Kentsel dönüşüm ve 2B yasaları, hazır beton ve çimento sektörünü hızlandıracak!
Altyapı ve enerji alanlarında son dönemde büyük projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye hazır beton ve çimento sektörü büyüme trendini sürdürüyor
Altyapı ve enerji alanlarında son dönemde büyük projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye hazır beton ve çimento sektörü büyüme trendini sürdürüyor. İnşaat sektörünün ana girdilerinden biri olan hazır beton ve çimento, yüksek katlı binaların yapımından barajlara, prefabrikasyondan metro inşaatlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Bu alandaki yatırımların son dönemde hız kazanması hazır beton ve çimentoya olan talebi artırıyor. Ancak önümüzdeki yıllar içinde talep artışındaki en büyük etkenin, Kentsel dönüşüm yasası ve 2B arazilerinin satışı olması öngörülüyor. Sektöre ciddi katkı sağlaması beklenen bu projelerle birlikte rekabet potansiyelinin de gelişmesi bekleniyor.
Kentsel Dönüşüm Tasarısı'nın onaylanarak Meclis'ten geçmesi ile proje çalışmaları hız kazandı. Türkiye'de 19 milyon yapının yüzde 40'lık bölümü yani yaklaşık 8 milyon yapı depreme dayanıksız durumda. Dolayısıyla bu yapıların en kısa sürede yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Proje ile birlikte beş yıllık süreç içinde Türkiye'de yaklaşık 14 milyon konutun yenileneceği tahmin ediliyor. Projeye, deprem açısından risk potansiyeli yüksek olan başta İstanbul olmak üzere öncelikli sekiz ilde uygulanmaya başlanacak.
2B arazilerinin satışıyla ise orman vasfını yitirmiş arazilere inşa edilecek yeni yapılarda kaliteli ve yüksek dayanımlı betonlar kullanılması hedefleniyor. Bu dev dönüşüm ve yenileme projelerinin hayata geçirilmesiyle sektörün büyüme ivmesini sürdürmesi öngörülüyor.
90 milyon metreküp hazır beton üretiliyor Türkiye'de hazır beton sektörü, her yıl ihracat hacmindeki sağladığı büyüme ve Gayri Safî Milli Hasıla'dan aldığı payla lokomotif sektörler arasında gösteriliyor.
Sektör sağladığı istihdam oranıyla da önemini gittikçe artırıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) 2011 yılı verilerine göre, Türkiye'de hazır beton sektöründe 520 firma faaliyet gösteriyor. Sektördeki tesis sayısı ise 945 &arak belirtiliyor.
Türkiye'de geçen yıl 10 milyon metreküp artışla 90 milyon metreküplük hazır beton üretimi gerçekleştirildi. Türkiye üretim miktarıyla, hazır beton pazarında Avrupa'da birinci dünya genelinde ise dördüncü sırada yer alıyor. Avrupa birinciliğini üst üste üç yıldır koruyan Türkiye'nin ardından İtalya ve Almanya geliyor. 2012 yılının ilk aylarında sert geçen kış şartları nedeni ile sektörde yavaşlama oldu. Yine de sektörde üretim geçen yıla paralel seyrediyor. Bu kapsamda sektör aktörleri, 2012 yılı beton üretiminin geçen yılın biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade ediyor. Sektörün yıl sonunda yüzde 8'lik büyüme göstereceği öngörülüyor. Hazır beton sektöründe en fazla üretim Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Ardından sırasıyla İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgeleri üretimin en yoğun olduğu bölgeler olarak sıralanıyor. Sektör, 1.20 metreküplük kişi başına beton tüketimiyle de yine Avrupa ortalamalarının üstünde bir performans gösterdi. Bu açıdan bakıldığında Türk hazır beton sektörünün Avrupa'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında hızlı bir gelişim gösterdiği görülüyor.
Sektörün cirosu, 4 milyar dolar Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) verilerine göre çimento sektörü, yaklaşık 4 milyar dolar ciroya sahip.
