Türkiye’de yalıtım sektörü milyar liralık ciroya ulaştı!
Türkiye’nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiye’de bina su ve ısı yalıtım sektörünün yıllık 5 milyar TL’lik bir ciroya ulaştığını belirtti
Türkiye'nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiye'de bina su ve ısı yalıtım sektörünün yıllık 5 milyar TL'lik bir ciroya ulaştığını belirtti. Karahan, 2012 yılının inşaat sektörü açısından çok verimli geçmediğine dikkat çekerek “Sektörümüz inşaat sektörüyle paralel ilerleyen bir sektör. Avrupa ve Amerika'daki emsallerine bakarsak aslında sektörümüzün 30-40 milyar TL'lik bir hacimde olması gerekirdi. Yalıtımlar bina hacmine ve yönetmeliklere göre yapılsaydı bu büyüklük gerçekleşirdi” dedi.
Karahan, ortalama yüzde 15'lere kadar büyüyen inşaat sektörünün son yıllarda yüzde 1.5-2'lere kadar gerilediğini de kaydederek “Ancak 2013 yılından başlamak üzere sektörün önü açık. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye potansiyeliyle bu durgunluğu aşacak güçtedir” diye konuştu. Şirket olarak 2012 yılında yüzde 15'lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini de belirten Karahan, inovatif teknolojilere yaptıkları yatırım ile 2013 yılında iç piyasaya olduğu kadar Orta Asya, Orta Doğu, Kafkas ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere ihracata da ağırlık vereceklerini kaydetti.
“10 Milyondan Fazla Bina Yalıtımsız”
Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yanı sıra Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Başkanı da olan Burhan Karahan, Türkiye'de mevcut 15 milyon bina stoğundan 10 milyonundan fazlasının su ve ısı yalıtımsız olduğunu, bunun da 30 milyar dolardan fazla miktardan enerji kaybına yol açtığını da belirtti. Özellikle su yalıtımsız binaların büyük riskler taşıdığına vurgu yapan Karahan, “Su yalıtımı yapılmış bir bina 100 yıl dayanabiliyorsa, yalıtım yapılmamış binalar sağlamlık özelliğini 2-3 yıl sonra kaybeder. Türkiye'de her yıl 200-300 bin konut yapılıyor. Yeni yapılanlar haricinde özellikle su yalıtımı olmayan binalar hem insan hayatı hem de ekonomik açıdan hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu. Su yalıtımı olmayan binaların düzgün yalıtıma kavuşturulması için en az 50-60 yıllık bir sürenin gerektiğini sözlerine ekleyen Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan şunları söyledi:
“Türkiye şu anda kentsel dönüşümü anlamaya çalışıyor. Çünkü kavram olarak her şey çok yeni konduğu için belli revizyonlara gidiliyor ve bazı şeyler yaşadıkça öğreniliyor. Elbette burada fırsatçı yaklaşımlar da çok fazla. Bütün bunların oturması 1 sene daha alacak. Ancak 2013'de ciddi çalışmaların başlayacağını ama esas olarak inşaat sektöründe ciddi ivme yaratacak çalışmaların 2014- 2015 yıllarında yoğunlaşacağını düşünüyorum. Şu anda mevcut dönüşüm projesinde tabii binaların hiç birinde su ve ısı yalıtımı yok. Dolayısıyla her dönüşüm projesine ısı ve su yalıtım projesi gözüyle bakabilirsiniz. Bu bakımdan yalıtım sektörü için çok önemli bir iş hacmi ortaya çıkmıştır.”
Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığı günümüzde özellikle depreme dayanıklı binaların üretimi büyük önem taşırken, yapılan bu binaların “sürdürülebilir binalar” olması için gerekli adımlar atıldığını da sözlerine ekleyen Karahan, “Gelişmiş ülkelerde çatılardan yararlanmak büyük önem taşırken, Türkiye'de de çatıların verimli kullanılması için çalışmalar hızlandırılıyor. Onduline Avrasya olarak çatılarda fotovoltaik paneller ile güneşten sağlanan enerjiyi elektriğe dönüştürerek sektöründe yeni bir dönemi başlattık. Türkiye'de de uygulaması gerçekleştirilen yeşil çatılı bina konsepti; çevre dostu, insan sağlığına en az zararlı, enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındıran sürdürülebilir binaları hayata geçiriyoruz” dedi.
Yorum Yaz