maritbet girişmaritbet
Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 56 kadına iş kapısı oldu!

Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 56 kadına iş kapısı oldu!

Mermer atıkları ile mozaik ve bordür üreten Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 56 kadına iş kapısı oldu

Anadolu topraklarının en eski süsü mozaik, Burdur'da kadınların ellerinde mermer atıklarından yeniden doğuyor. Selinus Antik Mermer, hem atık haline gelen yer altı zenginliklerine katma değer yaratıyor hem de kadınları iş hayatına kazandırıyor. Selinus Antik Mermer'in İhracat Sorumlusu Havvanur Erdoğmuş, 2010 yılında Bucak sanayisinde küçük bir atölyede başladıkları mozaik işini bugün Burdur Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdıklarını ve hedeflerini büyüttüklerini kaydetti. Erdoğmuş, artık 2 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 5 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını anımsatıyor ve mozaik'i 56 kadın çalışanları ile işlediklerini belirtiyor. Aylık üretimleri 7 bin metrerake olan firmalarının hedefinin bu rakamı aylık 150e çıkarmak olduğunu da kaydeden Erdoğmuş'a göre tek büyüme stratejileri de bu değil. Sene sonunda yüzde 40 kapasite artıracaklarını kaydeden Havvanur Erdoğmuş, ürün portföylerini genişleterek, fayans ve molding üretimi de başlayacaklarının sinyalini verdi. Son olarak konsept ürünlere önem verdiklerini kaydeden Erdoğmuş, bisiklet üzerine lavabo yaparak, mermer ve mozaik sanatına dikkat çekmek istediklerini söylüyor. Havanur Erdoğmuş, mermer atıklarından mozaik ve bordür üretimine nasıl hayat verdiklerini KOBİDEN'e anlattı.

Kuruluş hikayenizi ve şu andaki geldiğiniz noktayı okurlarımızla paylaşır mısınız?

Firmamız 2010 yılında Bucak Sanayi Sitesi'nde 50 metrekare bir atölyede kuruldu. İlk olarak mozaik sektörüne fason yapılarak başlandı. O zamanlar 10 kişi istihdam edilirken, şu an fabrikada 60 kişinin istihdamı sağlanıyor. Kadın işçi çalıştırmaya özen gösteriyoruz. Kadınların mozaiği mücevher gibi işlendiğini düşünüyoruz. 2011 yılında Bucak Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınarak üretime fabrikadan devam ediyoruz. Fabrikaya ilk taşındığımızda bu fabrika alanının çok büyük olduğunu düşünüyorduk. Ancak aldığımız işlerle o kadar büyüdük ki yaz sonuna doğru fabrika alanımızı büyüteceğiz. İlk başlarda yaptığımız fason üretim sayesinde mozaik pazarını tanıdık ve işi öğrendik.

Ne kadarlık bir üretiminiz var?

Firma olarak fileli mozaik üretimi yapıyoruz. Bunlara ek olarak fayans üretimi, border, profil üretimi de gerçekleştiriyoruz. Bu yıl sonunda fayans ve molding üretimine başlayacağız. Aylık ortalama 7 bin metrekare üretim kapasitesine sahibiz.

Peki, bu üretim içinde en önemli gördüğünüz farklılığınız ne?

Şu anda 2 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplamda 5 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyoruz. İşletmemizde 60 kişi çalışıyor. Bununda 56'sı kadın, sadece 4 erkek çalışanımız var. En önemli özelliğimiz de bu. Mozaik işi incelik gerektiren bir iş, kadınlar buna daha çok yatkın. Kadınlarımız mozaikleri nakış gibi işliyor. Mermerler tek tek kerpetenlerle kırılarak kadınlarımız tarafından işleniyor. Böylece kadınları da iş dünyasının içine çekmiş oluyoruz.

Geçtimiz yıl nasıl geçti? Bu yılki hedefleriniz neler?

