maritbet girişmaritbet
İnşaat dünyası eylül sonunu beklemeye başladı

İnşaat dünyası eylül sonunu beklemeye başladı

Eylül sonunda sektörün iyice hareketleneceğini söyleyen firma sahipleri, faaliyetlerini aksatmadığı gibi yeni proje arayışına girdi

Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalar inşaat sektörünün çalışmalarına engel olmadı. Döviz kuru ve altının hızlı yükselişinden elde edilen karla bazı yatırımcılar gayrimenkul alımına yönelirken, faaliyetlerini durdurmayan inşaatçılar, yeni proje arayışlarını sürdürüyor. Ölü sezon olarak bilinen Ağustos ayında bile hareketliliğin kaybolmadığı sektörün, Eylül ayı sonundan itibaren iyice canlanacağını öngören inşaatçılar, dip fiyatlarda seyreden konutlara talebin de düşmeden sürdüğünü söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kirada olanların araba yerine ev alması önerisi de inşaatçılar için doping etkisi yaratırken, hükümetin İzmir için gerçekleştireceği ve çoğunluğu inşaat sektörünü ilgilendiren projeler de sektörün gelecek umudunu artırdı.

'SORUNLAR GEÇİCİ'
Altın ve doların yükselmesiyle birlikte konutlar dolar bazında yüzde 15-20 oranında ucuzladı. Bu nedenle bazı yatırımcılar gayrimenkul alımına yöneldi. İnşaatçılar bu alımların sonbahar aylarında artarak devam edeceği beklentisine girdi. İzmir'in en büyük gayrimenkul projelerine imza atan Folkart Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şu anda mevsimsel bir durgunluk yaşadıklarını belirterek, Eylül ayı sonundan itibaren sektörde bir hareketlilik beklediklerini söyledi. Dünya piyasalarında yaşanan sıkıntıların Türkiye'ye çok büyük ölçekte yansıyacağını düşünmedikleri için mevcut projelerine son hızla devam ettiklerini söyleyen Sancak, "Yeni projeler için de yer arayışlarımız sürüyor. Döviz kurlarının artması, kredi faizlerinin yükselmesi sektörü biraz etkiledi. Ancak bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Biz yolumuza devam ediyoruz. İzmir'e büyük bir alışveriş merkezi kazandırmak için yer arıyoruz" dedi.

'SONBAHARDA AŞARIZ'
Eskidji İzmir Bölge Ortağı Ali Erten ise gayrimenkul piyasasında yaz aylarından kaynaklanan bir durgunluğun yaşandığını belirterek, "Gayrimenkul sektöründe şişirilmiş fiyatlar olmadığı için hızlı bir düşüş beklemiyoruz. Yaz mevsiminin üzerine dünya piyasalarındaki belirsizlikler eklenince bazı sıkıntılar oldu. Ama bu sıkıntıların sonbahar aylarında aşılacağını düşünüyorum. Piyasaların da oturması ile satışlar grafiği yukarıya doğru çıkacaktır. Sektörde şu anda kriz algısı yok. Dönemsel bir iniş çıkış olarak değerlendiriliyor" diye konuştu.

'ENDİŞELİ DEĞİLİZ'
Nasır Group Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır da müteahhit arkadaşlarının son aylarda dünya piyasalarında yaşanan sıkıntılar konusunda temkinli bir yaklaşım sergilediklerini belirterek, ancak mevcut projelerine devam ettiklerini söyledi. Yaz sezonununda zaten sektörün durağan bir seyir izlediğinin altını çizen Nasır, "Şu anda herkes yaz rehavetinde. Bunun da etkisiyle piyasalardaki talepler düşük durumda. Eylül ayı ile birlikte sektörde bir hareketlenme bekliyoruz. Ayrıca hükümetin İzmir ile ilgili ağırlıklı olarak inşaat projelerini hayata geçirecek olması bizleri umutlandırıyor. Bu nedenle İzmir'de inşaat sektörü için bir endişe görmüyorum" dedi.

Aslan: Beklememiz gerekiyor
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise konut piyasasında şu anda durgunluk olduğunu, geleceğe dönük olarak yorum yapmak için Ekim ayını beklemek gerektiğini vurguladı. Döviz kurları ve faizin ne düzeylere geleceğini görmenin şart olduğunu anlatan Aslan, "Endişeliyim ama inşaat sektörünün dinamik bir yapısı var. Yeni koşullara kendisini uydurabiliyor. Dünya piyasalarındaki dalgalanmaların sona ermesi halinde sektörün yeniden hareketleneceğini düşünüyorum. Umarız ekonomimiz için ifade edilen yorumlar doğru çıkar. Milyonlarca kişiye istihdam sağlayan, birçok sektörü besleyen inşaatın sağlıklı bir şekilde yoluna devam etmesi en büyük temennimiz" diye konuştu.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz