Onduline Avrasya Andromeda ile 2013 yılında da büyüyecek!
Çatı yalıtım sektörünün dünya devlerinden olan Fransız kökenli Onduline şirketinin, Türkiye dahil 25 ülkeyi kapsayan ‘Onduline Avrasya' bölgesi, 19. Bayiler Toplantısı'nı Rusya'nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirdi
Çatı yalıtım sektörünün dünya devlerinden olan Fransız kökenli Onduline şirketinin, Türkiye dahil 25 ülkeyi kapsayan ‘Onduline Avrasya' bölgesi, 19. Bayiler Toplantısı'nı Rusya'nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirdi. Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan, başarılı bayilerin ödüllendirildiği gala gecesinde yaptığı konuşmada dünya genelindeki Onduline'lerin geçen yılki büyüme oranının ortalama yüzde 7'de kaldığını, kendi bölgelerinin ise inşaat sektöründeki sıkıntılara rağmen yüzde 12 büyüdüğünü açıkladı. Dünyada toplam grup cirosunun 1 milyar euro olduğunu bildiren Karahan, bunun yüzde 10'unun Onduline Avrasya'dan geldiğini, Onduline Avrasya'nın 100 milyonluk cirosunun ise 70 milyonunun Türkiye'den elde edildiğini aktardı. Karahan, 2013'te bölge olarak yeni hizmet paketleri ve pazarlama çalışmaları ile yüzde 15-20 arasında büyüme hedefi koyduklarını söyledi.
Sapanca'da 120 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu tesiste, 1994 yılından bu yana yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket olarak üretim yaptıklarını kaydeden Karahan, 2012'nin inşaat sektörü için zor geçtiğini ancak bu yıl ekonomide fren-gaz tartışmalarının geride kalacağını, emsal oranlarının artırılması ve kentsel dönüşümün de etkisiyle sektörün daha da büyüyeceğini ifade etti. Karahan "2B Yasası ve kentsel dönüşüm kampanyası, sektörün önünü açacak. Tamiratlarla birlikte yalıtım sektörü daha da ivme kazanacak" dedi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Türkiye'de 20 milyona yakın konut var. Bunun 15 milyonu fay hatları üzerinde yer alıyor. Öncelikli olarak yıkılıp yapılması gereken konut sayısının 6.5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Türk mühendisleri Andromeda'yı keşfetti!
Onduline Avrasya olarak 5 yıldır geliştirilen ve Sapanca'da birkaç binada test edilen yeni çatı izolasyon malzemesi "Andromeda"nın tanıtımını da yapan Karahan, bu levhanın, tümüyle Türkiye'deki Ar- Ge merkezlerindeki mühendislerin çabaları ile ortaya çıktığını söyledi. Adını, güneş sisteminin bulunduğu Samanyolu Galaksi'sinden daha büyük bir galaksi olan ‘Andromeda'dan alan ‘Onduline Andromeda Levha', çatı izolasyon malzemesi olarak dünyada ilk olarak haziran ayından itibaren Türkiye'de üretilmeye başlanacak. Türk mühendislerinin gizli harikası olarak nitelenen Andromeda, önceki levhalara göre daha hafif, daha hacimli ve yanmaz özelliğe sahip. Broof sertifikalı ilk ürün olan, dıştan yangın etkisine dayanıklı bu levha, hafifliği ve kolay açılabilirliği ile tehlikeli durumlarda riski azaltıyor. Bu ürünü dünyanın birçok ülkesine de satacaklarını söyleyen Karahan, Andromeda'nın Türkiye'nin ardından Fransa ve Rusya'da da üretileceğini bildirdi.
Karahan, yeni levhanın Onduvilla ile Onduline HR'ın iyi huylarını alan bir karışım olduğunu belirterek şöyle devam etti
"Andromeda'da montajcılar rahatlıkla yürüyebilsin diye boşluklar bıraktık, çünkü belli yörelerde çatılar kar birikmesi nedeniyle tehlikeli olabiliyor. Kaplama alanını artırdık. Montajı kolaylaştırdık. Mevcut ürünlerden yüzde 15 pahalıya satılacak. Andromeda'da hedefimiz 2 yılda yüzde 20'lik bir ciro büyümesi getirmesidir. Büyümemize katkı sağlayacak ve bize yeni satış kanalları açılacaktır. Bunun yanında Onduline HR ve Onduvilla ürünlerinin üretim ve satışı yine sürecek."