2012 yılını firma olarak kendimizi geliştirerek ve yeni ürünler çıkararak geçirdik. İhracat ağımızı genişlettik. Makine alıma giderek üretim kapasitemizi artırdık.  Sektörün önemli fuarlarından 19. İzmir Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Fuarı'na ilk defa katılarak, pazardaki yerimizi sağlamlaştırdık. Bu fuar ile firma olarak tanınırlığımız arttı. Farklı ülkeler ile çalışmaya ve doğrudan ihracat yapmaya başladık.

Uzun vadeli hedeflerinizden bahsedersek?

Yeni pazarlar keşfetmek yeni ülkeler ile ticaret yapmak uzun vadeli hedeflerimiz arasında. İhracatta 2015 yılında mozaik sektöründe lider konuma gelmek ve mozaik kullanımı yanında büyük ebat mermer üretiminde başlamayı düşünüyoruz.

Firma olarak Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ar-Ge çalışması bizim için büyük önem taşıyor. Sadece mermer sektörü için değil, günümüz koşullarında her sektördeki firma kendini yenilemek zorunda. Biz de firma olarak sürekli yeni ürün çıkartarak müşteri memnuniyetini ön planda tutmaya çalışıyoruz. Konsept ürünümüz olan bisikleti İzmir'deki fuar için tasarladık. Böylece fuarda mermer ve mozaikten farklı olarak ürettiğimiz ürün bizi öne çıkardı. Şimdi artık hedefimiz her sene İzmir Fuar'ında başka bir konseptle yer almak. Böylece mozaiğin kullanım alanlarını genişletmiş olacağız. Farklı tasarımları sürekli araştırıyoruz ve mozaiğin kullanım alanlarını genişletmeye çalışıyoruz. Günümüzde her şeyin en doğalını kullanmaya çalışan insanlar iç ve dış mekanlarda da doğaltaşı tercih ediyorlar. Bizim de tavsiyemiz bu yönde. Çünkü doğaltaş kışın evin sıcaklığını yazın ise serinliği dışarı bırakmaz.

Önümüzdeki dönemde yatırıma devam edecek misiniz?

Bahsettiğim gibi şu anda aylık üretim kapasitemiz 7 bin metrekare. Biz bunu 15 bin metrekareye çıkartmak istiyoruz.  Bunun için fabrika alanımızı genişleteceğiz ve kapasitemizi yüzde 40 artıracağız. Ürün portföyümüzü genişleterek, fayans ve molding üretimi de başlayacağız.

Sektörün gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

Mozaik sektörü, mermerin yanında gelişimini hızla tamamladı. Büyük ebat mermer alan müşteriler bunun yanında son tüketicinin isteği üzerinde mozaik sektörünü de geliştirdi. Sektörün önünün her geçen gün değer kazanan konsept ve tasarım anlayışıyla daha da artacağını düşünüyoruz.

Fransa, en iyi tanındığımız pazar

Üretimimizin yaklaşık yüzde 90'lık bir kısmını ihraç ediyoruz. En iyi tanıdığımız pazar Fransa ve ondan sonra ABD, İngiltere, Dubai. Ürün olarak ise mozaik ile birlikte profil satışımız yoğun. İhracatta mermer ve mozaik alanındaki yeni hedef ülkelerimiz ise İspanya ve İtalya. Firma olarak şu an İspanya ve İtalya pazarına yönelik ürünlerde Ar-Ge çalışmalarına başladık.

Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Burdur Bucak’da icradan AVM binası satılıyor
  • 12.07.2014 15:25

Burdur Bucak’da icradan AVM binası satılıyor

Burdur Bucak İcra Dairesi Konak Mahallesi’nde 6 bin 339 metrekare arsa üzerinde ...

Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 56 kadına iş kapısı oldu!
  • 24.07.2013 08:56

Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 56 kadına iş kapısı oldu!

Mermer atıkları ile mozaik ve bordür üreten Selinus Antik Mozaik, Bucak’ta tam 5 ...