Gazbeton talebinin 5 yılda 2 kat artırılması hedefleniyor!
Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGUB) Başkanı Levent Akgerman, Türkiye kullanım oranı yüzde 15-20 seviyelerinde olan gazbetonun kullanım oranını 5 yılda yüzde 35-40 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti
Gazbeton'un ısı yalıtımı sağlayan bir duvar malzemesi olmasının yanı sıra hafif olması nedeni ile de depreme dayanıklı binalar için iyi bir malzeme olduğuna dikkat çeken Akgerman, TGUB olarak gazbetonun daha iyi tanıtılması için yoğun çaba harcayacaklarını vurguladı.
Türkiye'de son günlerde kentsel dönüşüm çalışmalarının çok konuşulduğunu, buna yasal zemin sağlayan yasanın da çıkmış olması ile önemli bir adımın atıldığını vurgulayan Akgerman, gecekondu alanlarını yıkarak yerine yapılacak yeni binalarda enerji tasarrufu ve deprem güvenliği gibi Türkiye'nin konut stoğundaki temel sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek, "Gecekondu alanlarını yenilerken yapılacak konutlarda eneıji tasarrufu ve sosyal ihtiyaç konularının ön planda tutulması gerekiyor. Kentsel dönüşüm alanlannda kurulacak yeni konutların duvar malzemesi olarak enerji tasarrufu sağlayacak olanlar tercih edilmeli. Cam aralıkları, çatı ve cephe kaplamaları enerji tasarrufu sağlayacak ısı geçirgenliği az malzemelerden seçilmeli" diye konuştu.
Akgerman, geleceğin kentlerinin, kendi eneıjisini sağlayan, temiz hava ve suyu sağlanmış, toprağı temiz ekolojik konutlardan oluşacağını, Türkiye'nin de enerjiyi en verimli şekilde kullanacak konutları kentlerde ve kırsalda teşvik etmesinin gerekliliğine değindi.
Akgerman, devletin destek vermesi durumunda deprem bölgesi Van, Erzincan, Afyon gibi illerde hafifliği ile depreme dayanıklı, yüksek izolasyon özellikleri ile enerji tasarrufu sağlayan yerleşim alanlarının kurulmasına yönelik projelerde yer alabileceklerini kaydetti.
Tanıtıma odaklanacak Gazbeton'un hafif ve ısı tasarrufu sağlayan bir duvar malzemesi olduğunu belirten Levent Akgerman, duvar imalatında hız sağlaması, örme sırasında fazla harç gerektirmemesi ve kaba sıvaya ihtiyaç bırakmaması gibi maliyet azaltıcı özellikleri ve kullanımında sağlayacağı eneıji tasarrufu düşünüldüğünde çevreci konutlar için çok iyi ve ekonomik bir yapı malzemesi olduğunu ve enerji maliyetlerini azaltarak 2 yılda kendini amorti ettiğini kaydetti.
Akgerman, TGUB olarak bu yeni dönemde gazbetonun daha iyi tanıtılması için aktif çalışmalar yapacaklarını, bunu sağlamak için üretici firmalar arasında güçlü bir birliktelik sağlayacaklarını belirterek, "TGUB yeni dönemde gazbetonun tanıtımı için daha aktif çalışacak. Türkiye'de yeni fabrikalar devreye giriyor, gazbeton üretimi artıyor. Üretici firmalar arasındaki beraber iş yapma kültürü gelişiyor. TOKİ'de, belediyeler ve özel sektörle ilişkiler geliştirilecek. Bunu yaparken bütün üreticilerle esiş mesafede olarak hepsine destek olacağız" dedi.
Sedat ALP/Dünya
Yorum Yaz