maritbet girişmaritbet
Oskar Yalıtım Erzurum'da 200 dönüme perlit tesisi kurdu!

Oskar Yalıtım Erzurum'da 200 dönüme perlit tesisi kurdu!

Kara, Erzurum'da sıkça rastlanan perliti işleyrek ekonomiye kazandırmak adına işe koyuldu ve 3 ortakla 200 dönümlük arazide tesis kurdu.

İnşaat sektörüne yönelik olarak 24 yıldır faaliyet gösteren, kaba inşaat hariç tüm inşaat içi dekorasyon işlerini yapan Oskar Yalıtım, başka bir kulvarda yaptığı yatırımla sektöründe güç kazandı. Firma, bölgede yoğun olarak bulunan perlit madeninin avantajlarını kullanarak, alanında daha 'sağlam' yürümeye başladı.

Özellikle kışı çok soğuk geçen Erzurum'a bu konuda çözüm sunabilmek amacıyla arayışa giren Oskar Yalıtım'ın sahibi Osman Kara, elde ettiği duyumların ardından perlitle ilgili yaklaşık bir yıl araştırma yaptı. Perlit doğal bir ısı ve ses yalıtım malzemesi idi ve kullanıldığı her alanda birçok avantaj sağlıyordu. Kara, memleketinde sıkça rastlanan perliti işleyrek ekonomiye kazandırmak adına işe koyuldu ve 3 ortakla 200 dönümlük arazide tesis kurdu.
 
Aşkale ilçesine 22 km mesafede Çiftlik köyünde yaptıkları yatırımla Erzurum'da bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Oskar Yalıtım'ın sahibi Osman Kara, ağustos ayında üretime geçen tesisleri sayesinde memleketine tasarruf kazandırmayı hedefliyor. Henüz çok fazla tanınmayan perliti kentinde yaygınlaştırma hedefinde olan Kara, kapasite artırımı yaparak ihracata yönelmeyi de hedefliyor.
 
Osman Kara, yaptıkları yatırımın hikayesini ve hedeflerini KOBİDEN'e anlattı.
 
Sizi perlitle ilgili yatırım yapmaya yönelten sebep nedir?
 
Uzun yıllar inşaat sektörünün içindeyim. Kaba inşaat hariç tüm inşaat dekorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Ancak Erzurum'un coğrafik özelliklerinden mütevellit uzun süren kış, aile ekonomisini dolayısıyla da kent ekonomisini olumsuz etkiliyor. Kendi sektörümüzde buna çare olabilecek bişeyler yapmak istiyordum. Perlit madenini duymuştum....
 
Uzman bir arkadaş bizim bölgede çok fazla perlit bulunduğundan bahsetmişti. Yaklaşık  bir yıl araştırmasını yaptım. Sonrasında 3 ortakla beraber perlitin yoğun olduğu Erzurum'un Aşkale ilçesi Çiflik köyünde 200 dönümlük arazide tesisimizi kurduk. 500 bin TL harcadığımız tesise bir o kadar daha yatırım yaparak toplam 1 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirmiş olacağız.
 
Peki perlit nerelerde kullanılıyor?
 
İnşaat sektöründe perlit çatı aralarında, zemine oturan döşemelerde, alt yüzü dış etkilere açık döşemelerde, dış duvarlarda kullanılıyor. Aslında perlitin girmediği yer artık yok. Binanın zeminindeki izolosyandan başlıyor, mantolamaya kadar kullanılıyor. Sıva saten, alçı sıva, kaba ve ince sıva şabla ıslak zeminlere atılıyor. İlave olarak epoksilide bazı ürünler kullanılıyor; böylece zemin kaplamalarda 4 milimde sıcak, soğuk, nem geçmiyor. Yüzde 50 - 70 arasında ısı tasarrufu sağlıyor. Depreme dayanıklılığı artırıyor. Binanızın yükünü azaltıyor. Mesela 150 metrekarelik dairenizi 15 ton kum yerine 0.5 ton (500kg) perlit ile sıvayabilirsiniz. Ayrıca yüzeyine sürülünce boyayı bünyesine alıyor, ateş ve pürnüzle yaksanız bile yanmıyor. Ses yalıtımında da etkili bir madde. Usülüne uygun yaparsanız binanın ömrü kadar ömrü vardır.
 
