maritbet girişmaritbet
Yalıtım olmadan 11 milyar lira havaya uçuyor

Yalıtım olmadan 11 milyar lira havaya uçuyor

17 milyon konutun yüzde 90’ı yalıtımsız. Yalıtımsız konutlar sebebiyle israf edilen enerjinin bedeli ise yılda ortalama 11 milyar 250 milyon TL gibi ciddi bir rakam


 
Küresel ısınmanın etkisiyle mevsimlerin değiştiği, hayatın zorlaştığı, enerji kaynaklarının hızla tükendiği ve enerji maliyetlerinin de aynı hızla arttığı çağımızda, ısı yalıtımı hem ekonomik hem de ekolojik bir yatırım olarak gittikçe önem kazanıyor. Bugün ülkemizdeki 17 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız. Yalıtımsız konutlar sebebiyle israf edilen enerjinin bedeli ise yılda ortalama 11 milyar 250 milyon TL gibi ciddi bir rakam. Türkiye'nin en köklü yalıtım devlerinden Dow Bina Çözümleri, ülkemizde yalıtımsızlık nedeniyle çöpe giden paranın aslında nelere ilaç olabileceğine dikkat çekmek amacıyla bazı hesaplamalar yaptı. İşte ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar…
 
Havaya savrulan para ile 2 milyar 250 milyon fidan dikilebilir
 
Isı yalıtımı olmayan binaların ısıtma ve soğutma için yüzde 50 daha fazla enerji tükettiklerine dikkat çeken Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, bu nedenle atmosfere salınan fosil yakıtların sebep olduğu sera gazlarının çevreyi hızla kirlettiğini, küresel ısınmayı tetiklediğini hatırlattı. Topçu, yalıtımsızlık nedeniyle havaya savrulan 11 milyar 250 milyon TL ile 2 milyar 250 milyon fidan dikilerek çevreye büyük bir katkı sağlanabileceğini açıkladı.
 
Çöpe giden para 12 milyon 610 bin aileyi doyurabilir
 
Dört kişilik bir ailenin minimum aylık gıda harcamasının 892 TL olduğundan yola çıkan Topçu, yine israf edilen bu bütçe ile 12 milyon 610 bin ailenin aylık gıda harcamasının karşılanabileceğini belirtti. Bugün ülkemizde 623 bin kişinin açlık sınırında yaşadığını hatırlatan Topçu, bu rakamın göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı.
 
Enerji israf etmek yerine 17 milyon öğrenciyi okutabiliriz
 
Tüm binaların ısı yalıtımlı olmasıyla sağlanacak tasarrufun, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan eğitimsizliğe de çare olabileceğini ifade eden Topçu, yalıtımsızlık nedeniyle boşa harcanan para ile 17 milyon 120 bin öğrencinin yıllık okul masrafının karşılanabileceğini söyledi.
 
Örnekler elbette çoğaltılabilir, yalıtımla elde edilecek tasarruf sayısız soruna çözüm olabilir. Ancak bu birkaç örnek bile gösteriyor ki, ısı yalıtımı Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer almalı. Topçu, tüketicilerin mevcut binalara daha kolay yalıtım yaptırılabilmesi için yalıtım ürünlerindeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve devlet destekli, düşük faizli kredilerin sağlanması gerektiğinin altını çiziyor. Bu teşvikler aynı zamanda tüketicilerin ucuz olduğu için merdiven altı ürün tercih etmesinin de önüne geçecek ve ısı yalıtımı uygulamalarındaki kalite artacak. Kaliteli ısı yalıtımı uygulamaları sayesinde ise hem tüketiciler hem ülke hem de çevre büyük kazançlar sağlayacak.


 
Dow Bina Çözümleri iletişim bilgileri

web: http://building.dow.com 

Tel: 0216 571 16 00

  • Etiketler:

Yorum Yaz