ZGF 2013 Formu’nda zeminin geleceği tartışıldı
DOMOTEX Middle East Halı ve Zemin Fuarı kapsamında düzenlenen ZGF 2013’ün (Zeminin Geleceği Formu) bu yılki konu başlığı “Parke Sektörüne Uluslararası Bakış” oldu
Forum, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşen Domotex Middle East Fuarı'nda, 8 Kasım.2013 tarihinde, saat 14.30'da, fuaye alanına kurulan özel toplantı alanında ve herkese açık olarak yapıldı. Forumda, alt başlıklar olarak “Sürdürebilir Üretim”, “Sürdürebilir İstihdam”, “Sektörün Geleceği” tartışıldı.
Organizasyon Deutsche Messe Worldwide – Hannover Messe International İstanbul LTD ŞTİ ile GET Dış Ticaret LTD ŞTİ – ORSİAD Gazetesi'nin ortak çalışması sonucu gerçekleşti.
Forumun konuşmacıları arasında; İsmail Hakkı Yıldız (Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Tic.A.Ş. Yön. Kurulu Üyesi), Ahmet Çetinkaya (Kastamonu Entegre A.Ş. Parke Satış Müdürü), Peter H. Meyer (EPLF Avrupa Laminat Parke Üreticileri Direktörü), Francois Sougnez (FEP Parke Sanayi Avrupa Federasyonu), Rick Barrett ( NWFA National Wood Flooring Association Temsilci Üyesi, Midwest Hardwood Co. İhracat Satış Müdürü), Kamil Deniz Özel (EGGER Perakende Ürünleri Türkiye, İran ve Azerbaycan Satış Müdürü) yer aldı.
'Parke sektörüne uluslararası bakış'
Konuşmacılar parke sektöründe üretim kapasitesi, tüketici beklentileri ve ihracat konularında görüşlerini dile getirdiler.
İsmail Hakkı Yıldız (Yıldız Entegre Ağaç Sanayi); “Türkiye'de parke kapasitesi arttı. Ülkemiz 4. büyük laminant parke üreticisi oldu. Gelecek için yeni kapasitelere yatırım yapılması ve bunun için için iyi analiz gerekir. Türkiye'deki kurulum kapasitesi yeterli değildir. Türkiye hammadde kaynakları açısından fakir bir ülke. Dekor kâğıdı, odun, melamini döviz ödeyerek alıyoruz. Avrupa hem hammaddeye sahip, hem de yakın. Türkiye'nin orman kaynakları kısıtlı fakat coğrafyamızın avantajını kullanarak, yurtdışından hammadde getiriyor ve lojistik imkanı olmayan yakın ülkelere bunları satıyoruz. Kapasitelerin %100 fazlalığından bahsederken, ürün kalitesinden bahsedilmeli, dijital baskı konusunda yeni çıkışlar olacağı düşünülüyor.”
Ahmet Çetinkaya (Kastamonu Entegre); “Türkiye'deki yatırım kapasitesi 140 milyon m2'ye ulaştı. Türkiye'nin hedefleri hem dünya ülkelerine yatırım yapmak, hem de satmaktır. Gelecek 10 yıla bakıldığında Türkiye'nin hızlı büyümesi devam ediyor. 2003-2013 yılları arası değişim yılları oldu. Eğitime, seminerlere önem verildi. 2011'de ithal parkelerde ani fiyat düşmesiyle, alışık olunmayan bir şekilde rekabet oldu. Yerli üreticiler zorlandı. 2013 yılında Laminant parke sektörü, kontrollü bir pazar haline geldi. 10 büyük oyuncu var. 6 tanesi yerli, 4 tane dünyaca söz sahibi üretici bulunuyor. Fiyat rekabetinden yavaş yavaş uzaklaşılıyor. Pazardaki satıcılarda bundan etkileniyor.”
Kamil Deniz Özel(EGGER Parke); “Teoride arz fazlası söz konusu. Piyasalarda daha uygun fiyata mal edilecek ürünler ön plana çıkıyor. 2012 bizim için iyiydi. Geniş dekor yelpazesi var. Egger olarak büyümeler yakalandı. Yaşam trendleri etkilendi. İnşaat sektörü “Gayri Milli Hasılata” etki ediyor diye düşünüyoruz. Arge gelişimine önem veriyoruz. Trend renkler; meşe ve tonları, açık renkler, süt beyaz, krem, doğal ve orijinal malzemeye yakın çatlaklar tercih ediliyor. “ açıklamalarını yaptılar.
Ortak fikirler olarak Türkiye'de ki kullanıcıların dünya trendlerini yakından takip ettiği, trendin açık renkler olduğu, kayıt dışının önemli bir sorun haline geldiği ve Ar-ge yatırımının önemi vurgulandı.
Peter H. Meyer (EPLF Avrupa Laminat Parke Üreticileri Direktörü), 2012 yılında tüm dünyada 890 milyon m2 kapasitede parke üretildiğini, bunun 540 milyon m2'sinin Avrupa, 90 milyon m2'sinin Amerika ve 175 milyon m2'sinin Asya'da gerçekleştiğini söyledi. Asya'da en büyük üreticinin Çin olduğunu belirterek, 2013 yılı ilk 3 çeyreğinde bu kapasitenin önemli bir ivme kazandığını açıkladı. Son 10 yılda çok gelişme kaydedildiğine ve teknolojilerin çok geliştiğine değindi. Digital baskı teknolojilerine dikkat çekti.
Francois Sougnez (FEP Parke Sanayi Avrupa Federasyonu), Küresel kriz nedeniyle kapasite kullanımının özellikle 2008-09 yıllarında gerilediğini ve bunun etkilerinin halen sürdüğünü söyledi. Bu yıl sonuna kadar durağan bir gidiş beklediğini, ancak bu yıl itibariyle hareketlenme beklediğini dile getirdi.
Rick Barrett ( NWFA National Wood Flooring Association Temsilci Üyesi, Midwest Hardwood Co. İhracat Satış Müdürü), Amerika'da kullanılabilir kapasitenin 100 milyon m2 olduğunu, 2010 yılında bunun kriz nedeniyle 75 milyon m2'sinin kullanıldığını, bu yıl ise bu rakamın 83 milyon m2'de sabitleneceğinin beklendiğini söyledi. Kriz nedeniyle şirketlerin çoğunun kapandığını belirterek , “bizde fazla kapasite yok” açıklamasını yaptı.
Yorum Yaz