Elginkan Topluluğu yeni ürünlerle kentsel dönüşüme odaklandı!
E.C.A. Serel markaları ile sağlık seramik gereçlerinden, banyo ve mutfak su armatürlerine, teknik su ve gaz armatürlerine kadar çeşitli yelpazede ürünler üreten Elginkan Topluluğu kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak yeni ürün gamları ile büyüyecek. Elmor A.Ş Şirket Müdürü Hakan Günderen, 2014 yılı sonuna kadar 70 milyon dolarlık kapasite ve verimlilik artırımı yatırımı yapmayı planladıklarını söylüyor
Kentsel Dönüşüm yasasının çıkmasının ardından birçok inşaat firması kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Bu süreçte yeni yapılacak olan inşaatlarda seramikten armatürlere kadar birçok ürüne ihtiyaç duyulacak. Kullanılacak bu ürünlerin inşaat şirketlerinin maliyetlerini yükselten değil aksine karlılıklarına katkı sağlayan ürünler olması gerekiyor. Bu süreçte E.C.A. SEREL markaları ile geniş yelpazede ürünler üreten Elginkan Topluluğu, inşaat şirketlerinin bu konudaki taleplerini dikkate alarak kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak yeni ürün gamları oluşturmaya başladı. Elmor A.Ş. Şirket Müdürü Hakan Günderen, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında maliyet hesabı yapan inşaat şirketlerinin yeni ürün grupları talep etmesini beklediklerine dikkat çekerek bu taleplere uygun ürün geliştirmeye başladıklarını söylüyor. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda imar durumlarının düşük olması nedeniyle inşaat şirketlerinin karlılıklarının azaldığını bunun da maliyetlere yansıdığına dikkat çeken Günderen, "Kentsel Dönüşüm çerçevesinde yeni ürün grupları oluşturduk ve bu çerçevede ek yatırımlar yapmaya başladık. 2014 yılı sonuna kadar 70 milyon dolarlık kapasite ve verimlilik artırımı yatırımı yapmayı planlıyoruz" diyor.
Elmor A.Ş'nin çalışmalarını ve yatırım planlarını konuştuğumuz Günderen sorularımıza şu yanıtları veriyor:
Yıllık üretim kapasiteniz ve cironuz nedir?
Elginkan Grubu'nun bünyesinde 19 şirket var. Bu şirketlerin 12 tanesi üretici şirketler. Bunların bazılarının birkaç tane fabrikası var. Örneğin; Su ve gaz armatürlerinde yıllık 28 milyon adetlik kapasitemiz var bunun 25 milyon adetlik kısmını kullanıyoruz. Sağlık seramik gereçlerinde ise 1 milyon 200 bin adetlik kapasitemiz var. Bu kapasiteler kendi alanlarında aslında armatür ve teknik vanalar alanında en büyük kapasiteler, sağlık seramik alanında rakiplerimizde bizden daha büyük kapasiteler var. Biz şu anda üç alanda da maksimum kapasitelerde çalışıyoruz. 2012 yılını 1 milyar TL ciro ile kapattık. 2013 yılında ise 1.2 milyar TL ciro elde etmeyi hedefliyoruz.
Yeni yatırım planlarınız var mı?
Panel radyatör üretiminde, teknik gaz ve su vanaları üretiminde kapasite artırımı yatırımlarımız devam ediyor. Seramik Sağlık Gereçleri'nde ve kombi üretiminde de yine kapasitemizi artıracak yatırımlar gerçekleştirdik. Dört ana grupta da yaklaşık yüzde 25'lik bir kapasite artışı olacak 2013'ün sonuna kadar. Şu anda yatırımlarımız devam ediyor. Yatırımlarımız içinse 70 milyon dolarlık bir bütçe söz konusu.
Pazara sunmayı planladığınız yeni ürünler varsa neler?
