maritbet girişmaritbet
Sunstrip binaları güneş enerjisi paneliyle ısıtacak!

Sunstrip binaları güneş enerjisi paneliyle ısıtacak!

Konya'da 2006 yılından beri termal fotovoltaik güneş enerji sistemleri imalatı ve montajı konusunda 5 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Sunstrip, binaların dış çephelerine monte edilebilen ve cephede enerji üretebilen yeni güneş enerji paneli üretti

Konya'da 2006 yılından beri termal fotovoltaik güneş enerji sistemleri imalatı ve montajı konusunda 5 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Sunstrip, binaların dış çephelerine monte edilebilen ve cephede enerji üretebilen yeni güneş enerji paneli üretti. Yeni paneller hem dış cephe kaplaması olarak estetik bir görünüm sağlarken, hem de enerji üretiyor.Yenilenebilir enerji alanının öneminin artmasıyla yeni ürünlerin ve ürün özelliklerinin de her geçen gün değiştiğine işaret eden Sunstrip Genel Müdür Yardımcısı Bartu Bugatur, yeni entegre termal güneş enerji sistemi 2012'nin son aylarında piyasaya sundukları vurguladı. Proje tasarımı , prototip ve seri imalat tasarımının tamemen firmaya ait olduğunu belirten Bugatur, TÜBİTAK'ın da 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında ürünün Ar-Ge geliştirilme çalışmasına proje ölçeğinde destek olduğunu kaydetti.

Bugatur, şu bilgileri verdi:"Bu ürün mimarlarımıza ve planlamacılara, binanın estetik bütünlüğünü bozmaksızın, hem tecrit, hem kaplama, hem de aktif olarak cephenin enerji üretebilmesine olanak sağlayacak bir çözüm sunuyor ve termal güneş enerjisi sistemlerinin ayrık değil, projenin bütünlüğü içerisinde entegre bir çözüm olarak kullanılabilmesi imkanı getiriyor. Solarbooster Facamode, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği perspektifinde mimarların ve enerji yöneticilerinin gereksinimlerine cevap veren ve bunu yaparken termal güneş enerjisi katkısını da sağlayabilen bir ürün olarak oldukça ilgi çekti. Ürünümüz ayrıca birkaç mimarlık ve yapı sektörü ödülü değerlendirmesi içerisinde yer aldı."

Ürünün çok yeni olduğunu ve şu ana kadar yaklaşık 500 metrekare üretildiğini belirten Bugatur, bunun da 200 metrekaresinin İstanbul'daki bir projede kullanıldığını söyledi.

Bugatur, ürün fiyatının da kullanıldığı cephe profil detayına ve kaplanacağı yüzey alanına göre değişkenlik gösterdiğini, ancak üst düzey benzeri verimli klasik bir kollektör fiyatından yaklaşık yüzde 30 daha düşük fiyatlı olduğunu kaydetti. Bugatur, bunun montaj esnasında cephenin ortak profil ve cam kaplama/tecrit detayını kullanabiliyor olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Solarbooster Facamode ürününün İMMİB/TET -TETARGE Proje yarışmasında yaklaşık 250 başvuru arasında  "Enerji Verimliliği ve Çevre" dalında Türkiye çapında finale kalan 15 üründen birisi olarak seçildiğini, ARCIPARK 2013 Mimari Proje Ödüllerinde de "Sürdürülebilirlik" alanında değerlendirmeye alınan 20 üründen birisi olarak konumlandığını ifade eden Bugatur, ürünün başka bir versiyonunun da  Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, "Faz Değiştiren Malzemelerde Termal Güneş Enerjisi Depolanması" konulu bir projede kullanılacağını bildirdi. Bugatur, SUNSTRIP'ın bu projede de Avrupalı 6 firmanın oluşturduğu bir konsorsiyumun üyesi olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

Elektrik enerjisinden tasarruf sağlayan ürün

Bugatur, diğer bir yenilikçi ürünlerinin de Facamode'dan birkaç ay önce üretimine başlanan Solarbooster Nak olduğunu ve özellikle alışveriş merkezleri, soğuk hava depoları, endüstriyel şartlandırma gibi alanlarda konumlanabilen ve kompresör esaslı elektrik tüketen soğutucu cihazlara bir alternatif olarak kullanılabilen bu ürünün geniş kullanım alanıyla elektrik enerjisinden de tasarruf sağladığını söyledi.

Termal güneş enerjisi endüstriye evriliyor

Termal güneş enerjisi sistemlerinin teknoloji ve verimlerindeki gelişiminin bu sistemlerin klasik münferit evsel kullanımdan, endüstriyel ve toplu merkezi kullanıma doğru evrilmesini sağladığını anlatan Bugatur, diğer enerji kaynaklarıyla entegre çalışabilen bu sistemlerin yıl boyunca toplam sıcak su üretimi, mekan ısıtma ve soğutma, kurutma, tuzdan arındırma ile tatlı su eldesi gibi alanlarda konumlanabildğini kaydetti. Bugatur, "Sunstrip, bu öngörüyle hem yerel, hem de yabancı ortaklıklarla ürün portföyünü genişletmekte ve toplam sistem entegrasyonu alanlarında mühendislik gibi katma değer yaratan faaliyetlerini  zenginleştirmekte. Bu doğrultuda teknolojik gelişimini, Ar-Ge çalışmalarını aralıksız sürdüren ve yenilikleri takip ederek ürün çeşitliliğini artıran firmamız, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Balkan ülkelerine ihracat yapmakta. Ağırlıklı olarak hazır soğurucular, radyant ısıtma panelleri ve kollektör imalatı şeklinde gelişen ihracat pazarı, son dönemde tüm sistem bileşenlerini içeren bir paket halini almaya başladı. Özellikle güneş enerjisi destekli mekan ısıtma projeleri için geliştirilmiş dağıtım istasyonları ve binalara entegre sistemler ihraç pazarlarında ilginç ürünler haline gelmektedir" diye konuştu.

Ürünleri birçok farklı sektöre hitap ediyor

Bugatur, firmalarının fotovoltaik güneş enerjisi teknolojileri konusunda dünyanın önde gelen firmalarıyla işbirliği içinde sistem entegrasyon projeleri geliştirdiğini, otel, tekstil ifrmaları, okul, konut ve tarımsal endüstri gibi sektörlerde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Bartu Bugatur, firmanın ayrıca yurtiçi ve yurtdışında Ar-Ge projelerinde de yer aldığını, termal güneş enerjisi sistem ve uygulamalarını daha sofistike ve farklı alanlara adapte edebilmek üzere çalışmalarda bulunduğunu dile getirdi.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sunstrip binaları güneş enerjisi paneliyle ısıtacak!
  • 20.04.2013 09:07

Sunstrip binaları güneş enerjisi paneliyle ısıtacak!

Konya'da 2006 yılından beri termal fotovoltaik güneş enerji sistemleri imalatı v ...