maritbet girişmaritbet
İMSAD, binalarda enerji verimliliği konusunda öncülük istedi

İMSAD, binalarda enerji verimliliği konusunda öncülük istedi

Binalarda enerji verimliliğinin finansmanı konusunda Avrupa Komisyonu’nun fonladığı önemli bir projeyi İMSAD’ın lider olarak yürüteceğini belirten Turan, bu konuda detaylı açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacaklarını kaydetti


İMSAD Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinden oluşan bir heyet, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı Ankara'da makamında ziyaret etti. İMSAD Heyeti, Bakan Babacan'a kendilerinden daha önce hazırlanmasını talep ettiği “Avrupa'da Binalarda Enerji Verimliliği Finansman ve Teşvik Modelleri Raporu”nu sundu.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında ziyaret eden ve küresel krizden çıkışta inşaat sektörünün stratejik sektör olarak değerlendirilmesini talep eden İMSAD, Bakan Babacan'ın isteği üzerine “Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda AB ülkelerindeki uygulamalara dair” kapsamlı bir rapor hazırlayarak kendisine sundu.

Ankara'da Bakan Babacan'ın makamında gerçekleşen görüşmeye ilişkin bir açıklama yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, pek çok AB üyesi ülkede olduğu gibi ekonomi yönetiminin öncülüğünde bir Enerji Ajansı kurulması ihtiyacını dile getirdiklerini belirterek, “Türkiye'de binalar enerji kimlik belgesi alma aşamasında. Binalarda enerji verimliliğinin artırılması konusunda Türkiye'nin bir yol haritası ve hedefi henüz yok. Bilinçlendirme, özendirme, teşvik, finansman modellerinde ise daha yolun başındayız. Biz İMSAD olarak, bu konuda sektörün koordinasyonunu üstlendik. Ancak bu konuda etkin olması gereken pek çok kamu kurumunun arasında etkili bir koordinasyona ihtiyaç var. Bu ihtiyacı da Bakan Babacan'a aktardık” diye konuştu.
 
Turan: Enerji verimliliği artarsa cari açık azalır!
Binalarda enerji verimliliğinin finansmanı konusunda Avrupa Komisyonu'nun fonladığı önemli bir projeyi İMSAD'ın lider olarak yürüteceğini belirten Turan, bu konuda detaylı açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacaklarını kaydetti.
Bakan Babacan'a sundukları raporda çeşitli AB ülkelerinde, son 20-30 yıldır uygulanan 30'dan fazla finansman ve teşvik modeline yer verdiklerini belirten Turan, bu modellerin uygulamasında başta Ekonomi Bakanlıkları olmak üzere tüm Bakanlıkların, Belediyelerin, İl Yönetimlerinin, Bankaların ve STK'ların rol aldığına dikkat çekti. Turan, Türkiye'de binalarda enerji verimliliğinin artırılması yolundaki çalışmaların en büyük problem olan cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
 
Hükümet ve özel sektör dahil tüm tarafların ortak menfaati için binalarda enerji verimliliğinin artırılarak kayıt içinde gelişme sağlanması gereğini ortaya koyan İMSAD Başkanı Orhan Turan sözlerine şöyle devam etti: “Binalarda daha az enerjiyi daha verimli kullanma fırsatı mevcut. Bunu değerlendirmek için mutlaka entegre politika üretmek gerekiyor. Bunların en başında ise tüketicinin bilinçlendirilmesi geliyor. Diğer önemli bir adım ise 2011 yılı başında yeni binalar için uygulamaya girecek Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği'nin desteklenmesi olacak.  Üst sınıflarda Enerji Kimlik Belgesi almak konusunda kamu binalarının öncülük etmesi gerekiyor.”
 
Turan, gerçekleştirdikleri ziyarette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuya gösterdiği duyarlılık ve ilgiyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Babacan'ın ekonomi yönetimi olarak konuyla ilgili çalışma yapacaklarını kendilerine ifade ettiğini söyledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz