maritbet girişmaritbet
Türkiye Prefabrik Birliği üretimde kaliteye odaklandı!

Türkiye Prefabrik Birliği üretimde kaliteye odaklandı!

Türkiye'nin prefabrikasyon kullanımı bakımından inşaat sektöründen yeterince pay alamadığı görüşünde olan sektör temsilcileri, prefabriğin kullanım alanını yaygınlaştırmak istiyor. Bu amaçla kaliteye odaklanan sektörde Türkiye Prefabrik Birliği ve TSE arasında yapılan işbirliği sonucu denetimlerde ortak hareket edilmesi sektör aktörlerinin iş hacminin yükseltilmesi yönündeki beklentilerini artırıyor

 

Yapıların modüler elemanlara ayrılarak, beton ve demirle yüksek kalite standartlarında üretilmesi ve bunların yapım yerine taşınarak monte edilmesi anlamına gelen prefabrikasyon sistemi, son dönemde Türkiye'deki kullanım alanını yaygınlaştırmak istiyor. Türkiye'de ağırlıklı olarak sanayi yapılarında kullanılan ve konutta fazla tercih edilmeyen prefabrike sistemleri yaygınlaştırmak isteyen sektör aktörleri, gelişmiş ülkelerdeki prefabrik kullanım oranını yakalama hedefinde. Türkiye'nin prefabrikasyon üretiminin inşaat sektöründeki payı yüzde 8 seviyelerinde. Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 25, Kuzey Avrupa ülkeleri ve ABD'de ise yüzde 50 seviyelerinde. Türkiye'de prefabriğin daha çok sanayi yapılarında kullanıldığına ve konut sektöründe bu sistemlerin fazla tercih edilmediğini aktaran sektör temsilcileri, bu sistemin konut inşaatlarında yüzde 5-7 oranında kullanılmasının bu durumu doğurduğunu söylüyor. Bu noktada prefabrik teknolojisinin yeterince tanınmadığına işaret eden sektör temsilcileri, kalite konusunda ortaya koyduğu hassasiyetle son kullanıcının ilgisini çekme hedefinde. 
 
Kalite konusunda yapılacak çalışmalarla sektördeki haksız rekabeti de ortadan kaldırmak isteyen firma sahipleri, Türk Standartları Enstitüsü ve Türkiye Prefabrik Birliği arasında başlayan işbirliğini oldukça önemsiyor. Yapılacak ortak denetimlerle sadece kaliteli prefabrike betonarme yapı üretimini güvence altına alınmayacağım aynı zamanda Türkiye'deki sanayi varlığının da korumaya alınacağı fikrinde birleşen sektör aktörleri, TSE K118 numarası ile oluşturulan yeni kriterle üretimde kalite düzeyi düşük ve teknik açıdan yetersiz kuruluşları geliştirmeyi hedefliyor. Türkiye'deki sanayi yapılarının yaklaşık yüzde 85'inin prefabrikasyon teknolojisini kullandığı bilgisini veren birliğe göre, bu çalışma konut sektöründeki payını artırmak için gün sayan sektör için aynı zamanda bir ön hazırlık niteliğinde olacak. 
 
KULLANIM ORANI DÜŞÜK BULUNUYOR 
 
Türkiye Prefabrik Birliği'nden edinilen bilgilere göre, prefabrike beton sektörü üretimi 2011 yılında da gelişmeye devam etti. Bu dönemde sanayi kesiminin artan lojistik yatırımları ve depolama faaliyetlerinin sektörü büyüttüğünü söyleyen firma sahipleri, bugün itibarıyla prefabrike beton üretiminin 986 bin metreküpü bulduğunu dile getiriyor. Eldeki veriler itibarıyla Türkiye'nin prefabrikasyon teknolojisinden yararlanma oranının çok düşük kaldığım savunan birliğe göre, gelişmiş ülkelerdeki pazar seviyesini yakalamak için sektörün en az beş kat daha fazla büyümesi gerekiyor. 
 
Türkiye'de prefabrikasyon kullanım oranının kişi başına 65 kilogramı bulduğu bilgisini veren birlik yönetimi, bu oranın Almanya'da 740, Danimarka'da 430, Fransa'da 520, İtalya'da 530 ve Belçika'da 920 kilogramı bulduğunu kaydediyor. Sektörün sorunları noktasında da değerlendirmelerde bulunan firma sahipleri, yetersiz denetim ve toplumda kalite talebinin olmaması nedeniyle ortaya çıkan haksız rekabet, kalifiye işgücü eksikliği, kamu yatırımlarında hıza önem verilmemesi nedeniyle prefabrikasyonun kamu yatırımlarında kullanılmaması, firmaların kırılgan finansman yapılan nedeniyle Ar-Ge faaliyetlerine kaynak ayrılamaması ve gerekli önemin verilemeyişi, tanıtım ve pazarlamanın yetersizliğini temel sorunları arasında sıralıyor. 
 
Yine Türkiye'deki inşaat sektöründe genellikle dökme anlayışla yapıların ortaya çıkarıldığına işaret eden sektör aktörleri, prefabrikasyon teknolojisinin bir yapıyı komple ortaya çıkarabilidiğinin bilinmediğini savunuyor. Bu konudaki ön yargıyı ortadan kaldırmak için prefabrikasyonu mevcut yapı sisteminin bir parçası olarak sunmak isteyen sektör aktörleri, zamandan tasarruf etmek isteyen inşaat firmalarının bu alana yönelmesini bekliyor. 
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...

Türkiye, 8 ayda 40 milyonu aşan ziyaretçi ağırladı
  • 25.09.2024 14:58

Türkiye, 8 ayda 40 milyonu aşan ziyaretçi ağırladı

Yılın 8 ayında Türkiye'yi 40 milyon 295 bin 979 kişi ziyaret etti.   ...