maritbet girişmaritbet
2013 Gyeongju Dünya Kültür Fuarı, Eylül ayında İstanbul'da yapılacak!

2013 Gyeongju Dünya Kültür Fuarı, Eylül ayında İstanbul'da yapılacak!

Eylül ayında İstanbul’da yapılacak “2013 Gyeongju Dünya Kültür Fuarı'nın Yönetim Kurulu Mutabakat Zabtı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Güney Kore Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong tarafından imzalandı

 

Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki imza törenine İBB Genel Sekreter Prof. Dr. Adem Baştürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, İBB Genel Sekreter Yardımcıları Ali Altıntaş ve İbrahim Kapaklıkaya ile Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Ferrah Şarman katıldı. Güney Kore Heyetinde ise Kültür Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Kwak Young-jin, Gyeongsangbuk-do İl Meclis Başkanı Song Pil-gak, Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang-Sik ile Gyeongju Belediye Meclisi Başkanı Jung Seok-ho yer aldı.
 
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vali Kim Kwan Yong ve beraberindeki Gyeongju Dünya Kültür Fuarı heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk ve kader birliğinin 1950'deki Kore savaşına giden Türk askerleri tarafından kurulduğunu söyledi.
 
Gyeongsangbuk-do tarihi İpek Yolu'nun son noktası ve Kore'nin kültürel varlığının yüzde 30'unu oluşturan çok sayıda esere sahip bir şehir olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, bin yıl boyunca eski Silla kültürünün başkentliğini yapan Gyeongju-do'nun UNESCO Dünya Miras Alanı olarak seçildiğini kaydetti. Gyeongju Kültür Fuarına ev sahipliği yapan Gyeongsangbuk-do'yu bu nedenle yılda 1,5 milyon kişi ziyaret ettiğine dikkat çeken Topbaş, şöyle konuştu;
 
“Sanat ve kültürel etkinliklerin ülkelere, topluma ve ekonomiye büyük bir değer kattığını hepimiz yaşayarak biliyoruz. Gyeongju Kültür Fuarı'nın kültürlerarası bilgi ve deneyimlerin paylaşılması açısından son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Gyeongju Dünya Kültür Fuarı şu ana kadar 6 kez yapıldı. Güney Kore dışında ilk ve tek olarak 2006 yılında Kamboçya'da Angkor Wat'ta düzenlendi. Fuara 2013 yılında İstanbul ev sahipliği yapacak. Tarihi İpek Yolunun başlangıç ve bitiş noktalarında yer alan iki kent ortaklaşa düzenleyecek. Bu Fuarın Güney Kore dışında yapılacak ikinci fuar olmasının bizim için son derece önemli bir ayrıcalık olduğuna inanıyoruz. Eylül ayında İstanbul'da yapılacak fuar dünyayı bir kez daha İstanbul'a hayran bırakacak.”
 
“İstanbul ile Gyeongsangbuk-do her ne kadar birbirinden uzak olsa da tarihi İpek Yolu bizi birleştiriyor” diyen Topbaş,  “İpek yolunun başlangıç noktasında yer alan İstanbul 8500 yıllık tarihi ile farklı kültürlere başkentlik yapmıştır. Doğu ile batı arasında daima stratejik bir merkez olmuştur. Tarihi İpek Yolu'nun son noktası olan Gyeongsangbuk-do ile İstanbul, evrensel kültüre büyük katkılar sağlamıştır. Eylül ayında İstanbul'da yapılacak Fuar vesilesiyle her iki ülkenin eşsiz tarihi ve kültürel değerleri dünyaya tanıtılacak. Her iki şehrin tarihsel birikimleri üzerinden kültür alışverişi gerçekleştirilecek. Böylece kültürel sanayinin inşasına yönelik sağlam temeller atılabilecek. Bunu bütün dünyada yankı bulacak bir kültür hadisesi olarak değerlendirmek mümkündür. 2013 Gyeongju Dünya Kültür Fuarı ile ilgili özel ayrıntılara ve destek altyapı çalışmalarına büyük bir hassasiyetle devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
Koreli Vali trafikte Topbaş'a gösterilen ilgiden çok etkilendi
 
Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve Güney Kore Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong ile heyetler birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti. Başkan Topbaş, Kim Kwan Yong'a ipek halı ile doğal ürünler hediye etti. Güney Kore Heyetinin hediye ettiği el dokuması ipekten yapılan Kadir Topbaş portresi ile Sultanahmet Cami resmi dikkat çekiciydi.
 
Kadir Topbaş, daha sonra Vali Kim Kwan Yong'u da yanına alarak kendi kullandığı makam arabasıyla Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'ne geçti. Topbaş ve Yong, burada İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür EXPO'su Ortak Ofisinin açılışını gerçekleştirdi ve fuar için gönüllü olarak eğitim alan gençlere sertifikalarını verdi.
 
Törende konuşan Vali Kim Kwan Yong, Kadir Topbaş'ın makam arabasını kullanırken trafikte İstanbulluların kendisine gösterdiği sevgi ve saygıdan çok etkilendiğini belirterek, “Ben 5 kez seçilmiş bir vali olarak ülkemde bu kadar tanınmam ve bu kadar ilgi görmedim. Çok önemli bir yönetici olan Kadir Topbaş'ın liderliğinde İstanbul gelişmiş şehirler arasına girmeyi başarıyor. Ülkenizdeki sivil toplumun ve gönüllüğün gelişmesine bakarak da Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasına girmeye çok yaklaştığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
 
İBB

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...

Restore edilen Cendere Sanat Merkezi hizmete açıldı
  • 24.10.2022 15:49

Restore edilen Cendere Sanat Merkezi hizmete açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) restorasyonunu tamamladığı "Cendere Sana ...

İBB, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 75 milyon avroluk ek kredi aldı
  • 14.10.2022 15:20

İBB, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 75 milyon avroluk ek kredi aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (Europ ...

Bakanlıktan İBB'nin bütçe tahminlerine ilişkin açıklama!
  • 10.10.2022 16:24

Bakanlıktan İBB'nin bütçe tahminlerine ilişkin açıklama!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB'nin bütçe tahminlerine ili ...

İstanbul'da 7 yeni deniz yolu hattı oluşturulması kararlaştırıldı
  • 21.09.2022 16:32

İstanbul'da 7 yeni deniz yolu hattı oluşturulması kararlaştırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...