Seramik Sağlık Gereçleri grubunda 2012 yılında birçok ürün kazandırmış olan (Amphora Seri olarak 2012 Designturkey ödülü, Amphora Klozet 2012 yılı 'Reddot' Ödülü) SEREL Amphora Serisi 2013 yılında da yıldız ürünümüz olmaya devam ediyor. Rita ve Sapphire serileri 2013'ün yeni serileri olarak pazara çıkıyor. Serilerin yanısıra Amphora, Rita ve Sapphire ile serileri ile beraber entegre asma klozet kavramı ile de ürünlerimize farklı modern çizgiler geldi. Daha önceki yıllarda da ürünlerimiz arasında yer alan mobilya uyumlu lavabolarda 2013 çizgileri ile yeni modelleri de sektöre kazandırıyoruz. Armatür grubunda ise yine 2012 yılında birçok ödüle sahip olan Electra Serisi 2013 yılında da hit seri olmaya devam edecek. (Electra ödülleri; 2012 Desingturkey ödülü, Electra eviye bataryası A'design platinum ödülü, Electra lavabo ve banyo bataryaları A'design gümüş ödül, Amphora ankastre lavabo bataryası A'design gümüş ödül) 2013'ün armatürde önemli oyuncuları Neva, Novita (Bu üründe siyah ve beyaz olarak da bir serimiz olacak. 2013 Unicera Fuarı nda da sergilendi ve ilgili gören bir seri oldu.
Pazar payınızı arttırmak için neler yapıyorsunuz?
Su armatürleri yüzde 40, teknik armatürlerde yani su ve gaz vanalarında yüzde 40 ve sağlık seramik gereçlerinde ise yüzdel5'lik bir pazar payımız var. Bizim 2023 yılına kadar yaptığımız planlarımız var. Bunun ilk beş yıllık bölümünde ilk iki yılda kapasite artışları, diğer üç yılında üretimde otomasyonun artması ve buna bağlı verimliliği arttırmaya yönelik yatırımlar gündemimizde. Çünkü artık çağımız öyle bir çağ ki, daha fazla adedi, daha düşük maliyetlerle, daha kısa sürede üretmek ve en hızlı şekilde pazara sevk etmek ve bu durumu sürdürülebilir hale getirmek, rekabette en önemli unsur. Bu dört unsuru çok iyi yapıyor olmanız gerekiyor. Biri aksasa bu işlerinize verimsizlik olarak yansır. Artık fiyat belirleme gibi bir şansınız yok geçmişte olduğu gibi. Dolayısıyla pazarda rekabet sizi nereye götürüyorsa, o rekabet fiyatlarına uygun maliyetlerle çözüm üretmek için yapılanmak durumundasınız. Önümüzdeki 10 yıllara kendinizi taşımak için bunu yapmak zorundasınız. Buna yönelik hedeflerimiz var.
2013 yılının sektörünüz için nasıl bir yıl olmasını bekliyorsunuz?
İnşaat sektöründe 2011 yılı çok iyi bir yıldı. 2012 yılında da bu durum devamlılığını korudu, ama 2011 kadar yüksek bir trend izlemedi sektör. 2013 yılında satışlarda, geçen yılki adetlere paralel olarak gidiyoruz. 2012 yılında çıkardığımız ürünlerin bu yıl pazarda oturduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu yılki gidişatımızdan son derece memnunuz. Sektördeki en büyük sıkıntı, talebin dalgalı olarak oluşması.
Önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izlemeyi planlıyorsunuz?
Elmor olarak biz, stratejimizi her yıl düzenli büyüme olarak belirledik. Sektörde de beklentimiz, 10-15 yıl içerisinde her yıl artan bir büyüme yönünde. Yatırım planlarımız hazır, beş yıllık planlarımız belli. Ondan sonraki beş yıllarda da kendimize yatırımlar için yol haritamızı belirleyeceğiz. Pazarda oluşabilecek yeni ürün ihtiyaçlarını dikkate alarak yeni ürün geliştirme süreçlerine odaklandık.
Nihai tüketicilere ulaşmak için de çalışmalarınız var. Bunlardan söz edebilir misiniz?
