonomisinde çarkları çeviren bu önemli sektörden, 2012 ile birlikte sıkıntı sinyalleri gelmeye başlamıştı. 2012 birinci çeyrek büyümesi, yüzde 2.7, ikinci çeyrek çok daha düşük; yüzde 0.4'tü! Acaba bu hız kaybı, demir çelik, çimento gibi sektörleri sıkıntıya sokabilir miydi? Mustafa Güçlü, sıkıntının 'konjonktürel' olduğu görüşünde.
"Yoksa Türkiye'de inşaat sektörünün önü açık. Şimdi kentsel dönüşüm başlıyor. Sektör bunu görüyor. Geçici sıkıntılara değil geleceğe bakıyor. Şu sıralar kapasiteyi yüzde 50 artıracak büyük projeler var" dedi. Bir de hesap yaptı: "Doğru hesap klinkerdir. 65 milyon ton kapasite var. Bu rakam 2015'e doğru 90'a çıkacak, yüzde 50'ye yakın artış olacak." Doğrusu sektörde sıkıntı dinlemek için gitmiştim ama aksine büyük bir yatırım atağını anlatan değerlendirmeler dinliyordum.
Güçlü'ye, sektörde yaklaşık 30 milyon ton kapasite artışı anlamına gelen bu yatırımların değerini sordum. Basit bir hesap yaptı: "1 milyon ton için gerekli yatırım 150 milyon euro civarındadır. 30 milyon ton dersek 4-4.5 milyar euro eder." Bu rakamı TL'ye çevirirsek, 10 milyar lirayı geçiyor. Türkiye'de çimento üreticilerinin önündeki yatırım planı bu! Limak'ın ve Sönmez gibi sektöre yeni giren bazı başka grupların çimento yatırımlarını biliyordum ama bu kadar büyük çapta bir yatırım hamlesi olduğunu, doğrusu bilmiyordum. Güçlü'ye, bu yatırımı hangi grupların yapmakta olduğunu sordum. "Şirket adı söylemem doğru olmaz, birini söyler, diğerini unutursam olmaz. Bunların hepsi açık bilgi. ÇED raporlarına bakın" dedi.
TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, Eğitim Değerlendirme Müdürü Çağlan Son iki yıl içinde ÇED raporu almış projeler (2010-11) Projenin adı Proje sahibi l ili Çimento Hammaddesi Ocağı Egemtaş Ankara 1 Entegre Çimento Fab. Traçim Kırklareli Klinker Üretimi Limak Bitlis Klinker Üretim Tesisi Limak Mardin Dibekli Entegre Çim. Fab. Çimentaş Gümüşhane Şanılurfa - Modern. Kapasite Limak Şanlıurfa Vezirhan Ent. Çim.Fab. Ve Malz. Dinçer Bilecik Gaziantep Çim. Modern./ Kapasite Limak Gaziantep Çimento Kili Ocağı Mineral End. K.Maraş Çimento Kili Ocağı Mineral End. K.Maraş Kurtalan Çim. Modern/Kapasite Limak Siirt Klinker Üretim Tesisi İçdaş Çanakkale Van Çimento Kapasite Artışı Aşkale 1 Van Entegre Çim. Fab. Kapasite Artışı Yurt Muş Çimento Fabrikası Çimentaş İzmir Entegre Çimento Fabrikası Nuryol Sakarya Silifke Entegre Çimento Fabrikası Güç Çimento Mersin Çimento Kili Maden Sahası İsmail Halezeroğlu Hatay Çimento Kili Maden Sahası İsmail Halezeroğlu Hatay ÇED süreci devam edenler yatırım projeleri Sinop Çimento Delibaş Demir-Çelik Sinop Ortadoğu Ve Bingöl Entg.^im. Fab. Holün Eneıji Bingöl Çimento Öğütme Ve Paketleme Batıçim İzmir Araklı Çimento Fab. Aşkale Çimento Trabzon Klinker Ürt. Öğt. Entg. Akpınar Madencilik Hatay Entegre Klinker Çim. Fab. Muğla Yapı Muğla Entegre Çimento Fab. Muğla Çim.San Muğla Klinker Ürt.Teisis Kap. Artışı Akçansa Çanakkale Ergani Çimento Modern./ Kap. Limak Diyarbakır Becan'ın yanı sıra Global'ın patronu Ceyda Aydede'nin de katıldığı buluşma sonrasında, Güçlü'nün gösterdiği adreste; ÇED raporlarında çimento yatırımlarının izini sürdüm.
Tablosunu aşağıda göreceksiniz. 2010, 2011 yıllarında olumlu ÇED raporu alan 19 firma olmuş. ÇED süreci devam eden firma sayısı da 9. Yani toplamda 28 firma yatırım öncesi gerekli olan ÇED raporu için başvurmuş.
Bunlardan 2010 yılında rapor alanlardan bir kısmının yatırımını yaptığı tahmin edilebilir ancak, Traçim (Soyak), Limak gibi büyük yatırımcıların projeleri devam ediyor.
ÇED Planlama Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde bu yılın başvuruları tablosu henüz yayımlanmamış. Bu bilgiye dayanarak 30'dan fazla çimento yatırımı başvurusu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Sektörün temel hammaddelerinden birinin kalker olduğu düşünülür ve kalker yatırımlarının önemli bir kısmının da çimento amaçlı olduğu dikkate alınırsa, bu rakam 40'ı geçiyor. Yine ÇED kayıtlarındaki yatırım niteliklerine bakılırsa bazıları kapasite artışı, bazılarıysa sıfırdan fabrika veya entegre tesis yatırımı olarak gözüküyor.
İbrahim Ekinci/Dünya
Yorum Yaz