İMİB, mermer ihracatını artırmak için Hindistan’ın kotalarını kaldırtacak!
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)’nin desteğiyle düzenlenen 9. Natural Stone Fuarı’nda mermer ve doğal taş sektörünün yeni hedefleri açıklandı. Çin’den sonra Hindistan’ı yeni ihracat pazarı yapmayı hedefleyen sektör, ithalat kotalarını kaldırmak için çalışıyor
Doğal taş sektörünün dünyadaki en büyük buluşmalarından biri olan 9. Natural Stone Fuarı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)'nin desteğiyle CNR Expo Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Dünya mermer ve traverten kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan ülkemizin yerli ve yabancı mimar ve tasarımcılara tanıtıldığı fuarda, Türk mermer ve doğal taş sektörünün yeni hedefleriaçıklandı.Dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı 761 firma ve firma temsilcisinin katıldığı fuar, 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında 35 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayacak.
Fuarın açılış törenine, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer'in yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve Afyonkarahisar Belediye BaşkanıBurhanettin Çoban katıldı.
“Mermer sektörü gözbebeğimiz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 9. Natural Stone Fuarı'nın açılış töreninde şunları söyledi: “Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu ihracat hedefine ulaşabilmemizde maden sektörünün önemi büyük... Bu nedenle maden sektörü gözbebeğimiz.”
Yılın ilk 9 ayında maden ihracatı % 5,4, doğal taş ihracatı % 12 arttı
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer açılış konuşmasını yaptığı fuarda şunları söyledi: “Türkiye, maden ve traverten zenginlikleri açısından dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Dünyadaki rekabet gücümüz her geçen gün artıyor. Bugün Türk mermerleri Beyaz Saray'dan Kabe'ye kadar birçok önemli projede kullanılıyor. Türk mermerlerinin dünyadaki kullanım oranına bağlı olarak maden sektörü ihracatı da artıyor. Bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyaslayüzde 5,4 oranında artan maden sektörü ihracatımız 3 milyar doları aştı. Doğal taş ihracatı ise yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 12'lik bir artış oranı yakalayarak 1,4 milyar dolara ulaştı. 9. Natural Stone Fuarı sırasında yapılacak iş anlaşmaları, sektörün yıl sonu ihracat hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacak.”
Yeni hedef pazarımız: Hindistan
Doğal taş ve maden sektöründe ihracat hedeflerini büyüttüklerini belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer,Türk maden ve doğal taş sektöründe ilk pazarınÇin olduğunu ve Çin'e alternatif olabilecek pazar olarak ise Hindistan'ı gördüklerini belirtti. Özer;hedeflerine ilişkin “Hindistan'ın uygulamış olduğu ithalat kotası bu pazara girişteki en önemli sorunumuz. Bu sorunu aşmak için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucunda Hindistan, 300 bin ton olan ithalat kotasını önce 500 bine, daha sonra ise 600 bin tona çıkardı. Ancak bununla yetinmeyeceğiz ve kotaların tamamen kaldırtılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
9. Natural Stone Fuarı'nın, Türk mermeri ve doğal taşlarını yabancı mimar ve tasarımcılara tanıtılması için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Türkiye mermerde tasarıma ağırlık verirse dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi olabiliriz” dedi.
Fuarı 35 bin kişi ziyaret edecek
Toplam 60 bin metrekare fuar alanına sahip olan 9. Natural Stone Fuarı'nayerli ve yabancı 761 firma ve firma temsilcisi katıldı. Fuara katılan ülkeler arasında Çin, Hindistan, İran, Yunanistan ve İtalya dikkat çekiyor. 35 bin ziyaretçinin hedeflendiği Fuar, Türk maden ve doğal taş sektörünü dünyaya tanıtmak için büyük önem taşıyor.
Fuara, İMİB'in T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla yürüttüğü çalışmalar sonucunda 11 ülkeden alım heyetleri geldi.Çin, Tunus, Azerbaycan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Makedonya, Kuveyt, İsrail ve Ürdün Natural Stone'a alım heyeti gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
“İMİB Doğal Taş Tasarım Yarışması” Sergisi 9. Natural Stone Fuarı'nda
9. Natural Stone Fuarı'nda, İMİB ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen Doğal Taş Tasarım Yarışması'nda dereceye giren projeler de sergileniyor. Fuar kapsamında, mimari projelerde doğal taş kullanımı ile ilgili sohbet toplantıları da düzenlenecek.
Yorum Yaz