Lafarge Dalsan, Boardex ile yüksek ısı yalıtımı sağlıyor!
Lafarge Dalsan Teknik Hizmetler Yöneticisi Ulutaş, BoardeX isimli dış cephe kaplama levhası ve dış cephe sistemleri ile özellikle yüksek katlı binalarda daha kalın yalıtım malzemelerinin kullanılmasını sağladıklarını aktardı
Enerji kimlik kartı zorunluluğu ile binaların, 2017 yılına kadar A'dan G'ye sınıflandırılacağını hatırlatan Lafarge Dalsan Teknik Hizmetler Yöneticisi Fatih Ulutaş, A sınıfı binalara ulaşmak için yüksek ısı yalıtımına sahip dış cephe duvarlarının da oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bunun için de kalın yalıtım malzemelerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Ulutaş, tek katlı bir binada 25-30 cm yalıtım malzemesi ile mantolama yapılabilmesine karşın; yüksek katlı binalarda rüzgâr yükleri ve uygulama zorlukları nedeniyle bu kalınlıklara ulaşılamadığını anlattı.
BoardeX isimli ürün ve dış cephe sistemleri toplam 20-25 cm kalınlığa sahip, yüksek ısı yalıtımı sağlayan dış cephe duvarları elde edilebildiğini vurgulayan Ulutaş, BoardeX ile önerdikleri altı farklı dış cephe kuru duvar sisteminin daha kalın yalıtım malzemelerinin kullanılmasına imkân sağladığının altını çizdi. Bu sistemlerin profillerle imal edildiğini ve bu profiller içinde de mevcut yapısal boşlukta, düşük yoğunlukta mineral yünler kullanılabildiğini söyleyen Ulutaş, “Düşük yoğunlukta mineral yünler kullanıldıktan sonra uygulanan BoardeX yüzeyine, 10-15 cm mantolama uygulaması yapıldığında yalıtım malzemesi dâhil yaklaşık 20-25 cm kalınlığa sahip bir dış cephe duvarı elde edilmiş oluyor. Geleneksel duvar sistemleri ile kıyaslandığında BoardeX ile yapılan dış cephe sistemleri, emsalden kazandırıyor” dedi.
BoardeX'in yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydeden Ulutaş, ayrıca son üç yıl içinde sektöre yeni ürünler kazandırdıklarını ifade etti. Bu kapsamda özellikle asma tavanlarda daha düzgün yüzeyler sağlanmasını amaçlayarak Allev beyazı 4x4 dört kenarı pahlı alçı levha ürettiklerini belirten Ulutaş, geçen yıl BoardeX isimli dış cephe levhasını piyasaya sunduklarını dile getirdi. Sürekli olarak sektöre yeni bir şeyler kazandırma ve yeni ürünler üretme hedefiyle hareket ettiklerini ileten Ulutaş, “Fabrikamızda yapmış olduğumuz denemeler ve Ar-Ge çalışmalarıyala birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni ürünlerle yine inşaat sektöründe fayda sağlayacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Alçı levha pazarında ürünlerimiz tercih ediliyor”
1932 yılında kurulan Dalsan Alçı'nın, 1998 yılında Lafarge firması ile yüzde 50 ortak olduğunu anımsatan Fatih Ulutaş, Lafarge Dalsan markası ile Türkiye'de yapı alçıları, alçı levhalar, dış cephe levhaları, alçı levha profilleri ve ekipmanları ürettiklerini aktardı. Ankara ve Gebze olmak üzere iki fabrikada üretimlerini gerçekleştirdiklerinden bahseden Ulutaş, Gebze Tesisleri'nde sadece alçı levha ve profil üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Ankara fabrikalarında ise hem yapı alçıları hem de alçı levha üretimi yaptıklarını bildiren Ulutaş, Türkiye pazarına ciddi miktarlarda alçı ve alçı levha üretimi sağladıklarını ifade etti. Güney Afrika, Güney Amerika, Rusya, Ukrayna, Türk cumhuriyetleri gibi birçok ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Ulutaş, “Alçı levha pazarı büyüyor. Bu büyüyen pazarda hem üretim kapasitemiz hem de ürünlerimizin ve markamızın tercih edilmesi açısından iyi bir yere sahibiz” ifadesini kullandı.
Yılda yaklaşık 35 milyon metrekare alçı levha, 800 bin ton civarında yapı alçısı üretme kapasitesine sahip olduklarını aktaran Ulutaş, şunları ekledi:
“Yani Türkiye'de nereye baksanız bizim ürünlerimizi görebilirsiniz. Yurtdışında birçok alçı ve levha tesisini projelendirme ile yerinde imalat yaparak teslim ediyoruz. Biz tüm tesislerimizi kendimiz kuruyor ve işletiyoruz. Dolayısıyla yurtdışından herhangi bir know how almıyoruz. Hatta biz yurtdışına know how satıyoruz.”
Mevcut binalarda daha iyi ısı yalıtımı sağlamak, dış duvarlardaki ısı kaybını en aza indirmek ve binanın enerji kimlik kartında daha yüksek seviyelere ulaşmak için “ceketleme” adlı bir sistem ürettiklerini söyleyen Fatih Ulutaş, ceketlemenin mevcut binalara yönelik bir sistem olduğunu kaydetti.
UIutaş, “Diğer beş sistem ise yeni binalarda geleneksel dış cephe duvarları yerine BoardeX'li kuru duvar sistemleri ile dış cephelerin oluşturulmasıdır. Kuru duvar sistemleri ile yapılan imalatlarda ise, harç gibi ıslak imalat olmadığı için kuruma süresinin beklenmesine gerek yok. Kuru duvar elemanlarının vidalanması ile dış cephe duvarları çok kısa sürede bitiriliyor. Zamandan kazandırıyor. Bu sistemler aynı zamanda ekip sayısını da azaltıyor” açıklamasını yaptı.
Kobiden.com
Yorum Yaz