Ayrıca ürünlerimizi profesyonel kullanıcı ve nihai tüketiciye daha iyi tanıtabilmek ve ulaştırabilmek amacıyla faaliyetlerde bulunan Elmor Plus mağazaları sayısını da arttırıyoruz. Son olarak 900 metrekare alanda faaliyet gösteren ve tüm ürünlerimizin eksiksiz olarak teşhir edildiği ve aynı zamanda da satış hizmeti de verilecek olan Elmor Plus Mağazamız 11 Haziran 2013'de İzmir Alsancak Şehitler Caddesi'nde hizmete girecek.
Sektörünüzün kentsel dönüşümle ne kadar büyümesini bekliyorsunuz?
Kentsel dönüşüme bağlı olarak yeni projeksiyonlar önümüzdeki yılın belli bir bölümünü etkileyecektir ama ondan sonraki yılları daha net etkileyecektir diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüm Ankara ile başladı. Burada önemli kentsel dönüşüm başarıları elde edildi. İstanbul'da deprem riski nedeniyle bir zorunluluk var. Ama Türkiye topraklarının yüzde 95'inde deprem riski var. Dolayısıyla zaten kentsel dönüşüm bir zorunluluk. Bu açıdan kentsel dönüşümün İstanbul ve Ankara'dan başlayıp taşraya yayılacağını öngörüyoruz. İzmir'de de büyük bir kentsel dönüşüm potansiyeli var. İzmir uzun yıllardır bu açıdan ihmal edilmiş bir şehir. İzmir'in yeni bir yüze ihtiyacı var. Üstelik İzmir ve çevresinin ciddi bir turizm potansiyeli de var. Türkiye'deki 17 milyon hanenin çok büyük bölümü niteliksiz konut. Bunların nitelikli konutla değişmesi ve bunun da bir doğal afet riski nedeniyle erken bir şekilde yapılması zorunluluğu var. Bu beklentilerle oluşturulmuş olan birtakım projeler ve bunun kanuni altyapısı var. Fakat uygulama ile ilgili prosedürler ve uygulama şekilleri net değil. Bunlar zaman içinde aşıldığı zaman Türkiye'de çok ciddi bir imar hamlesi başlayacak. O zaman bizim ne yapmamız gerektiği üreticiler olarak belli olacak. Buna yönelik düşünmemiz gerekecek.
Kentsel dönüşüme yönelik ürün geliştirecek misiniz?
Bugünden baktığımızda bu alanın ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler geliştirme zorunluluğumuz var. Bu noktada önem vermemiz gereken birkaç faktör var. Bunlardan biri fayda - değer analizi. Bu alanda dönüştürülecek evlerin nasıl bir maliyet evresinden geçeceğini çok iyi tasarlamak gerekiyor. Bu maliyet evresinden sonra hak sahiplerinin, müteahhidin ve nitelikli konut ihtiyacının gerekliliklerinin ortak buluştuğu noktanın ne olduğunun çok iyi tahmin edilmesi gerekiyor. Buna uygun niteliklerde ve maliyetlerde ürün geliştirilmesi gerekiyor. Bizim önümüzdeki yıllara ilişkin geliştireceğimiz ürünler pazarın bu yönde çok ciddi büyüyeceğini öngörerek bu bakış açısına paralel olacak.
"TRENDLER DEĞİŞİYOR"
Dünyada çevre bilincinin artmasıyla birlikte çevreci ürünlerin öne çıktığına dikkat çeken Hakan Günderen şunları söylüyor: "Doğal kaynakları minimum kullanıp maksimum konfor ve fonksiyonellik sunan ürünleri içeren endüstüriyel tasarım anlayışı şu döneme hakim durumda. Biz de bu anlayış çerçevesinde inovatif ürünler geliştiriyoruz. Her markanın Pazar karması farklı oluyor. Sektörümüze elektrikli komponentlerin girmesi son dönemde rekabetimize katkı sağlayan bir unsur olarak da öne çıkıyor."
Kıvanç Özvardar/Ekonomist
Yorum Yaz