maritbet girişmaritbet
E7 Grup, yapı market sektöründe 60 alt bayi hedefliyor!

E7 Grup, yapı market sektöründe 60 alt bayi hedefliyor!

E7 Grup 50 yıllık birikimi ile en büyük inşaat şirketlerinin 'nalbur ve ıslak zemin' ihtiyacını karşılıyor. Grup aynı zamanda Nijerya'da da yapı market zinciri kuruyor

Yapı market sektörü her ne kadar yabancı sermayenin tanıştırdığı bir alan olsa da Türkiye'de yerli örnekler bayrağı başarı ile dalgalandırıyor. Koçtaş, bu alanın en bilinen örneği. Bir de az tanınmış başarı öyküleri var. Bu alana giren E7 Grup 50 yıllık birikimi ile en büyük inşaat şirketlerinin 'nalbur ve ıslak zemin' ihtiyacını karşılıyor. Grup aynı zamanda Nijerya'da da yapı market zinciri kuruyor. 

Anadolu'dan çıkan ve bilinen birçok başarı öyküsü var. Bunun yanında gizli kalmış hikayelerde oldukça fazla. Tıpkı, temelleri 1960'larda Gaziantep'te Kasım Aydeniz tarafından atılan E 7 Grup gibi. Gaziantep'te ayakkabı imalatı yapan Aydeniz'in, 1975 yılında bayrağı oğlu Zekayi Aydeniz'e bırakmasının ardından şirket faaliyet alanlarını değiştirmiş ve asıl gelişmesi de bundan sonra olmuş.

İstanbul'a yerleşip otomotiv yedek parça ithalatına başlayan oğul Aydeniz, 19BS - 2006 yılları arasında ise İstanbul'un çeşitli bölgelerinde arsa yatırımlarına başlamış. Bunun ardından yapı market, endüstriyel mutfak, enerji, turizm ve inşaat sektörlerine de giriş yapan Aydeniz, bütün bu iş kollarında son beş yıldır geliştirdiği projelerle önümüzdeki dönemde adından sıkça söz ettireceğe benziyor. 

Bünyelerindeki E 7 Yapı Marketleri'nin Ağaoğlu'ndan Torunlar İnşaat'a, Koza İnşaat'tan İhlas Yapı'ya kadar birçok inşaat şirketinin ıslak zemin malzeme tedarikçisi olduğunu söyleyen grubun üçüncü kuşak yöneticisi Ersin Aydeniz, "Şirketimizin ismi 'yapı market' diye geçiyor ama ıslak zemin malzemeleri satıyoruz. Yılda 1 milyon metrekarelik seramik satışımız var projelere" diyor. 

YAPI MARKET 60 ALT BAYİ HEDEFLİYOR 

Şirketin yapı market sektörüne girişi 2008 yılına rastlıyor. Kriz döneminde, yabancı oldukları bu sektöre giriş yapmaktan çekinmeyen grup, bu alandaki potansiyeli görüp deyim yerindeyse 'krizi fırsata' çevirmiş. Birçok seramik şirketinin bayi ayağını küçülttüğü o dönemde, bu sektöre yatırım yapmaları çılgınlık gibi görünse de yılmamışlar. Şirketin adını son dönemin trendine uygun olarak 'yapı market' koymuşlar ama aslında kendilerini 'kurumsal nalbur' olarak tanımlıyorlar. Banyo ve ıslak zemin malzemeleri satıyorlar ve satışlarının yüzde 75'ini inşaat projeleri oluşturuyor. Bu sektöre girdikleri yıl 150 bin metrekarelik seramik satışı yaptıklarını şimdi ise rakamın 1 milyon metrekareye yükseldiğini söyleyen E7 Grup CEO'su Ersin Aydeniz, şunları ekliyor: 

"Son dönemde bizden alt bayi almak isteyenlerin sayısı arttı. Bunun üzerine İstanbul'da beş noktada pilot uygulamaya başladık. Şu anda onlara tedarikçi konumundayız, ama konsept oturunca markamız altında toplayacağız bunları. İlk yıl 60 alt bayi, 2016'da ise 130 alt bayiye ulaşmayı hedefliyoruz." 

NJİERYA'DA KONUT YAPIYOR 

E7 Yapı Marketleri, Nijerya ile birlikte yurt dışına da açılmış bulunuyor. Şirket, bu ülkedeki yapılanmasını tamamlamasının ardından diğer Afrika ülkelerine de yönelmeyi planlıyor. E7 Grup'un Nijerya açılımının mimarı ise TUSKON. 'TUSKON dünya ticaret köprüsü' programı sayesinde iki yıl önce Nijerya'dan 30 işadamının kendilerinden bayilik istediğini anlatan Aydeniz, şöyle devam ediyor: "Nijeryalı iş adamaları bize yoğun ilgi gösterdi. Bunun üzerine yerel ortağımız Mannah Grup ile anlaştık." 

