Hazır beton sektörü yüzde 8 oranında büyüyecek!
Ayhan Güleryüz, üretilen 90 milyon metreküp betonun 60 milyon metreküpünün ise Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından denetlendiğini vurguluyor
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, 1999 yılında 26 milyon metreküp beton üretilirken 2011 yılı itibari ile üretilen betonun 90 milyon metreküpe ulaştığını belirterek, bu üretim rakamı ile Türkiye'nin Avrupa'da birinci dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını söylüyor. Güleryüz, üretilen 90 milyon metreküp betonun 60 milyon metreküpünün ise Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından denetlendiğini vurguluyor.
Türkiye hazır beton sektörünün 2011'de yaklaşık olarak yüzde 10 büyüdüğünü öngördüklerini kaydeden Güleryüz, "Bu büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste üç yıldır korumaya devam edeceğiz. Avrupa'da Türkiye'nin ardından İtalya ve Almanya gelmektedir. 2010 yılında 80 milyon metreküp olan beton üretimi 2011'de 90 milyon metreküpe yaklaştı. 2011 yılında da yeni yapılan konut projeleri, baraj ve köprü inşaatları, okullar vb. tüm inşaatların yapımı hazır beton sektörüne itici güç olmuştur. Türkiye gelişen ve yenilenen bir ülke olması, tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü ve dolayısı ile hazır beton sektörünü de etkiliyor. Ülkemizde hazır beton sektörü gelişirken kalite ve standartlar açısından da olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Özellikle beton dayanım sınıflarındaki artış ile artık birçok projede C30 dayanım sınıfı beton kullanılırken yüksek katlı yapılarda C80 dayanım sınıfında betonlara rastlamak bizi sevindiriyor. Türkiye'de beton sektöründeki bu büyümenin 2012 senesi için de en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini bekliyoruz" diyor.
Güleryüz, 2012 yılında özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve 2B Yasası, hazır beton sektörüne hareket getireceğini vurguluyor. Depremlerin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapıların da yer aldığını söyleyen Güleryüz, kentsel dönüşüm ile 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de 600 milyar TL'lik maliyetin olacağının tahmin edildiğini ifade ediyor.
Güleryüz, THBB olarak, yeni yapılacak yapılarda KGS belgeli beton kullanımının ülkemiz yapı stokunun uzun ömürlü ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.
Firma sayısı 467'ye yükseldi
Güleryüz, THBB'nin kurulduğu yıllarda sektörde 25 hazır beton şirketinin 30 üretim tesisi ile faaliyet gösterirken, son 23 yılda firma sayısının 467'ye, üretim tesis sayısının ise 845'e çıktığını söyledi. Bölgesel dağılım açısından bakıldığında Marmara Bölgesi'nin 2012 yılında yüzde 37,9 üretim ile birinci sırada yer aldığını açıklayan Güleryüz, İç Anadolu Bölgesi'nin yüzde 17 ile ikinci, yüzde 13'lük üretim ile Akdeniz Bölgesi'nin üçüncü sırada bulunduğunu belirtiyor.
"Standart dışı beton üretenleri cezalandırıyoruz"
Son yıllarda inşaat yapımlarının da artması sonucunda hazır betona olan talebin de arttığını ifade eden Güleryüz, "Bu hızlı büyüme ve talep artışı tabi ki önemli sorunları da beraberinde getirmiştir. Sektöre beton konusunda fazla bilgisi olmayan birçok kişi girmiş ve bu firmalar hiçbir denetime tabi tutulmadan üretime başlamış ve sektöre girişte teknik yeterlilik istenilmemiştir.
Kalitesiz ve merdiven altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart altına almak gerekiyor.
THBB olarak, üyelerimizi KGS denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz, standart dışı beton üretenleri cezalandırıyoruz" diyor. Güleryüz, sektörün gelişimi için gerekli olan bir diğer düzenleme ise, hazır beton sektöründeki araçların trafik saatleri uygulaması olduğunu vurguluyor.
getireceğini vurguluyor.
İndergi
Yorum Yaz