maritbet girişmaritbet
İMSAD: Suriye krizi inşaat malzemelerin ihracatını neredeyse durduruyor!

İMSAD: Suriye krizi inşaat malzemelerin ihracatını neredeyse durduruyor!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin tek detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat malzemesi sektörünün ihracat rakamlarında Ortadoğu’nun etkisi ele alındı

Ağustos ayı rakamlarına göre ise inşaat malzemesi ihracat düzeyi 1,58 milyar dolar seviyesinde oluşmuştur. Ağustos ayı rakamları bu yıla ilişkin 1,62 milyar dolarlık ortalamanın altında kalmıştır. 

Ağustos ayında ihracat yapılan ülke listesine bakıldığında Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın ağırlığı görülmektedir. Komşu ülkelere yönelik yapılan ihracat, sektör ihracatının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Buna göre özellikle %16,08'lik pay ve 237,25 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Irak dikkat çekmektedir. İhracattaki komşu ilişkisini ele almadan önce ihracat/ithalat dengesinde Çin faktörüne dikkat çekmek yerinde olacaktır. 
 
İhracat yaptığımız ülkeler sıralamasında 3,6 milyon dolar ile 58. sırada yer alan Çin, inşaat malzemesi ithalatında 182,3 milyon dolar ile 1. sırada bulunmaktadır. Kısaca Çin'in Türkiye'nin dış ticaret dengesine olumsuz etkisi burada da görülmektedir.
 
Orta Doğu ülkelerine yapılan inşaat malzemesi ihracat rakamı Ağustos ayında toplamda 707,5 milyon doları bulmuştur. Buna göre Orta Doğu'ya yapılan ihracatın inşaat malzemesi ihracatına oranı %44,84 seviyesinde oluşmuştur. Yani Orta Doğu, inşaat malzemesi ihracatında belirgin bir şekilde stratejik bir konuma sahiptir. Ülke bazında incelendiğinde Orta Doğu ülkeleri arasında inşaat malzemesi ihracatı açısından en önemli ülke hiç kuşkusuz Irak'tır. 237,25 milyon dolarla inşaat malzemesi ihracatında birinci sırada yer alan Irak'a yapılan ihracat Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %29,3 artış göstermiştir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta son dönemde savaş olasılığı ile gündeme gelen Suriye'dir.
 
Suriye'ye yapılan inşaat malzemesi ihracatı kalem bazında incelendiğinde neredeyse tüm kalemlerde %100'e varan azalma meydana geldiği görülmektedir. Yani Suriye'ye yapılan inşaat malzemesi ihracatı durma noktasına gelmiştir. Bu noktada risk unsuru olarak takip edilmesi gereken unsur Suriye ile meydana gelen gerilimin diğer bölge ülkeleri ile yaşanmasıdır. Son dönemde Irak'la da tırmanan tansiyonun ticareti etkilemesi durumunda özellikle inşaat malzemesi ihracatında olumsuz bir tablo yaşanabilecektir. Bu nedenle sektör ihracatının neredeyse yarısının gerçekleştirildiği bu bölgeye yönelik gelişmeler yakından takip edilmektedir.
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Hakkında:
Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye'de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi. Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD'ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu. 
 
İMSAD'ın amaç ve hedefleri:
İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
Toplum Bilincini Geliştirmek
Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.
SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.
DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.
YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.
ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.
TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı'dır.
 
Aralık 2007'de Avrupa Komisyonu'ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB'ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yaptı ve  Projeyi 2009 yılında tamamladı. İMSAD, ikinci projesi “EUbuild Enerji Verimliliği” ile ikinci kez hibe fonu almaya hak kazanmıştır. Bu projede de yine İMSAD'ın liderliğinde 6 Avrupa ülkesi Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan kuruluşlarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda uluslararası çalışmalar yapılacaktır. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktır.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...