BİN KONUTUN TEMELİNİ ATTI 

Grup, turizm sektöründe de varlık gösteriyor. Bu yıl Akçakoca'da 600 yataklı ve beş yıldızlı Karadeniz'in en büyük otelini hayata geçiren E7 Grup, 85 milyon dolara mal olan bu yatırımı kongre ve toplantı oteli konseptinde konumlandırıyor. 2012 yılında 'E7 Yapı' şirketi altında inşaat alanına da girdikleri ve halen devam eden dört projeleri olduğuna değinen Aydeniz, şöyle devam ediyor: "Birisi Göztepe'de, biri Şerifali'de, biri Kayabaşı'nda, bir de Ayazma'da Olimpiyat Stadı'nın yanında. Toplam bine yakın konutun temelini attık. Aynı zamanda şu anda Fikirtepe'te yaklaşık 600 konutluk bir projemiz var. Hedefimiz bu projeyi 2 bin 400 konuta tamamlamak. Etrafındaki arsalarla görüşme halindeyiz. Yılbaşı gibi orada temel atmış oluruz. Ayrıca arsa geliştirme çalışmalarımız mevcut. Ağırlıklı olarak Bahçeşehir, Başakşehir ve Hadımköy'de arsa portföyüne sahibiz." 

RUSYA'DA ŞİRKET KURDU 

450 çalışanı bulunan ve bu yıl yaklaşık 100 milyon dolar ciro hedefleyen E 7 Grup; bünyesindeki şirketlerin genç olması ve önemli yatırımlara imza atmaları nedeniyle her yıl yüzde 75 oranında büyüme bekliyor. Grubun amiral gemilerinden biri inşaat diğeri ise enerji. 2009 yılında enerji sektörüne de adım atan grup, kömür ve doğalgaz santrallerine teknik destek ve mühendislik hizmeti veriyor. 

EÜAŞ'a ait tüm santrallerle çalıştıklarını, bu yıl özel sektörden de Aksa, Ciner ve Eren Holding'e hizmet vermeye başladıklarını dile getiren Aydeniz, bu alanda 2013 sonunda 25 milyon dolar, gelecek yıl ise 65 milyon dolar ciro hedeflediklerini söylüyor. 


İhracat hedefi 30 milyon dolar

Şirketin birçok ülkeye ihracatı da söz konusu. Türkmenistan, Tanzanya, Gana, Angola, Irak'a seramik ve Çin'e mermer ihracatı gerçekleştiren E 7 Grup, bu yılki 12 milyon dolarlık ihracatını 2014'te 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Yapı malzemeleri alanında Zimmer, endüstriyel mutfakta ise Sette markasının sahibi olduklarına değinen Aydeniz, bu markalar hakkında şu bilgileri veriyor: "Zimmer 2010'da kuruldu. Duşa kabin, armatür, duvar kağıdı gibi alanlarda var bu marka. Warner Bros'un lisansını aldık ve çocuklar için duvar kağıtları yaptık. Şu anda 30'a yakın noktada satılıyor. İlerleyen yıllarda Zimmer Shop'lar açmayı planlıyoruz. Sette ise endüstriyel mutfak markamız. 2011'de bu alana girdik. Üretimi fason yaptırıyoruz. Proje ve mühendislik hizmeti veriyoruz. Tuskon aracılığıyla 12 ülkeden endüstriyel mutfak siparişi aldık. Özellikle Afrika ülkelerinde büyük bir açık var bu alanda. Önümüzdeki üç yıl içinde dört kıtaya ihracat yapmayı planlıyoruz. 20 - 25 milyon dolar ciro hedefliyoruz."

Özlem Bay Yılmaz/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor
  • 10.10.2024 13:56

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor

Gaziantep Nurdağı'nda 5 bin 985 konut ve 1131 işyerinden oluşan 7 bin 116 bağıms ...

RAMS Türkiye'den Gaziantep'e iş ve yaşam merkezi
  • 16.09.2024 11:21

RAMS Türkiye'den Gaziantep'e iş ve yaşam merkezi

RAMS Türkiye, Gaziantep'e ilk iş ve yaşam merkezini kazandıracağı yeni projesi R ...

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor
  • 09.09.2024 13:13

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden, farklı dinlere ev sahipliği yapan G ...

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti
  • 06.09.2024 17:37

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Gaziantep'te der ...

Araban'da 220 deprem konutu teslim edildi
  • 14.08.2024 13:35

Araban'da 220 deprem konutu teslim edildi

Gaziantep'in Araban ilçesinde yapımı tamamlanan 220 deprem konutu hak sahiplerin ...