Güneysu Armatürleri yüzde 100 fotoselli armatür üretiyor!
Güneysu Armatürleri Genel Müdürü Dursun Güneysu, armatür alanında yüzde 100 yerli fotoselli armatür üreterek, iç ve dış pazara satış yaptıklarını belirterek, fotoselli armatürlerinin 600’den fazla okul ve hastanede kullanıldığını dile getirdi
Güneysu Armatürleri Genel Müdürü Dursun Güneysu, armatür alanında yüzde 100 yerli fotoselli armatür üreterek, iç ve dış pazara satış yaptıklarını belirterek, fotoselli armatürlerinin 600'den fazla okul ve hastanede kullanıldığını dile getirdi. 25 yıldır armatür ürettiklerini ifade eden Güneysu, “10 yıllık bir çalışmanın ardından yüzde 100 yerli fotoselli armatür ürettik. Yerli armatürümüze hem TS EN 15091 hem de CE belgesi aldık” dedi.
Türkiye su armatürleri sektöründe faaliyet gösteren yerli firmaların önemli bir bölümünün bilinçsizce ithal edilen ve kurşun değeri yüksek olan Uzakdoğu ürünlerinden yana sıkıntı yaşadığını savunan Dursun Güneysu, bu durumun Ar-Ge kabiliyetlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Türkiye7deki büyük marketlerin dahi ucuz Uzakdoğu mallarını ithal etmekten kaçınmadığının altını çizen Güneysu, “İthalatçı firmaların zamak ya dakurşun kullanılarak, maliyeti aşağı çeken bu ürünleri temin etmelerinin kendilerine rahatsızlık verdiğini düşünmüyorum. Bu anlayışa sahip işletmeler, insan sağlığını hiçe sayarak, sırf para kazanmak uğruna faaliyet gösteriyor. Biz yerli imalatçılar ise istihdam sağlamak, ihracat yapmak için uğraşırken bu anlayış yüzünden sahipsiz kalıyoruz. İç pazarda bunlarla uğraşırken nasıl Ar-Ge'ye ağırlık verip yeni ürünlere yönelebiliriz?” şeklinde görüş bildirdi.
“TSE'den belge almak oldukça maliyetli bir iş”
İhracatta teknik unsurlar nedeniyle de sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Güneysu, “Firmamızın beş adet tescilli markası var. Oysa sadece bir tanesine TSE Belgesi alabildik. İhracat yaptığımız ülkelerde TSE belgesi olmayan ürünlerimizi satamıyoruz. Oysa TSE'den belge almak oldukça maliyetli bir iş ve her ürün için tüm prosedürü baştan uygulamamız bekleniyor. TSE de ihracatı teşvik etmek için aynı firmadan çıkan ikinci, üçüncü ürünlere belge verirken birtakım kolaylıklar sağlamalı” diye konuştu.
Güneysu, sektörün bir diğer önemli sorununun ise hammadde fiyatlarına dünya metal borsalarındaki hareketliliğin hızlı yansımaması olduğunu söylerken, dünyada fiyatlar düştüğünde bunun Türkiye'ye yansımadığını ve bu durumun da ihracatçı firmaların dış pazarlarda rekabet gücünü azalttığını ifade etti. Sözlerini sektördeki tevkifat sorununa işaret ederek sürdüren Güneysu, “Hammaddeyi vadeli alsak bile KDV'yi devlete nakit yatıracağız. Hammaddelerden tevkifatın kaldırılmaması ve KDV'nin yüzde 8 oranının altına indirilmemesi sektörün belini büken temel problemlerdir” diye konuştu.
Kobiden
Yorum Yaz