maritbet girişmaritbet
XPS Isı yalıtımı elçim olur musun?

XPS Isı yalıtımı elçim olur musun?

XPS Isı Yalıtımcıları Derneği “Isı yalıtımı elçim olur musun?” isimli toplantı düzenliyor. Toplantıda ısı yalıtımının avantajları görüşülecek

XPS Isı Yalıtımcıları Derneği “Isı yalıtımı elçim olur musun?” isimli toplantı düzenliyor. Toplantıda ısı yalıtımının avantajları görüşülecek

Isı Yalıtımının Avantajları

Isıtma ve soğutma giderlerinde en az % 50 tasarruf sağlıyor.

Binaların yalıtımlı olması ülke ekonomisine her yıl 7.5 milyar dolar kazandırıyor.  

Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı yapılması durumunda 300 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanabilir.

Fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı salınımını %50 azaltarak küresel ısınmayla mücadele ediyor.

Binaların taşıyıcı sistemlerini korozyona karşı koruyor, depreme karşı güvenliği artırıyor.

Evlerde nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunu önlüyor.

Binanın yapım aşamasında ısı yalıtımının maliyeti bina maliyetinin %3 ila 5'i kadar.

Mevcut binalarda metrekarede ortalama 40 TL maliyeti var.

Sağladığı tasarrufla maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor ve ömür boyu tasarruf sağlıyor.

4 kişilik ailenin ısınmak için ödediği 300 TL'lik doğal gaz faturası yalıtımla 150 TL'ye düşüyor.

Türkiye'de Isı Yalıtımı Konusunda Mevcut Durum ve Yönetmelikler

Ülkemizde enerjinin %34'ü konutlarda kullanılıyor. Konutlarda kullanılan enerjinin %80'i ısıtma amaçlı tüketiliyor.

Türkiye'deki 17 milyon konutun yüzde 90'ında ısı yalıtımı yok.

Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Almanya'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde binaların metrekare başına enerji tüketimi 300-350 kwh arasında, bizden daha soğuk olan Almanya'da ise 30-60 kwh…

1 Kasım 2008'de revize edilerek Resmi Gazete'de yayımlanan “TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği” ile ısı yalıtımı ciddi bir zorunluluk oldu. Yönetmelik ile artık ısı yalıtımı olmayan projelerin hayata geçmesi mümkün değil… Mevcut projelerin de tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımlarının enerji verimli olarak tasarlanması zorunlu…

Konut satın alır ve kiralarken düşük enerji sınıfındaki binalar tercih edilmeyecek

1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren“Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği” gereğince; yeni inşa edilen binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu oldu. Mevcut binaların da 2017 yılına kadar bu belgeyi alması gerekiyor.

Binaların görünür bir yerine asılması zorunlu olacak olan Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Ayrıca konutların yıllık karbondioksit emisyon salımlarını da belgeliyor. Aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi konutlar A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı; tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret ediyor.

Bu belgenin zorunlu hale gelmesi en başta ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Çünkü binalarda en fazla enerji tüketimi yaklaşık yüzde 85 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı oluyor ve ısı yalıtımı ile enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor

Artık yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenler ilk önce binaların Enerji Kimlik Belgesi'ne bakacak ve satın alma ve kiralamada enerji israf eden konutlar tercih edilmeyecek. Bu durum konut fiyatlarını da etkileyecek. Bu nedenle mevcut binaların da değer kaybetmemesi için bir an önce yalıtım yaptırması gerekiyor.

Yapı Denetim Kanunu ile tüm Türkiye'de yeni binalar tek tek denetlenecek!

Yeni yılla birlikte artık yeni binaların ısı yalıtımı durumu tüm Türkiye genelinde denetlenecek ve yalıtım projesi olmayan binalara inşaat izni verilmeyecek. Çünkü bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkında Kanun, artık ülke genelinde uygulanacak. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, bu kanun çerçevesinde 81 ilde yapı denetim firmaları tarafından denetlendiği için artık hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmak mümkün olmayacak.

Türkiye, Kyoto gereği yalıtıma hız vermek zorunda!

Isı yalıtımını zorunlu kılan bir diğer gelişme ise Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalaması oldu. Protokol gereği 2012 sonunda ciddi yükümlülüklerin altına girecek olan ülkemizde, sera gazı salımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak. Bu kapsamda en büyük yatırım ise yalıtıma yapılacak yatırım olacak. Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1.3'üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla, fosil yakıt tüketiminin en az yüzde 50 azaltılmasıyla konut başına atmosfere yayılan karbondioksit miktarı da yarı yarıya iniyor.

Isı Yalıtımı Sektörü

Isı yalıtımı Türkiye'nin krizlere rağmen, inşaattan bağımsız olarak büyüyen tek sektörü... Çünkü ısı yalıtımı sadece yeni binalara değil mevcut binalara da uygulanıyor.

Enerji maliyetlerinin hızla artması ve yalıtım bilincinin gelişmesi sektörü büyütüyor.

Türkiye'de ısı yalıtım pazarı yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğe sahip ve sektör yılda ortalama yüzde 20 büyüme gösteriyor.

 

Türkiye'de toplam ısı yalıtımı pazarı yaklaşık 7 milyon metreküp. Isı yalıtım pazarında XPS ısı yalıtım levhaları, hacim olarak yaklaşık yüzde 20–25, ciro olarak yine yaklaşık yüzde 25 pazar payına sahip.

 

 

Isı Yalıtımı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri

 

Sektörün en büyük sorunlarının başında merdiven altı üretim geliyor. Ancak yeni “TS 25 Isı Yalıtımı Yönetmeliği” ile artık pencere değişiminden ısı yalıtımına kadar her şey standartlara uygun olmak zorunda…

Sektörün bir diğer sorunu oturmuş bir ulusal enerji tasarruf politikasının olmaması ve hazırlanmış olan yönetmeliklerin etkin olarak uygulanamaması…

Yalıtım uygulamalarının artması için çeşitli teşvik mekanizmaları gerekiyor. Devlet desteği ile ısı yalıtımına düşük faizli kredi imkânı yaratılması ve yalıtım ürünlerine KDV indirimi sağlanması beklenilen önemli düzenlemelerin başında geliyor.

Isı yalıtımını özendirecek kademeli ucuz enerji birim fiyatı uygulaması ve daha az enerji tüketenlerin enerjiyi daha düşük fiyatla kullanması da yalıtım uygulamalarını cazip kılacak teşvikler arasında yer alabilir.

Sektörü doğrudan etkileyen bir başka konu, TUİK verilerine göre Türkiye'deki yaklaşık 8 milyon binanın yüzde 60'ının ruhsatsız olması. Kaçak yapılaşma, standartlara uygun olmayan yapıların artmasına neden oluyor ve yalıtım uygulamalarının yaygınlaşmasına engel oluyor.

Nitelikli eleman sorunu da sektörün en önemli problemlerinden birini oluşturuyor. Bu durum uygulama kalitesinin düşmesine neden oluyor. Nitelikli işgücünün atıl kapasite olarak kalmaması, bir an önce istihdama dâhil olması çok önemli. Uzman uygulama ustası ve ekiplerin eğitimine gerek firmaların gerekse derneklerin önem vermesi gerekiyor.

Yalıtım yaptırayım derken paranız çöpe gitmesin!

Isı yalıtımı ancak AB standartlarında ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağlıyor. Nitelikli bir ısı yalıtımı uygulaması için yapıştırıcı, levha, sıva gibi tüm ürünlerin birbiri ile uyumunun laboratuar ortamında test edildiği paket sistemlerin tercih edilmesi gerekiyor.

İçerisinde kısaca XPS adı verilen Ekstrude Polistren renkli sert köpük levhaların bulunduğu paket sistemler ise dış hava koşullarından etkilenmediği için bina ömrü boyunca dayanıklılık özelliğini kaybetmeden, yalıtım performansını sürdürüyor ve binayı koruyor. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS köpük levhalar, ısıtma ve soğutma harcamalarında yüzde 50 tasarrufun yanı sıra küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu da önlüyor.

 

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte enerjiden yüzde 50 tasarruf etmenin formülü!
  • 22.08.2016 10:16

İşte enerjiden yüzde 50 tasarruf etmenin formülü!

Türkiye'de yalıtım sayesinde milyonlarca lira cepte kalıyor. İZODER Yönetim Kuru ...

Yaz geldi, klima çalışacak! Fatura kabarmasın, dikkat!
  • 30.05.2015 11:10

Yaz geldi, klima çalışacak! Fatura kabarmasın, dikkat!

Isı yalıtımsız binalar, ürettikleri enerjiler sayesinde kanseri tetikliyor, fatu ...

Isı yalıtım sektörü 10 yılda 10 kat büyüdü
  • 19.10.2013 15:12

Isı yalıtım sektörü 10 yılda 10 kat büyüdü

Isı yalıtım sektörü, 2002'de 300 milyon avroluk ciro yaparken, bu rakam yaklaşık ...

KYK Yapı Kimyasalları'na göre doğru ısı ve su yalıtımı hayat kurtarıyor!
  • 17.09.2013 11:00

KYK Yapı Kimyasalları'na göre doğru ısı ve su yalıtımı hayat kurtarıyor!

Nüfusun yüzde 95’inin deprem kuşağı üzerinde yerleşik olduğu Türkiye’de olası bi ...

Capatect’e göre ısı yalıtımı konfor beklentileri arasında yer alıyor!
  • 16.07.2013 11:24

Capatect’e göre ısı yalıtımı konfor beklentileri arasında yer alıyor!

Günümüzde her türlü imkanın artmasıyla konfor anlayışımız da yeniden tanımlanıyo ...

Capatect’e göre yalıtımsız işyerlerinde çalışma verimi düşüyor!
  • 26.06.2013 16:58

Capatect’e göre yalıtımsız işyerlerinde çalışma verimi düşüyor!

İnsanların çalışma verimlerini büyük ölçüde etkileyen ortam sıcaklığı ve çalışma ...