IBC Solar'a Avrupalılar güneş enerjisi yatırımlarını danışıyor!
IBC Solar, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de güneş enerjisi yatırımları için bilgisine başvurulan en güvenilir firma haline geldi
Geleceğe yatırımı her şeyden çok önemseyen IBC SOLAR Türkiye, üniversite öğrencileri ile buluşmaya devam ediyor. Son olarak 19 Şubat Salı günü Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Kulübü'nün düzenlediği “9.RLC Günleri”ndeki Enerji Paneline davet edilen IBC SOLAR Türkiye, YTÜ öğrencileriyle bir araya geldi. IBC SOLAR Türkiye adına Proje Müdürü Sadık VERDİOĞLU, Elektronik Mühendisliği öğretim üyelerinden özel övgü alan teknik bir sunum yaptı.
YTÜ'DE ÖVGÜ ALAN SUNUM
VERDİOĞLU, sunumunda Konya'da Ağustos ayında kurdukları santralden bilgiler verdi ve “Sadece santrali kurmak yeterli değil, her gün izleme takip sistemleri ile ölçümlerimize devam ediyoruz” diyerek, rakamsal detaylardan bahsetti. “864 adet IBC PolySol 235W panel kullanılarak kurulan tesisimiz, 200kWp büyüklüğündedir. IBC SOLAR tarafından lokasyon ışınım tahminleri ve proje teknik detayları göz önüne alınarak hesaplanan yıllık enerji üretim miktarı 320,000 kWh'dir. 2012 yılının Ağustos ayında devreye alınan santralimizin gerçekleşen 6 aylık üretim verileri tahminlerimizle % 100'e yakın paralellik göstermektedir” dedi.
“Güneş enerjisinden elektrik üretimi için ortalama bilgiler vermek aslında doğru değildir, her proje kendine özgü koşulları içinde değerlendirilmelidir. Her tesisin elektrik üretimi de mutlaka farklılık gösterecektir. Enerji üretim miktarının en fazla olduğu Temmuz ayı içerisinde günlük ortalama üretim değeri 1.317kWh iken, bu rakam güneşlenme süresinin düşük seviyelerde kaldığı Aralık ayı için ise 466 kWh olarak ölçümlenmiştir. Bu noktada 200kWp büyüklüğündeki Konya Güneş Enerjisi Santralimiz baz alınarak değerlendirildiğinde günlük ortalama üretim değeri 876 kWh'dir” şeklinde detaylı üretim verilerini de yatırımcılarla paylaşmaktan çekinmediklerini aktardı.
VERDİOĞLU, sektördeki genel değerlendirme kriterlerine yönelik olarak da “4 kişilik bir ailenin günlük ortalama elektrik tüketimi 9 kWh olarak düşünüldüğünde, bu rakam yıllık bazda 3.285 kWh olarak hesaplanabilir. Bu rakamlardan yola çıkarak 200kWp büyüklüğündeki GES santralinin 100 hanelik bir sitenin yıllık elektrik tüketim miktarını karşılayabileceği düşünülebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. VERDİOĞLU, unutulmaması gereken en önemli detayın, güneş enerjisinin var olan enerji kaynağına destekleyici bir çözüm sunarak enerji maliyeti yükünü azaltan bir çözüm olarak ele alınmasını, tek başına bir enerji kaynağı olarak algılanmaması gerektiğinin altını tekrar çizdi.
“KONUŞMAYI BIRAKIP, ÜRETİME GEÇİLMELİ”
IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ ise, güneş enerjisi sektörünün hareketlenmeye başladığı şu dönemde, sektörle ilgilenenleri yanıltan “güneşten elektrik üretimi daha pahalı, daha fazla yer ister, daha fazla zaman alır, daha az üretim yapar, bakımı pahalı ve zorludur” gibi kulislerde dolaşan yanıltıcı söylemlere yanıt verdi.
BALİ, “Güneş enerjisinin faydalarını aktarmaya çalışan çoğu çevreler, ne yazık ki sektöre girmeye niyetli yatırımcının sorularına açık ve net cevaplar veremiyor. Sahanın kenarından fikir yürütmek ile sahada top koşturmanın arasında her zaman fark vardır. Teorik bilgiyi pratikle pekiştirmediğiniz sürece, işin doğrusunu keşfedemeyebilirsiniz. Bu noktada, deneyimini Dünya'daki ve Türkiye'deki icraatlarıyla tescillemiş olanlara yol açmalılar ya da harekete geçip, güneşten elektrik üretmeye başlamalılar ki sektörümüz hakettiği ilgiyi görsün” diyerek önemli bir noktaya değindi. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ, “Açıkçası, gerçekleri paylaştığımız sürece yatırımcılardan övgü alıyor, güven kazanıyoruz. Herkes bilgisini doğru ve açık şekilde paylaşırsa, yatırımcının kafasındaki soru işaretleri yok olacaktır. Bu sayede, yatırımcı tereddüte düşmeyecek ve sektörün gelişmesine de katkı sağlayacaktır.”
“Son gelişmelere göre bu yılın Haziran ayı itibariyle bu sektörde hareketlilik artacaktır. Umut ediyorum ki, o süreçte hatalı uygulamalarla paralar, emekler çöpe atılmaz. Güneşten elektrik üretiminde kaliteli ürün sunulmaz ve doğru uygulama yapılmazsa, zamanla verim almak yerine daha çok zarar edilir. Eğer gerçekçi ve akıllı adımlar atılırsa, verim alınabildiğini ve güneşin gücünün katkı sağladığını hep birlikte göreceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırırken, sektörde kendini geliştirmek isteyenlerin örnek alması ve örnek olması için her türlü bilgi paylaşımına açık olduklarını belirtti.
IBC SOLAR Hakkında
IBC SOLAR güneş enerjisi ile elektrik üretiminde komple çözüm sunan dünyanın önde gelen fotovoltaik uzmanlarından biridir. Firma, Fizik Mühendisi Udo Möhrstedt tarafından 1982 yılında Almanya'nın Bad Staffelstein kentinde kurulmuştur. IBC SOLAR, 2011 yılındaki 816 milyon Euro'luk cirosu ile gücünü ve sektördeki konumunu sağlamlaştırırken bugüne kadar dünya genelinde 2.2 GW'ı aşan 140 binden fazla fotovoltaik sistem kurulumu sağlamıştır.
Dünyaca tanınmış üreticilerin panel ve bileşenlerinin yanı sıra, IBC SOLAR aynı zamanda kendi markasını taşıyan ürünleri de tedarik ediyor. Ayrıca, IBC SOLAR yatırımcılar ve ticari kuruluşlar için, planlama aşamasından kuruluma kadar büyük ölçekli proje geliştirme ve ilgili konularda danışmanlık ve sonrasında da sistem izleme hizmetleri ile anahtar teslimi fotovoltaik sistem kurulumları da gerçekleştiriyor.
Sürekli artan çevreye duyarlı enerji ihtiyacını karşılamak ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması adına dünya çapındaki IBC SOLAR fotovoltaik güç santralleri çevre-dostu enerji üretiyor. Almanya'dan sonra, Hollanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, Malezya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Avusturya'da da yatırımları bulunan kuruluşun, 300'ü Almanya'da olmak üzere 400 çalışanı var.
IBC SOLAR Türkiye, ülkemizin yüksek güneş enerjisi potansiyeline olan inancıyla, 30 yılı aşan kurumsal deneyimlerin aktarılması ve bu potansiyelin en doğru yöntemlerle değerlendirilerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması adına 2010 yılından bu yana İstanbul'da faaliyet gösteriyor.
Yorum Yaz