Türkiye, Avrupa’da son 3 yıldır beton üretiminde lider konumda!
Türkiye'nin sağladığı büyümeyle beton üretiminde son üç yıldır Avrupa'da ilk sırada yer aldığını aktaran Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, geçen yıl Türkiye'de hazır beton üretiminin 90 milyon metreküpe ulaştığını ifade etti
Türkiye'nin sağladığı büyümeyle beton üretiminde son üç yıldır Avrupa'da ilk sırada yer aldığını aktaran Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, geçen yıl Türkiye'de hazır beton üretiminin 90 milyon metreküpe ulaştığını ifade etti. Yoğun kış şartlan nedeni ile 2012 yılının ilk aylarında sektörde duraklamalar yaşandıysa da şu anda üretimin pozitif bir ivme kazandığım söyleyen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkam Ayhan Güleryüz, sektörün 2011 yılma paralel üretim gösterdiğini dile getirdi. 2012 yılı beton üretiminin geçen yılın biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan Güleryüz, "Türkiye Hazır Beton Birliği olarak anket yoluyla yaptığımız araştırmaya göre 2011 yılında hazır beton üretiminin 90 milyon metreküpe ulaştığını gördük. Yani 2010 yılında 80 milyon metreküplerde olan üretim geçen yıl 10 müyon metreküp artış gösterdi" şeklinde konuştu.
Türkiye Hazır Beton Birliği olarak 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği'nin (ERMCO) üyesi olduklarını aktaran Güleryüz, bu kapsamda Avrupa'daki hazır beton piyasasındaki gelişmeleri ve yenilikleri takip edebildiklerini ifade etti. Türkiye'nin büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste üç yıldır koruduğuna dikkat çeken Güleryüz, "Avrupa'da Türkiye'nin ardmdan İtalya ve Almanya geliyor. Türkiye hazır beton sektörü bilgi birikimi açısından Avrupa'daki ülkeler ile aynı seviyede bulunuyor. Hatta tesis ve ekipman gibi pek çok konuda birçok ülkeden daha üeri seviyedeyiz" dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin 1988 yılında kurulduğunu anlatan Ayhan Güleryüz, 24 yıldır üyelerinin desteği ile başta kaliteli yapı malzemesi olarak hazır betonun yaygınlaşması, standartlara uygun beton üretimi ve kullanımı için çalışmalar yaptıklarının altım çizdi. THBB olarak Türkiye'nin her yerinde hazır beton kullanımında artış sağlamayı ve yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyleyen Güleryüz, son yıllarda ise Türkiye'nin her yerinde kaliteli hazır beton üretimini sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. "Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için uğraş veriyoruz" diyen Güleryüz, "Birliğimiz, bu amaçla gerek sektör çalışanlarının, gerekse hazır beton kullanan teknik elemanların bügilendirilmesine yönelik eğitsel etkinlikler, kongre, sempozyumlar, yarışmalar düzenliyor ve yayınlar çıkarıyor" diye konuştu.
"Beton sektörünün gelişimine yönelik raporlar hazırlıyoruz" Üretilen bilgi ve deneyimi çeşitli kanallarla hazır beton sektörüne, inşaat sektörüne ve halka aktarmaya çalıştıklarım vurgulayan Ayhan Güleryüz, THBB yayın organının 1993 yılından bu yana iki ayda bir "Hazır Beton" dergisi yayınladığını kaydetti. Bu derginin, Türkiye'de doğrudan hazır beton sektörüne yönelik olarak çıkan tek süreli yayın olduğuna dikkat çeken Güleryüz, bunun dışında hazır betonun üretim, taşıma ve kullanımına ilişkin teknik yayınları da olduğunu dile getirdi. Türkiye'de hazır beton sektörünün gelişimine yönelik istatistiki değerlendirme ve raporlar hazırladıklarım aktaran Güleryüz, şunları ekledi: "Ayrıca, yapılarda kaliteli beton kullanımının önemine ilişkin bilgi ve uyarı amaçlı afiş ve broşürler; deprem haritası, afet yönetmeliği gibi resmi kurumların işbirliğiyle bastırılan dokümanlar, sektöre yönelik yayın çalışmalarımız arasında yer alıyor.
THBB olarak, Türkiye'de üretilen betonların kaliteli olması vazgeçilmez ilkelerimizden biri. THBB, ülkemizin çağdaş yapılara ulaşması için hiçbir karşılık beklemeden özveri ile çalışıyor." Üyelerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir kuruluş olan Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından yılda üç defa habersiz ürün, bir kez ise sistem denetimi ile denetlendiğini söyleyen Ayhan Güleryüz, Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin tamamının KGS belgesine sahip olduklarım ve sürekli denetim altında tutulduklarım kaydetti.
Türkiye'de KGS'den belge alan 350 hazır beton tesisi bulunduğu bilgisini veren Güleryüz, Türkiye'de kaliteli beton üretimini sağlamak için 2007 yılında akredite bir yapı malzemeleri laboratuvarı kurduklarını ifade etti. Laboratuvarda, tüm beton, çimento, agrega, su, uçucu kül ve kimyasal katkı deneylerinin yapıldığına dikkat çeken Güleryüz, "Ayrıca kalibrasyon hizmetleri veriliyor ve bir okul gibi sektöre kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla laboratuvar teknisyeni yetiştirme kursları düzenleniyor. Yapı malzemeleri laboratuvan, başta THBB üyeleri olmak üzere, tüm sektöre ve inşaatçılara hizmet veriyor" şeklinde konuştu.
"Hazır betona olan talep artıyor" Son yıllarda inşaat yapılarının artması sonucu hazır betona olan talebin arttığına dikkat çeken Ayhan Güleryüz, bu hızlı büyüme ve talep artışının, önemli sorunlan da beraberinde getirdiğini dile getirdi. Sektörde beton konusunda fazla bilgisi olmayan birçok kişinin faaliyet göstermeye başladığına vurgu yapan Güleryüz, bu firmaların hiçbir denetime tabi tutulmadan üretime başladıklarını ve sektöre girişte teknik yeterlilik istenilmediğini ifade etti. Kalitesiz ve merdiven altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenmesi gerektiğini belirten Güleryüz, ürettikleri betonun kalitesinin belli bir standart altına alınması gerektiğinin altım çizdi. THBB olarak, üyelerini KGS denetimlerine tabi tutarak standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağladıklarını aktaran Ayhan Güleryüz, standart dışı beton üretenleri cezalandırdıklarım dile getirdi. Ancak piyasadaki bazı üreticilerin üyeleri olmadığı için KGS tarafından denetlenmediklerini ve kontrolsüz hazır beton ürettiklerini söyleyen Güleryüz, konuyla ilgili şöyle devam etti: "Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılıyor. Bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiriliyor. Hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmeli. Denetim için de KGS'ye yetki verilmesi gerekiyor."
Dünya
Yorum Yaz