Yavuz Işık: Hazır beton sektörü, inşaat projeleriyle yüzde 5 büyüme bekliyor!
Türkiye'de devam eden ve yapılması planlanan inşaat projeleriyle hazır beton ihtiyacının artacağı öngörüsünde bulunan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Projelerle birlikte hazır beton sektöründe 2013 yılı sonunda yaklaşık yüzde 5'lik büyüme bekliyoruz" dedi
Türkiye hazır beton sektörü; kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul'a yapılacak olan üçüncü köprü ve üçüncü havaalanı, hızlı tren ve baraj projeleriyle büyüme bekliyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, kentsel dönüşüm projelerinin belirli bölgelerde başladığına işaret ederek, "Bunun yanında üçüncü köprü için 1.5 milyon metreküp beton ihtiyacı olduğu açıklandı. Üçüncü havaalanı ve bağlantı yollarında 1 milyon metreküpün üstünde betona ihtiyaç duyulacaktır. Bu projelerin yanı sıra devam eden yüksek hızlı tren projeleri ve baraj projeleri de sektörümüze canlılık getirecektir. Bu projelerle birlikte hazır beton sektöründe 2013 yılı sonunda yaklaşık yüzde 5 oranında bir büyüme bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
Türkiye Hazır Beton Birliği olarak her yıl sektörü incelemek adına anket çalışması yaptıklarını kaydeden Işık, 2012 yılında yaptıkları anket çalışması sonucuna göre 2011 yılında 90 milyon metreküp olan üretimin 2012 yılında 93 milyon metreküpe yükseldiğini sektörün yüzde 2.9 büyüme gösterdiğini aktardı. 2013 yılı ilk yansında, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin sektöre hareket getirdiğini söyleyen Işık, "Yılın ilk altı aylık döneminde üyelerimizden olumlu gidişin sinyallerini alıyoruz" dedi.
Sektör üretimde Avrupa birinciliğini sürdürüyor
Türkiye ekonomisinin tüm Avrupa'yı saran ekonomik krizden hasarsız çıkarak başarısını gösterdiğini ifade eden Yavuz Işık, "Bu başarı çıtasının daha da yukarılara çıkarılacağını umut ediyoruz. Yukarıda belirttiğimiz projeler uzun soluklu olacaktır. Özellikle kentsel dönüşüm projesi 10 yıla yayılacak bir proje bu nedenle 2014'te de hazır beton sektörüne olumlu etkileri sürecektir" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin üyesi olduğunu bildiren Işık, şunları söyledi: "Sektörün Avrupa'daki nabzını da tutabiliyoruz. Türkiye, hazır beton üretimi açısından Avrupa birinciliğini dört yıldır üst üste koruyor. Avrupa'da yıllık hazır beton üretimi verilerine göre, 93 milyon metreküp ile Türkiye birinci, 51.8 milyon metreküp ile İtalya ikinci, 48 milyon metreküp ile Almanya üçüncü ülke durumunda. Dünya çapında ise Çin ve ABD'den sonra Türkiye hazır beton üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa'da toplam üretim miktarının dışında kişi başı hazır beton üretimi açısından da 1.24 metreküp ile Türkiye birinci, 1.07 ile Belçika ikinci, 0.86 ile İtalya üçüncü ülkedir. Avrupa'da ortalama kişi başı hazır beton üretimi ise 0.61 metreküptür."
Son yıllarda inşaat yapımlarının da artması sonucu hazır betona olan talebin de arttığını belirten Yavuz Işık, "Bu hızlı büyüme ve talep artışı tabi ki önemli sorunları da beraberinde getirmiştir. Sektöre beton konusunda fazla bilgisi olmayan birçok kişi girmiş ve bu firmalar hiçbir denetime tabi tutulmadan üretime başlamış ve sektöre girişte teknik yeterlilik istenilmemiştir' diye konuştu. Işık, kalitesiz ve merdiven altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart altına almak gerektiğini dile getirdi. THBB olarak, üyelerinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetimlerine tabi tuttuklarını söyleyen Işık, "Bu denetimlerle standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz. standart dışı beton üretenleri cezalandırıyoruz. Ancak üreticilerin bazıları üyemiz değil. Bu firmalar, KGS tarafından denetlenmiyor ve kontrolsüz hazır beton üretiyor" şeklinde konuştu.
"Depreme dayanıklı beton standardı yükseltilmeli"
"Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılmaktadır" diyen Yavuz Işık; bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de yapıldığım ifade etti. Işık, hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesislerin ciddi bir şekilde denetlenmesi ve denetim için KGS'ye yetki verilmesi gerektiğini dile getirdi. Deprem Yönetmeliği hükümleri uyarınca, deprem bölgelerinde C20 dayanım sınıfının altında beton kullanılamayacağı bilgisini veren Işık, "Ancak bu dayanım sınıfı durabilite (uzun ömür) açısından yeterli değildir. Yapıların uzun ömürlü olması ve depreme karşı dayanımlarını koruması için Deprem Yönetmeliği'nin bu hükümleri değiştirilerek, taşıyıcı sistemlerde kullanılacak asgari beton dayanım sınıfı C30'a yükseltilmelidir" dedi. Sektörün gelişimi için gerekli olan bir diğer düzenlemenin ise, hazır beton sektöründeki araçların trafik saatleri uygulaması olduğunu söyleyen Işık, uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapı üretimi için, betonun inşaatlarda zamanında ve tekniğine uygun şekilde işlenmesi gerektiğini belirtti.
Dünya Özel Ek
Yorum Yaz