maritbet girişmaritbet
Türkiye, galvaniz kalitesiyle Avrupa’ya taş çıkartıyor!

Türkiye, galvaniz kalitesiyle Avrupa’ya taş çıkartıyor!

Galvaniz kaplama yapılmadan kullanılan demir-çeliğin korozyona uğrayıp direncini yitirdiğini belirten Genel Galvanizciler Derneği (GALDER) Yönetim Kurulu Başkam Ömer Alkumru, galvanizleme oranının yurtiçinde düşük sevilerde olmasına rağmen sektörün kalitesini yurtdışında kanıtladığını dile getirdi

Galvaniz kaplama yapılmadan kullanılan demir-çeliğin korozyona uğrayıp direncini yitirdiğini belirten Genel Galvanizciler Derneği (GALDER) Yönetim Kurulu Başkam Ömer Alkumru, galvanizleme oranının yurtiçinde düşük sevilerde olmasına rağmen sektörün kalitesini yurtdışında kanıtladığını dile getirdi. Alkumru, Türkiye'nin galvaniz endüstrisinde yaptığı kaplama kalitesiyle başta Avrupa ülkelerinde olmak üzere tüm dünyada kabul gördüğünü söyledi. Kullanılan çeliğin galvaniz kaplanma oranının Avrupa ülkelerinde yüzde 35 civarındayken, Türkiye'de bu oranın yüzde 67 civarında olduğunu belirten Alkumru, "Avrupa ülkelerindeki çelik kullanma oranı, Türkiye'deki kullanım oranın iki katında daha fazla.

Sektör verilerine göre, Türkiye'de 2000 yılında yapısal demir-çelik kullanımı 500 bin ton iken, 2010 yılında yüzde 240 oranında artışla 1.2 milyon tona çıktı" dedi. Alkumru, buna rağmen yapılarda yeterince çelik kullanılmadığı için çeliği korumakta da gerektiği kadar galvaniz kaplama yapılmadığına değindi.

Krizin galvaniz sektörünün kapasite kullanımım yan yarıya düşürdüğünü söyleyen Alkumru, bunun sonucunda yatırımlarını geri kazanmak ve tamamlamak isteyen yatırımcıların ihracata yöneldiğini ve kendilerinin de bu konuda başanya ulaştıklarını ifade etti. Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'de irili ufaklı 34 tane sıcak daldırma galvaniz kaplama yapan firma bulunduğu bilgisini veren Alkumru, 'Türkiye'de uygun teknoloji kullanan firmalarımız standartlara uygun kalitede üretim ve hizmet sunuyor. Türkiye'de galvaniz kaplanan çelik ürünler tüm dünyaya rahatlıkla ihraç ediliyor. Bu durum ülkemizde uluslararası standartlara uygun galvaniz kaplama yapıldığını doğrular nitelikte bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Türkiye'de sektörün genel kapasite kullanım oranının yüzde 85'lere çıktığını kaydeden Alkumru, ortalama iş hacminde geçen yıl yüzde 25 artış olduğunu dile getirdi. Türk firmalarının son yıllarda daha da dışa açıldığına işaret eden Alkumru, her türlü demir-çelik ürünlerini galvanizli olarak talep eden Avrupa'nın gelişmekte olan Türk galvaniz sektörünün en önemli dış pazarı olduğunu söyledi. Türkiye'deki galvaniz tesislerinin ortalama kapasitesinin yıllık yaklaşık 2 milyon ton olduğu bilgisini paylaşan Alkumru, sıcak daldırma galvaniz kaplama imalat ve kontrolünün ISO 1461 Standardına uygun olarak yapıldığını söyledi.

"Galvanizlenmiş çelik 50 yıldan daha fazla bir süre dayanıyor" Galvanizlemenin her çelik eleman için ömrü boyunca sadece ilk başta bir sefer yapılmasının yeterli olduğuna değinen Ömer Alkumru, bu kaplama elemanının ömrü boyunca çeliği korozyondan korumaya yeterli olduğunu söyledi.

Galvanizin çeliği pek çok çevresel etkiden mükemmel bir şekilde koruduğunu aktaran Alkumru, olağan dışı şartlar haricinde, galvanizlenmiş çeliğin 50 yıldan daha fazla bir süre dayandığım ifade etti. "Sanayileşme adına her sektörün sürdürülebilir kalkınma için yapacağı bir şeyler var" diyen Alkumru, çevresel etkilere ve korozyona karşı çeliği korumanın en etkili ve ekonomik yolunun galvaniz kaplamadan geçtiğini dile getirdi. Sıcak daldırma galvaniz kaplamanın doğası gereği sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan önemli bir koruyucu uygulama sunduğunu belirten Alkumru, çevresel korumacılığa yönelik bilimsel verilere dayalı üstünlüğü olan sıcak daldırma galvaniz kullanımının artırılması gerektiğini dile getirdi.

Devletin çevresel mevzuat ve uygulamalarda sektöre proje, finansman ve altyapı desteği vermesi gerektiğini belirten Alkumru, bununla ilgili GALDER olarak araştırma, görüşme ve çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sektördeki sıkıntıların çözümünün Avrupa ile daha rahat rekabet edebilen bir galvaniz sektörü meydana getireceğini aktaran Alkumru, şöyle konuştu: "Ülkemizin güncel sorunlarından biri de çevrenin korunmasıdır. Gelişen inşaat sektörü ile beraber gerek kamu alanında gerekse özel sektörde yapılan, fabrika, bina, depo gibi yüksek maliyetli yatırımlardaki yapılan oluşturan elemanların seçiminde çeliğin tercih edilmesini çok anlamlı ve önemli görüyoruz. Bu duyarlılığın, çeliği korozyona karşı korumada da gösterilmesini arzu ediyoruz." Galvaniz sektörünün hammadde de dışa bağımlı olduğunu ve bu durumun finansal planlama açısından hassasiyeti artırdığını belirten Alkumru, ileri teknolojiye sahip modem ve gelişmiş ülkelerde çelik kullanımının oldukça yüksek olduğuna değindi. Çelik kullanımı ve galvanizlemenin dünya ölçeğinde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edildiğini ifade eden Alkumru, Türkiye'de galvaniz sektörüne yapılan yatırımların son üç yılda arttığını ve bu yatırımların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini dile getirdi. Galvanizin çeliği pek çok çevresel etkiden mükemmel bir şekilde koruduğunu aktaran Alkumru, olağan dışı şartlar haricinde, galvanizlenmiş çeliğin 50 yıldan daha fazla bir süre dayandığım ifade etti. "Sanayileşme adına her sektörün sürdürülebilir kalkınma için yapacağı bir şeyler var" diyen Alkumru, çevresel etkilere ve korozyona karşı çeliği korumanın en etkili ve ekonomik yolunun galvaniz kaplamadan geçtiğim dile getirdi.

Devletin çevresel mevzuat ve uygulamalarda sektöre proje, finansman ve altyapı desteği vermesi gerektiğini belirten Alkumru, bununla ilgili GALDER olarak araştırma, görüşme ve çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sektördeki sıkıntıların çözümünün Avrupa ile daha rahat rekabet edebilen bir galvaniz sektörü meydana getireceğini aktaran Alkumru, şöyle konuştu: "Ülkemizin güncel sorunlarından biri de çevrenin korunmasıdır. Gelişen inşaat sektörü ile beraber gerek kamu alanında gerekse özel sektörde yapılan, fabrika, bina, depo gibi yüksek maliyetli yatırımlardaki yapılan oluşturan elemanların seçiminde çeliğin tercih edilmesini çok anlamlı ve önemli görüyoruz. Bu duyarlılığın, çeliği korozyona karşı korumada da gösterilmesini arzu ediyoruz."

Dünya Ek

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye, galvaniz kalitesiyle Avrupa’ya taş çıkartıyor!
  • 10.07.2012 14:54

Türkiye, galvaniz kalitesiyle Avrupa’ya taş çıkartıyor!

Galvaniz kaplama yapılmadan kullanılan demir-çeliğin korozyona uğrayıp direncini ...