Ece Seramik 5 yıl içinde lüks banyo segmentinden yüzde 10 pay istiyor!
Geçen hafta medyada yer alan haberlerden seramik ve inşaat malzemeleri üreticisi Ece Holding'in İtalya'nın önemli bir banyo ürünleri markası olan Isvea'yı satın aldığını öğrendik.
Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Isvea markası ile Türk girişimciliği ve yaratıcılığını İtalyan tasarım ve fonksiyonelliği ile buluşturuyoruz. Tamamen yeni bir ekip ve dağıtım kanalı ile faaliyetlerini sürdürecek olan Isvea ile 5 yıl içerisinde lüks banyo segmentinden yüzde 10 oranında pay almayı hedefliyoruz. Türkiye faaliyetleri yeni kurulan Isvea Eurasia A.Ş. tarafından yürütülecek Şirketin İtalya'daki merkezi ise tasarım ve moda dünyasının kalbi olan Milano'da olacak." diyor.
- Türk üreticilerinin, dış pazarda payı olan markaları satın almaları önemlidir.
- Bu markaların merkezlerini yurt dışında bırakarak, o ülkelerden ihracatı sürdürmeleri önemlidir.
- Markaların yurt dışındaki tasarımcıları ile bağı koparmamaları, tasarımcılardan Türkiye'deki üretimler için de yararlanmaları önemlidir.
- Markanın ardında teknoloji, pazarlama ve yönetim birikimi de vardır ki, bunlar marka kadar önemlidir.
Erdem Çenesiz, beş yıl önce Ernst&Young'un yılın işadamı adaylarından biri idi. O yıl kendisiyle konuştuğumda hayat hikayesini şöyle anlatmıştı: "İş hayatının inceliklerini, Samsun'da ilkokul ve ortaokul çağlarında değişik sanayi kuruluşlarında ve genelde kiremit fabrikalarında çalışırken öğrendim.
Lise 1'de okuldan ayrılıp babamın kiremit fabrikasında çalışırken, kiremitte yeni ürünler üretmenin ve üretimi artırmanın bir sınırı olduğunu gördüm. Ben "vitrifiye seramik" (sağlık gereçleri diye adlandırılan, lavabo, tuvalet malzemesi, banyo malzemesi) yapabileceğime karar verdim.
Çorum'da seramik hammaddesi yok, pazar yok. Tecrübeli personel yok. Çevremdekiler "Çorum'da olmaz, vazgeç" dedi. Ben Çorum'da yapmak istiyordum. İnanarak yola çıktık.
Ufak bir barakada bir fırın ve 5 işçiyle işe başladım. 1993-1995 yılları arasında para kaybettim. Ama işi öğrendim. 1996-1997 yılları da sıkıntılı geçti. Ancak 1999 yılında biraz rahatladım.
İşin başından beri teknik danışmanlığa, teknik bilgiye ağırlık verdim. Büyük şehirlerden profesyonel kadroları Çorum'a çekmenin zorluğunu görünce Çorum'da profesyonel kadro yetiştirdim.
Önce yapımı kolay ucuz ürünlerle işe başladık. Sonra zor, pahalı ürünlere yöneldik. Markamızı tanıtınca, tüketiciye markalı ürün satar olduk.
Üretime başlarken pazarlama kanalı olarak Anadolu "nalburu"na önem verdim.
İç pazarda büyüme arayışında iken hiçbir ekonomik getirisi olmayan, hatta zarar ettiğimiz dış pazarlara çıkmaya çalıştık. Ama bu sayede yurtdışındaki kalite standartlarını ve pazarlama usullerini öğrendik.
Seramikte tasarım çok önemli. İşkur'la işbirliği yaparak Çorum'da "Tasarımcı ve Modelci Yetiştirme Kursları" açtık. Kendi tasarımcı ve modelci ekibimizi kurduk. Bu yetmedi, 2003 yılında İtalyan Tesamo firmasıyla tasarım anlaşması yaptık. "Bagno Seramix" adı altında yeni bir seri üretimini başlattık. Özel vitrifiye seramik ve ahşap banyo dolabı üretiyoruz.
1999 yılında Ece Seramik ürünlerini Filistin'de pazarlayan grupla birlikte Filistin'de seramik üretmek amacıyla yatırıma başladık. 50 bin metrekare kapalı alanda fırın ve tezgâh montajına başladık. Filistin karışınca yatırımı Moldova'ya kaydırdık.
Moldova'da 2.5 milyon dolar yatırımla kurduğumuz fabrikada yılda 250 bin parça sağlık gereci üretiliyor. Bu Moldova'daki ilk seramik fabrikası. Hem Moldova hem de komşu ülkeler Romanya ve Ukrayna pazarına seramik satıyoruz. Üretimi ve pazar payını artırmayı hedef aldık.
Her yıl yabancı ülkelerdeki en az 5 fuara katılıyoruz. Bu fuarların da yardımıyla 2003 yılında 1.5 milyon dolar olan ihracatımız 2005 yılında 6 milyon dolara ulaştı. 5 kıtada 41 ülkeye ihracat yapıyoruz.
Türkiye'de seramik yüzeyde bakteri oluşumunu engelleyen ABS sistemiyle üreten 2 firmadan biriyiz. Yine yüzeylerde lekenin tutulmasını engelleyen ECS sistemiyle üretim yapan 3 firmadan biriyiz. Banyolarda dekorlu ürünlerin renk atmasını ve dökülmesini önleyen FDS sistemiyle üretim yapan tek firmayız.
Ece Banyo, şimdilerde Ece Grubu'nun bir parçası haline geldi. Ece Grubu büyüdü. Bu grupta şimdilerde banyo dışında kiremit, yapı kimyasalı, plastik atık su borusu, banyo dolabı, cam lavabo tesisleri de var.
Seramik atölyesi kurmak için 1992 yılında yola çıktım ama, askere gitmem gerekiyordu. Başladığım işi yürütmek için ablamın inşaat mühendisi olan eşi Nuri Bülent Onur'dan yardım istedim. Ben askerde iken işleri eniştem yürüttü. Döndükten sonra zor günlerde bana destek oldu. Bugünlere birlikte geldik. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür'dür.
Tasarımdaki başarımızı 2001 yılından beri bizimle çalışan Ümit Tuncer'e borçluyuz. Yakut Fırat da 1999 yılından bu yana iç ve dış pazardaki büyümemizi sağlayan kişidir.
Şimdilerde Çorum'da 30 bin metrekare kapalı alanda seramik üretimimizi sürdürüyoruz. Limanı, havaalanı ve tren yolu olmayan bir Anadolu şehrinde genç bir ekip olarak 12 yıl sonra, Türkiye'de seramik sanayiinde 3'üncü büyük üretici durumuna gelmekten, yılda 20 milyon dolar ciroya ve 6 milyon dolar ihracata ulaşmaktan gurur duyuyoruz.
Hedefim, Eczacıbaşı'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci seramik üreticisi olmak.
Bu anlatımın üzerinden beş yıl geçti. Erdem Çenesiz hedefi doğrultusunda başarısını sürdürüyor. Büyüyor. Hayat hikayesi Anadolu girişimcisine örnek olacak bir hikaye.
Tevfik Güngör/Dünya
Yorum Yaz