Isı yalıtımına finansman için çalışıyorlar
Sapanca'daki fabrikada çatıcephe kaplama levhası Ondüline HR, kiremit altı su yalıtım levhası isoline, 1998 yılından bu yana su yalıtım membranı Bitüline ve 2005 yılından itibaren de bitüm esaslı kiremit Onduvilla üretiliyor.
Önümüzdeki dönemde Onduline Avrasya olarak yeni açılımlarla sektöre örnek projeler sunacaklarını açıklayan Karahan, ısı yalıtımı konusunda şirketler ve bireylerin ciddi bir finansal güçlük içinde olduklarını, bu nedenle yalıtımı ikinci plana ittiklerine dikkat çekerek finansman sorununun çözümü yönünde de adımlar attıklarını kaydetti.
70 milyon euro olan Türkiye cirosunun yüzde 25'ini ihracattan elde ettiklerini söyleyen Karahan "Bizim gelecek stratejimiz dış pazarlarda Onduline Avrasya olarak daha güçlü bir konuma gelmek.
Halen toplam iş yükümüz içinde yüzde 25 olan ihracat rakamını 5 yıl içinde yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu süre içinde toplam ciromuzun 200 milyon Euro seviyesine gelmesi için elimizden geleni yapacağız. 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Son olarak listeye Pakistan'ı dahil ettik" diye konuştu.
Karahan, yakın coğrafyadaki Irak, Suriye, İran ve diğer Kafkas ve Ortadoğu ülkelerinde büyük potansiyel gördüklerini ancak güvenlik nedeniyle bazı sıkıntıları olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de yeşil çatı uygulamaları yaygınlaşıyor
Burhan Karahan, Türkiye'ye yeşil çatıları ilk kendilerinin getirdiğini belirterek şunları söylüyor: "Bu pazar daha da büyüyecektir. Prestijli projelerde yeşil çatı sistemimiz tercih ediliyor. İstanbul Zincirlikuyu'da yapılan Zorlu Center'a 60 bin metrekare malzeme verdik, Meydan AVM, Marmara Forum ‘Ondugreen'le kaplandı. İnsanlar, teraslarına, balkonlarına bahçe yapmak istiyor. İddia ediyoruz ki zaman içinde sıradan apartmanların üzerinde de yeşil çatılar artık tercih edilecek. Türkiye'de iklim şartlarına özel ürünler geliştiriyoruz. Yeni ürünlerle orta ve uzun vadede ciromuzu 2'ye 3'e katlayacağımızı düşünüyoruz."
İnşaat sektörü duraklasa da yalıtım işi sürüyor
İnşaat sektöründe durgunluk olsa bile yalıtımın sürekli büyüdüğünü söyleyen Burhan Karahan, "Sektör dursa da yalıtım her yıl yüzde 10-15 oranında artıyor, çünkü inşaat yapmasanız da mevcut binalara yalıtım yaptırılıyor. Isı yalıtımı zorunlu hale geldi. Ancak su yalıtımında maalesef aynı bilinçte değiliz. Eğer bir binada su yalıtımı iyi yapılmadıysa, bina, taşıyıcılığının yüzde 40'ını kaybediyor. 20 milyonluk bina stoğunun çoğu su yalıtımsız. Başkanlığını yürüttüğüm BİTÜDER'de su yalıtımının zorunlu bir standart olması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuyu müsteşara anlatık, o da bize hak verdi" dedi.
Müzikte genç yeteneklere verilen destek sürüyor
Onduline Avrasya, ünlü piyanistler Güher ve Süher Pekinel kardeşlerle birlikte, müzik alanında yetenekli gençlerin bulunup desteklenmesi amacıyla "Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler" projesini destekliyor. Proje kapsamında pilot olarak belirlenen İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir'de bulunan konservatuarların flüt, piyano, klarnet, keman, çello bölümü öğrencileri arasından jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu toplam 11 genç yetenek seçilerek etkin müzik eğitimi kursları ve enstrüman desteğini almaya hak kazandı ve bu gençler halen eğitimlerine devam ediyor.
Dünya
Yorum Yaz