Türkiye’de 2017'ye kadar 50 milyon metrekare mantolama yapılacak!
Türkiye'de ruhsatlı bina stoğunun yaklaşık % 90'ının ısı yalıtımsız olması ve Enerji Kimlik Belgesi'nin mevcut binalarda 2017'den itibaren zorunlu hale getirilmesi, sektördeki firmaların iştahını kabartıyor
Türkiye'deki yaklaşık 18-19 milyon yapı stoğunun sadece 2 milyonunda ısı yalıtımı var. Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının mevcut binalarda 2017'den itibaren zorunlu olması yaklaşık 50 milyon metrekare mantolama yapılacağı anlamına geliyor.
KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, merdivenaltı üreticilerle birlikte yerli ve yabancı 400-500 firmanın sektörde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Sürmeli, geçen yıl yüzde 7-8 büyüyen sektörün 2013'te yüzde 10 civarında büyümesini beklediklerini ve 2017'ye doğru daha da hareketleneceğini söyledi. Yeni binalarda su izolasyonunun zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Sürmeli, Türkiye'de çok az binada su izolasyonu bulunduğunu, bunun zamanla artacağını söyledi.
Her yıl 10 milyar TL havaya savruluyor
Isı yalıtımı olmayan binaların yüzde 50'sinin havayı ısıttığını savunan Sürmeli, yalıtım bedelinin ortalama 3 yıl içinde amorti edildiğini, yapılmamasının bedelinin ise yıllık yaklaşık 10 milyar TL'yi bulduğunu söyledi. Sürmeli, 2017'ye kadar Türkiye'de bütün binalara yalıtım yapılması zorunluluğu getirildiğini anlattı. Bu zorunlulukların sektöre canlılık getirdiğini ifade eden Sürmeli, Avrupa'daki kriz ve doymuş pazar nedeniyle AB'deki firmaların gözünü Türkiye'ye diktiğini söyledi. "Yabancı firmalar Türkiye'ye girmek için fırsat kolluyor. Kendilerine Türkiye'den partner buluyor" diyen Sürmeli, ruhsatlı 19-20 milyon binanın sadece yüzde 10'unda ısı yalıtımı bulunmasının ciddi bir pazar oluşturduğunu ve başta yabancılar olmak üzere firmaların iştahını kabarttığına dikkat çekti. 2017'ye kadar 50 milyon metrekare mantolama yapılacağını bildiren Sürmeli, kentsel dönüşümün de yapı kimyasalları sektörüne ciddi ivme kazandıracağını vurguladı.
Kayseri ve İzmir'e de fabrika kurulacak
70 milyon TL ciroya ulaşan KYK Yapı Kimyasalları'nın 2012'de yüzde 25 büyüme elde ettiğini belirten Onur Sürmeli, bu yılın ilk çeyreği için de hedeflerini tutturduklarını, 2012'deki gibi bir büyüme beklediklerini kaydetti. Eskişehir, Adana, Samsun ve Diyarbakır'da fabrikaları bulunduğunu anlatan Sürmeli, inşaatı devam eden Kayseri fabrikasını 2014 sonunda, 2016'da da İzmir'de fabrika açmayı planladıklarını söyledi. 18 ülkeye ihracat yaptıklarını, ihracatlarının yarısının Irak'a olduğunu belirten Sürmeli, Türkiye'deki yapılanmayı tamamladıktan sonra yurtdışında fabrika açmayı planladıklarını, yatırım yapmak için Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelere bakacaklarını ifade etti.
Onur Sürmeli, her geçen gün büyüyen Diyarbakır pazarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 20 büyüdüğünü, çözüm sürecinin ardından bölgenin, en çok satış yaptıkları İç Anadolu'ya yaklaşacağını kaydetti.
Mantolamaya vergi ve harç muafiyeti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan kanun tasarısı taslağına göre, ekolojik, iklim duyarlı ve enerji verimli bina projeleri hazırlanması ve inşa edilmesi, bütçe olanakları doğrultusunda teşvik edilecek. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla yapılan tadilatlara kolaylık getirilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, ısı, su ve ses yalıtımı tadilatlarıyla, yapıların güçlendirilmesi için yapılan çalışmalarda ruhsat, harç, vergi ve belediye meclis kararlarıyla alınan bedeller kaldırılacak. Enerji verimliliğini artırmak için yapılacak tadilatlarda en az 3 bin lira tasarruf edilecek. Ayrıca, yerel-geleneksel yapı malzemeleri ve ileri yapım teknolojilerinin kullanılması, enerji verimli, iklim duyarlı, yöresel ve ekolojik mimarinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması da teşvik edilecek. Özellikle mantolama ve izolasyon işlemleri için yapılan tadilatlarda kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğu, can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Taslağın yasalaşması durumunda, malzemelerin kontrolünün yapıldığını gösteren ruhsat alımı da artacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp, yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda vergi ve kredi konularında kolaylıklar sağlanacağını ve teşviklerin getirileceğini söylemişti.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ/Dünya
Yorum Yaz