Isı tasarrufu özellikle soğuk iller açısından avantaj, değil mi?
 
Evet, sağladığı ısı yalıtımıyla yıllık yakıt masrafı yüzde 70'lere kadar düşüyor. Ayrıca sıcak iklimlerde de ısıya karşı etkili bir yalıtım elde edileceğinden konforlu bir yaşam sağlanmış oluyor. Ses yalıtımı özelliğiyle huzur sağlıyor. Perlit ile hazırlanan izolasyon sıvası ve yalıtım betonu geleneksel metotlarla binalara tatbik edilebildiği için diğer izolasyon malzemeleri gibi ek işçilik de gerektirmiyor.
 
Ayrıca bir kamyonla 35-40 metreküp perlit taşınabildiği için nakliyesi de ucuz. Doğu Anadolu'nun her yerinde Tunceli'den Ermenistan sınırına kadar Köprüköy hariç her yerde perlit var. Doğu Anadolu'da perliti ilk kez biz işlenmiş hale getirdik. 1 torbası 5.5 kilo geliyor. Ama 70 kiloluk çimento torbasına koyduğunuzda 5.5 kilo geliyor. Böyle bir maden.... Bu kadar hafif ve az yer kaplayan bir maden...  Tamamen saf bir maden... Perlit tek kelimeyle asrımızın malzemesi.
 
Firmanızın üretim kapasitesi nedir?
 
Günlük yaklaşık 800 ton tam kapasitede üretim gerçekleştiriyoruz. Alacağımız yeni makine ile 300 - 350 tonluk kapasite artırımına gideceğiz. Rezervimiz çok büyük. Şu anda Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleriyle çalışıyoruz ancak günlük bin 500 ton kapasiteye ulaştığımızda ihracata başlamayı planlıyoruz. Türki Cumhuriyetler ile iletişim halindeyiz. Öncelikli hedefimiz ihracat yapmak.
 
Diğer hedeflerinizden bahsedecek olursak?
 
Yaptığımız yeni çalışma ile Erzurum'a bir ilki getirdik. Ancak kentimizde bunu kimse bilmiyor. Amacımız, önce Erzurum'a sonra da kışları geçen diğer kentlere birçok avantajlar sunan ürünümüzle ulaşabilmek. Perliti iyi tanıtabilmek. Bunun yanı sıra hedeflerimiz arasında perlite yönelik paketleme yapmak da var. Ayrıca perliti genleştirme işlemi yapabilmek için makine teçhizatı kuracağız.
 
Bor madeninden yapılan Mantosür'ün distribütörlüğünü aldı
 
Binanın dış cephesi ile iç yüzeylerde yapılan mantolamada kullanılan Mantosür adlı ürünün distribütörlüğünü de aldıklarını ifade eden Osman Kara, "11 yıldır Konya'da üretilen Mantosür, bor madeninden yapılıyor. Boyanın yüzeylerine vurulduğunda kesinlikle dökülmeyen ve yüzde 60 ısı tasarrufu sağlayan bir malzeme. İzolasyonların tümünde kullanılıyor. Büyük binaların alt izolasyonlarında da kullanılıyor" dedi.
 
Kara, "Artık 5627 sayılı kanunla da mantolamanın önemi ortaya konuluyor. Biz bu nedenle mantolamaya ağırlık veriyoruz. Şimdilik Erzurum ve ilçelere uyguluyoruz" diye konuştu.
 
kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"
  • 19.02.2021 09:32

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"

Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 3'üncü uzunluktaki pistiyle kayakseverlere 15 ...

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!
  • 21.10.2020 17:26

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!

Erzurum Büyükşehir Belediyesince Yakutiye ilçesi Kavak Mahallesi'nde yapımı tama ...

Erzurum’un rengarenk mahallesi
  • 07.08.2019 11:51

Erzurum’un rengarenk mahallesi

Erzurum’da yıkılmaya yüz tutmuşken onarılarak rengarenk hale getirilen evler ilg ...