İMİB : Kendi doğal taşımızı yeterince tanımıyoruz!
"Biz hep ihracata yöneldiğimiz için doğal taşlarımızın bilinirliği yurt dışında daha yüksek" diyen İMİB Başkanı Özer, iç talebin artırılması gerektiğini söyledi
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), ihracata dayalı kalkınma stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin doğal taş ihracatını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'deki madencilik sektörüne ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, doğal taş sektöründe iç talebin artması gerektiğini belirterek, "Sektör olarak biz hep ihracata yöneldiğimiz için doğal taşlarımızın bilinirliği yurt dışında daha yüksek. Türk müteahhitlerin doğal taşlarımızı yeterince araştırdığını düşünmüyorum" diye konuştu.
Özer, madencilik sektörünün ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 8.5 oranında artarak 2012 yılını 4.1 milyar dolar ihracatla tamamladığını söyledi.
2013 yılında ihracat hedefi 7 milyar dolar
Mehmet Özer, "Madencilik sektörünün içerisinde en önemli mal grubu doğal taşlar. Doğal taşlar sektöründeki artış oranı ise yüzde 13.68 oldu. Türk doğal taş sektörünün 2012 yılı ihracatı 1 milyar 913 milyon dolara çıktı" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, 2012 yılındaki doğal taş ihracatıyla Çin ve İtalya'dan sonra üçüncü olduğunu dile getiren Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın doğal taş çeşitliliğinde sayılı ülkelerinden biri kabul edilen Türkiye, 2012 yılında 7.9 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi. İMİB olarak doğal taş ihracat gelirlerini önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3 kat artırarak 7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
'Amacımız Türk mermerini marka yapmak'
"Türk mermerleri sahip oldukları renk çeşitliliği ve farklı desenleriyle bugün birçok önemli projede ve eserde kullanılıyor" diyen Özer, şunları söyledi: "Yaptığımız çalışmalar ile Türk mermerinin markalaşma yolculuğuna başladık. Çalışmalarımızla Türk mermeri kalitelidir' algısını yerleştirmek istiyoruz. İMİB olarak Türk mermerinin global bir marka olması için birçok çalışmaya imza atıyoruz. Ancak bunun için firmalarımızın da Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma daha fazla ağırlık vermeleri gerekiyor. Bu altyapı çalışmaları yapılırsa ve Türk mermeriyle ilgili olumlu tanım ve kodlar geliştirilip doğru pazarlama stratejileriyle birleştirilirse Türk mermerinin yurt dışında aranan bir marka olmaması için hiçbir neden yok."
Doğal taş ihracatında Çin yüzde 41 ile birinci
Türkiye için Çin ve Amerika'nın önemli hedef pazarları arasında yer aldığını ifade eden Özer, Çin'e blok mermer satışı gerçekleştirilirken, ABD'ye daha fazla işlenmiş ürün ihraç edildiğini belirtti. Özer, Türkiye'nin doğal taş ihracatından 2012 yılında yüzde 41 ile en yüksek payı alan Çin'i, yüzde 13 pay ile ABD, yüzde' 5 ile Irak, yüzde 5 ile Suudi Arabistan ve yüzde 3 ile Hindistan izlediğini ifade etti.
'Hindistan'ın kotasını artırmalıyız'
İMİB Başkanı Özer, Hindistan'ın uyguladığı kotaya değinerek Hindistan'ın en çok ihracat yapılan ilk beş pazar arasında yer almasının İMİB olarak yaptıkları lobi çalışmalarının önemli bir sonucu olduğuna işaret etti. Özer, "300 bin ton olan kotayı 600 bin tona çıkardık. 2014 yılında bu rakamı daha da artırmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu. İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak ise Türk doğal taşlarının ihracat pazarları arasında en önemli bölgenin Çin olduğuna dikkati çekerek Çin'e yapılan ihracatın, ocakların verimli çalışmasını sağladığı gibi sektörü de dinamik tuttuğunu belirtti. "Teşvikte 5. bölgenin imkanlarından yararlandık" diyen Özer, ÖTV ile ilgili kendi sektörleri adına bir çalışma yürütülmediğini söyledi. Madencilik sektörüne yöneltilen "çevreyi kirletiyorlar" eleştirisinin diğer sektörlere yapılan eleştirilerden çok daha yoğun dile getirildiğini savunan Özer, "Ormanlık alanların binde 4'ünde maden arama ruhsatı var. Biz şu an bunun binde 2'sini kullanıyoruz. Bu konudaki haksız bir tutum söz konusu" ifadelerini kullandı.
Türk mermeri 'ışıkla yıkanacak'
Yapı ve inşaat sektöründe yerli doğal taş kullanımı artırmak için 9-14 Nisan tarihleri arasında Milano'da düzenlenecek Tasarım Haftası'na katılacaklarını bildiren İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak, "Doğal taş kaynaklarımız çok güçlü. Ancak bu ürünlerin daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlaması için tasarım ile birleştirerek katma değerli ürünler olarak ihracatının yapılması önemli. Biz de bu yıl İMİB olarak Milano Tasarım haftasına katılacağız. Türkiye'den ve yurt dışından altı önemli tasarımcıyla birlikte çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. İMİB sahipliğinde organize edilen ve Türk tasarım firması Demirden Design'ın küratörlüğünü üstlendiği Türkiye'yle ilgili özel bir sergi düzenlenecek, ilki geçtiğimiz sene hayata geçirilen 'Ve Mermer Dedi ki: Yol Seni Değiştirir' sergisi, bu sene de Zona Tortona Superstudio Piu Art Garden'da 900 m2'lik alanda 'Işıkla Yıkanmak' adıyla sergilenecek.
Dünya
Yorum Yaz