maritbet girişmaritbet
Antalya İbradı’daki Arapastık kestane ağacı 900 yaşında!

Antalya İbradı’daki Arapastık kestane ağacı 900 yaşında!

12 kişinin el ele tutuşarak gövdesini kucaklayabildiği Arapastık kestane ağacı ile ilgili hikaye ise dilden dile geldiği günümüzde de dinleyenleri hüzünlendiriyor

12 kişinin el ele tutuşarak gövdesini kucaklayabildiği Arapastık kestane ağacı ile ilgili hikaye ise dilden dile geldiği günümüzde de dinleyenleri hüzünlendiriyor.

İbradı'da 900 yıllık Arapastık kestane ağacı, ilçeye gelenlerin ilgisini çekiyor. Ağacın dilden dile anlatılarak günümüze kadar gelen hikayesini anlatan 85 yaşındaki Yaşar Duru, "İbradı'nın kadıları gittikleri yerlerden hizmetçiler getirirlermiş. Bunlardan bir tanesi Arap tenli Müslüman bir kadınmış. Her nedense bu kadın evde yangına sebebiyet vermiş. O günkü kadılar toplanıp kadına nasıl bir ceza vereceklerini kararlaştırmış. Ve kadını bu kestane ağacında asmaya karar vermişler" dedi. Duru, ağacın gövdesini 12 kişinin el ele tutuşarak ancak kucaklayabildiğini belirtti.

İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya ise, "Kadıların yanında çalışan Zeynep isminde bu kadın evi yakınca İbradı da yanıyor. Ve kadını bu kestane ağacına asarak idam ettikleri için o zamandan günümüze bu ağacın adı Arapastık diye biliniyor" şeklinde konuştu.

Ağacın 900 yıllık olduğunu ve Antalya Koruma Kurulu tarafından tescilli olduğunu belirten Kaya, "Antalya yöresindeki tescilli ağaçlardan bir tanesi de ilçemizde bulunan bu Arapastık kestane ağacıdır. Ağacın 50 metre yan tarafında bir başka kestane ağacı daha vardı. Geçmiş yıllarda yıldırım düşmesi nedeniyle tamamen yıkıldı" dedi.

Kaya, asırlık kestane ağacının eskisi gibi olmasa da yine kestane verdiğini belirterek, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin bu ağacı mutlaka gördüğünü ve hatıra fotoğrafı çektirdiğini söyledi. Ağacın bazı dallarında kuruma meydana geldiğini kaydeden Başkan Kaya, ağaçlardaki dalların kurumaması için Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek, "İnşallah bu tarihi ağacı uzun süre yaşatabiliriz" diye konuştu.

Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya İbradı’daki Arapastık kestane ağacı 900 yaşında!
  • 28.07.2012 12:23

Antalya İbradı’daki Arapastık kestane ağacı 900 yaşında!

12 kişinin el ele tutuşarak gövdesini kucaklayabildiği Arapastık kestane ağacı i ...

Antalya Safranbolu Evleri'ne bürünecek!
  • 21.05.2012 16:05

Antalya Safranbolu Evleri'ne bürünecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Antalya'nın Elmalı, Ak ...