Doğrudan ve dolaylı 15 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, geçen yıl üretimini 66.2 milyon ton seviyesinden yaklaşık 68 milyon tona çıkardı. 2011 yılındaki toplam 68 milyon tonluk üretimin 4.6 milyon tonluk kısmı TÇMB üyesi olmayan tesisler tarafından gerçekleşti. Aynı verilere göre Türk çimento sektörü geçtiğimiz yıl 55.7 milyon tonluk iç satış gerçekleştirdi. İç satışlarda Türkiye bazında yüzde 11 düzeyinde artış sağlandı. Sektörün ihracatı ise 900 milyon doları buldu. Yine TÇMB verilerine göre 2012 yılı Haziran ayı sonunda çimento üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.38'lik azalma meydana geldi. Bu dönemde üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 17'si ihraç edildi. Yine bu dönemde iç satışlarda yüzde 1.78 ve ihracatta yüzde 14.82 oranlarında daralma yaşandı. Bu rakamlar ışığında sektör, henüz geçen yılın rakamlarına ulaşamadı. Çimento sektörü üretiminde bölgesel olarak bakıldığında, üretimde Doğu Anadolu Bölgesi dışında düşüş yaşandığı belirtiliyor. İç satışta ise Ege ve Doğu bölgeleri dışında diğer bölgelerde azalma olurken; ihracatta hemen hemen tüm bölgelerde düşüş meydana geldi. Üretimde ve iç satışlarda en sert düşüş yaklaşık yüzde 9'luk bir oranla Marmara Bölgesi'nde oldu. İhracatta ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 84 oranında bir azalma yaşandı. Beton sektörünün gelişimine paralel olarak, beton ve harç kimyasal katkı maddeleri sektörü de büyümeye devam ediyor. Sektörün geçen yıl tonaj bazında üretim miktarlarında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 civarında büyüme sağlandı. Üretim miktarı 350 - 400 bin ton olarak gerçekleşen sektör, yaklaşık 250 - 300 milyon TL'lik ciro elde etti. Ülkemiz hem hazır beton üretimi kapasiteleri hem de kimyasal katkı kullanım oranları konusunda son yıllarda önemli aşama kaydetti.
Enerji, yakıt ve ulaştırma maliyetleri sektörü sarsıyor Hazır beton ve çimento üretiminde hammadde, yardımcı maddeler, eneıji ve yakıt en önemli maliyet bileşenlerini oluşturuyor. Üretimden sonra ihracatta da önemli bir yere sahip olan diğer bir maliyet kalemi ise ulaştırma. Özellikle eneıji, yakıt ve ulaştırma maliyederi sektörün pazardaki rekabet gücünü sarsıyor.
Bu konuyla ilgüi de sektör, devletten destek bekliyor. Sektördeki bir diğer önemli sıkıntı ise bazı hazır beton üreticilerinin standart dışı üretim yapması. Bu durum haksız rekabete yol açıyor ve sektörün itibarını olumsuz yönde etkiliyor.
Ayrıca sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın maliyetlerin altında satış yapması, standartlara uygun beton üreten firmaları sarsıyor. Bu duruma getirilebilecek en etkili çözüm ise sektörde denetimlerin artırılması olarak ifade ediliyor. Bu kapsamda THBB beton üreticilerini denedeyerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart getirmek amacıyla Kalite Güvence Sistemi'ni (KGS) geliştirdi. THBB üyelerinin Kalite Güvence Sistemi ile denetlenmesi sayesinde standartlara uygun hazır beton üretilmesi sağlanıyor. Standart dışı beton üretenlere ise ceza uygulanıyor. Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de yapılıyor.
Yetkililer, Türkiye'de şu anda beton üretiminde tek etkin denetimin KGS tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor. Ancak üye olmayan üreticiler, KGS tarafından denetlenmiyor.
Dünya
Yorum Yaz