TMBB: Depreme dayanıklı yapı üretimi için hangi şartlar hayati önem taşıyor?
Deprem kuşağında olan ülkemizde başta Marmara depremi olmak üzere birçok depremde çok sayıda insanımızı kaybettik. Bu nedenle Türkiye Hazır Beton Birliği, ‘deprem’ ile yaşamayı öğretmek, kaliteli yapılaşma bilincini aşılamak ve hayat kurtarmak için çalışmalarına devam ediyor
17 Ağustos 1999 yılında, 20 bine yakın can kaybına, onbinlerce insanın yaralanmasına, yüzbinlerce insanın evsiz barksız kalmasına ve çok büyük maddi kayıplara yol açan Marmara depreminin 14. yıldönümünde, alanında uzman tek kurum olarak Türkiye Hazır Beton Birliği soruyor; Türkiye depreme nasıl hazırlanıyor?
Bugüne kadar, birçok kurum ve sivil toplum kuruluşu deprem konusunda uyarılarda ve çözüm önerilerinde bulundu, deprem şuraları toplandı, sözler verildi, kararlar alındı. Ancak, hala birçok binanın depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı olarak inşa edilmesinden çok, fay hatları ve depremler sonrası yapılacak acil kurtarma çalışmaları üzerinde duruluyor. Peki, depreme hazırlığın ilk ve asıl hayati adımını oluşturan depreme karşı dayanıklı yapılaşmada Türkiye ne durumda?
Türkiye'de güvenli yapıların inşa edilmesi misyonu ile hareket eden THBB, depremden korkmak yerine depremden korunmak için dayanıklı binalar yapılması gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. Depreme dayanıklı yapıları inşa etmenin yolu, Deprem Yönetmeliğine uygun projelerin, doğru malzemeler ile standartlar doğrultusunda uygulanmasından geçiyor. Ancak, Marmara depreminin ardından Düzce ve Van depremlerinde hasar gören yapılardan elde edilen sonuçlar; kullanılan malzemelerin başta beton olmak üzere standardlarına uygun olarak üretilmediğini gösteriyor. Bu tabloyu değiştirmek üzere yola çıkan THBB ile sağlam ve sağlıklı kentleşme adım adım gelişiyor ve ileriye taşınıyor.
Depreme dayanıklı yapılar için, tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini vurgulayan THBB Başkanı Yavuz Işık; “Türkiye nüfusunun %95'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem yaşamımızın bir parçası. Depremin nerede ne zaman kaç büyüklüğünde olacağını bilemeyiz ama depreme dayanıklı sağlam yapılar üretebiliriz. Bu nedenle depremin nerede kaç büyüklüğünde olacağı ile ilgili tartışmaların yerine depreme dayanıklı yapıların üretimi ile ilgili çaba sarf etmeliyiz. Türkiye, kentsel dönüşüm ile depreme karşı güvenli ve sağlıklı yapılaşmada önemli bir adım atıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin ürettiği, Kalite Güvence Sistemi Belgeli hazır betonlarla inşa edilen yapılarımız ile depreme her geçen gün daha hazır hale geliyoruz. Avrupa standartlarında üretimin sembolü olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen her yapı, depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı ve güvenilir oluyor.” dedi. THBB'nin depreme dayanıklı sağlam yapı üretimi için eğitimler başta olmak üzere çok sayıda çalışma yaptığını da vurgulayan Yavuz Işık, 2013 yılında bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.
Türkiye Hazir Beton Birliği uyarıyor!
Kalite Güvence Sistemi - Kalite Uygunluk Belgesi dışındaki belgelere sahip hazır beton üreticileri, KGS'nin ciddi şekilde uyguladığı gibi, yılda 1 sistem denetimi ve yılda 3 habersiz ürün denetiminden geçmiyor. Bu nedenle THBB üyesi beton kullanmayanlar mağdur olabilir. Bununla birlikte tüketici, kapsamlı ve ciddi bir denetimden geçmiş olan betonla, diğer kalitesiz, denetlenmemiş beton arasındaki farkı anlama imkanı olmayacağından yanılabilir.
THBB, Marmara ve Van depremi ardından bölgelerde yaptığı karot incelemelerinde, yapılarda C8 gibi (santimetrekarede en az 80 kg basınca dayanıklı beton) dayanım sınıfı betonlar kullanıldığını tespit etti. Ancak ‘Afet Bölgeleri'nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'e göre en düşük beton sınıfının ‘C20' (santimetrekarede en az 200 kg basınca dayanıklı beton) olması gerekiyor. Depremlerin ardından gündeme gelen Kentsel Dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Kentsel Dönüşüm ile 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de 600 milyar gerekeceği tahmin ediliyor. THBB, yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımının Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.
THBB, Türkiye'de kayıtsız şartsız tüm hazır beton firmalarının kaliteli beton üretmesinin sağlanmasını sosyal sorumluluk bilinci ile üstleniyor. Bu bilinç çerçevesinde de beton üretimi yapan firmaların tamamını çatısı altında buluşmaya davet ediyor.
Kısaca Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında:
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesi olan THBB'ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi (KGS)'nin sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.
Yorum Yaz