Akkuyu Nükleer Santrali için Mersin’de bilgilendirme merkezi açılacak!
Akkuyu Nükleer Santrali'nin işletmesini üstlenen NGS Elektrik, oluşan tepkileri önlemek için Büyükeceli'de açtığı kamu bilgilendirme merkezinin bir örneğini de Mersin merkeze açmaya hazırlanıyor
Akkuyu Nükleer Santrali'nin işletmesini üstlenen NGS Elektrik, oluşan tepkileri önlemek için Büyükeceli'de açtığı kamu bilgilendirme merkezinin bir örneğini de Mersin merkeze açmaya hazırlanıyor.
Mersin'de Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ne yönelik çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. Bölgenin sismik araştırması ve ÇED süreci devam ediyor. ÇED sürecinin tamamlanması ve inşaat lisansının alınması için 2013'ün ilk yarısı bekleniyor. Tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından ilk reaktörün devreye gireceği tarih 2020 olarak belirlendi. Toplamda 4 reaktör olması ve her reaktörün bir yıl ara ile devreye alınması planlanıyor. 20 milyar dolarlık yatırımın 15 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Çalışmalar tamamlandığında her bir reaktör 1200'er MW kurulu güce sahip olacak ve toplamda Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'inin karşılanması hedefleniyor.
Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin hem işletmesini hem de yapımını üstlenen Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, çalışmalarda gelinen son noktayı paylaşmak ve Mersin kamuoyunu nükleer enerji konusunda bilgilendirmek adına ‘2023 Perspektifinde Mersin'in Enerji İhtiyacı ve Sürdürülebilir Büyüme' konulu bir panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurt yaptı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov tüm çalışmaların öngörülen hızla devam ettiğini söyledi. 2011-2012 arasında taşeron şirketin sahada yaptığı araştırma çalışmalarını tamamladığını bildiren Kasumov, kendilerine sonuçların teslim edildiğini bildirdi. Bölgenin sismik açıdan güvenilir olup olmadığının incelendiğini kaydeden Kasumov, "ÇED'le ilgili evraklar hazırlandı ve süreç devam ediyor. Önümüzdeki yılın ortalarında ÇED raporunu alacağımızı tahmin ediyorum" dedi. Bu dönemde Büyükeceli'de kamu bilgilendirme merkezi açtıklarını dile getiren Rauf Kasumov, bu yıl Mersin merkezde de bir adet kamu bilgilendirme merkezi açacaklarını söyledi. Rusya'daki referans nükleer güç tesisinin Türkiye'de konuyla ilgili kişilere ziyaret ettirilerek akıllardaki soru işaretlerin ortadan kaldırılmasına gayret gösterdiklerini anlatan Kasumov, 2013'te yapmayı planladıkları çalışmaları ise, "Gelecek yıl öncelikli hedef ÇED raporunu, ardından da inşaat lisansını almak. Ardından altyapı inşaatları başlayacak. Tesisin inşası için gerekli bağlantı yollarının yapımı başlayacak" diye özetledi.
3 Artı Nesil teknoloji kullanacağız
Tesisin güvenliğine ilişkin bilgi de veren Rauf Kasumov, Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nde yaşanan sıkıntıların ardından dünyada nükleer konusundaki güvelik standartlarının daha da geliştirildiğini, Akkuyu'nun yenilenen standartlara göre tüm dünyada onay gören bir güvenlik sistemine sahip olduğunu anlattı. 3 Artı Nesil denilen bir teknoloji kullanıldığını dile getiren Kasumov, hem aktif hem de pasif güvenlik sistemi kullanılacağını bildirdi. Kasumov, "Depremden, sele, kuvvetli rüzgarlardan henüz dünyada bulunmayan 400 tonluk büyük uçakların reaktörlerin üzerine düşme ihtimaline kadar her türlü detay düşünülerek çalışılıyor" dedi.
Burnistrov: NGS Rus yatırımları için başlangıç
Rusya Federasyonu Ticari Ateşe Yardımcısı Igor Burnistrov ise konuşmasında Akkuyu NGS'nin Mersin'e Rus yatırımlarının başlaması için vesile olduğunu, Mersin'de çok ciddi bir potansiyel bulunduğunu ve bundan sonraki süreçte yatırımların artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.
Aşut: Nükleer bugün için çözüm olabilir
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ise panelde yaptığı konuşmada düşük ve orta teknoloji üretim yapan firmalara Türkiye'nin ihtiyaç duyduğuna işaret etti. Bu nedenle nükleer enerjinin bugün itibariyle Türkiye'nin enerji ihtiyacına çözüm olabileceğine değinen Aşut, "Ancak uzun vadede mutlak bir çözüm değil. Türkiye 3. Sanayi Devrimi'ne ayak uydurmak istiyorsa ileri teknoloji üretimleri yapmalı" dedi. Bugün artık petrol zenginlerinin dünyanın en zengin insanları olmadığını, Steve Job, Bill Gates gibi bilgiyi kullananların zenginleştiğinianlatan Aşut, "1 ve 2. sanayi devrimlerini yakalayamamanın bedelini çok ağır ödedik. İşte önümüzdebir fırsat. Bu sefer 3. sanayi devrimini kaçırmayalım. Eğitim sistemimizi buna göre yönlendiripbuna göre bir vizyon oluşturalım" şeklinde konuştu. Büyüyen Türkiye'nin en ciddi sorununun cari açık olduğuna dikkat çeken Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Can Yamanyılmaz bunun da temelinde enerji ithalatının bulunduğunu söyledi.
Sert: 2023'e 3 santral düşünüyoruz
Türkiye'nin enerji talebinin yılda yüzde 7-8 arttığına dikkat çeken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ise bu şartlar altında elektriksiz kalma riskinin sürekli bulunduğuna dikkat çekti. Elektrik üretiminin kesintisiz olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Sert, yenilenebilir enerji kaynaklarının kesintili enerji verdiğini anlattı. Türkiye'nin rüzgar, su, güneş gibi yenilenebilir enerji ihtiyaçlarının tümünü tam kapasite kullansa dahi 2023'teki 500 milyar kWh enerji ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayabileceğini vurgulayan Sert, "Bizim hedefimiz 2023'te Akkuyu, Sinop nükleer enerji santrallerini hayata geçirip, henüz yeri belli olmayan 3. bir santralin de inşasına başlamak" diye konuştu..
Derya Eğrican Güleç/Dünya
Yorum Yaz