maritbet girişmaritbet
Arkeopark için hedef 2013

Arkeopark için hedef 2013

Marmaray'ın kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan tarihi eserler; İstanbul'a bir Arkeoloji Parkı kazandıracak

İstanbul'da trafiğe nefes aldıracak en büyük projelerden biri olarak görülen Marmaray'ın kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan tarihi eserler; İstanbul'a bir de Arkeoloji Parkı kazandıracak. Proje için uluslararası davet yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı'daki Marmaray kazılarında ortaya çıkan arkeolojik bulguları sergilemek üzere hayata geçirilecek olan Arkeopark Projesi için uluslararası platformda gerçekleştirecekleri proje davetini açıkladı.

Başkan Kadir Topbaş, Yenikapı Transfer Merkezi Arkeopark Alanı Uluslararası Proje Daveti'ni açıklamak üzere basın mensupları ile kazı alanında bir araya geldi.

Bir milat yaşıyoruz

Dünyadaki belediyelerden farklı olarak ilk defa bu ölçekte bir arkeolojik kazıya destek veren bir yerel yönetim hüviyeti kazandıklannı anlatan Topbaş, "Ciddi maliyetler ve bedeller ödedik. Ama bu bedeller elde ettiğimiz bulgularla oranladığımız zaman çok önemli değil. Bu değerler burada dünyaya tanıtıldığı zaman çok önemli bir değer olarak ortaya çıkacak. Bu İstanbul için yeni bir hafıza demektir. Bir noktada adeta bir milat yaşıyoruz. 8500 yıldan beri var olan bir değerin gün yüzüne çıkarılmasına tanıklık ediyoruz. Bunu hep birlikte bu dönem başanyoruz" diye konuştu. Yenikapı Transfer Merkezi Arkeopark Alanı ile ilgili uluslararası bir proje davetleri olduğunu anlatan Topbaş, gelecek başvurular içerisinde davet şartnamesinde öngörülen esasları içeren müracaatlan değerlendirileceklerini söyledi. 7 grup belirleneceğini aktaran Topbaş, "Bu 7 çalışma grubunun yapacağı proje çalışmalan 15 Kasım itibariyle sonuçlanacak. Yılsonunda ise geleceğe ışık tutacak yeni projenin adımlann atmış olacağız. Arkasından arzu ettiğimiz Marmaray'ın bitiş tarihi ile birlikte bu istasyonu hayata geçirmek. 2013 sonu itibariyle buradaki Aksaray Müze İstasyonu diyeceğimiz eserin de hayata geçirilmesi ile birlikte İstanbullulara önemli bir odak noktası olmasını arzu etmekteyiz" şeklinde konuştu. Proje kapsamında yapılacak başvurular arasından değerlendirmeye alınacak 7 farklı proje, seçici kurul tarafından elenerek uygulanacak proje belirlenecek. 14 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılacak başvuruların sonuçlan 15 Kasım 2011 tarihinde açıklanacak. 

Arkeopark projesi nedir?

Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'un ulaşım sorunlarını çözmek üzere hayata geçirilen Marmaray ile Yenikapı Metrosu dev bir ulaşım kompleksi ile birleşiyor. Yer altı ve yer üstü raylı sistemini deniz ulaşımıyla birleştiren Yenikapı Transfer Merkezi inşaatında ortaya çıkan arkeolojik bulguları sergilemek üzere hayata geçirilecek olan Arkeopark projesi için uluslar arası platformda bir Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı Uluslararası Proje Daveti gerçekleştiriliyor. Yapılan başvurular arasından değerlendirmeye alınacak yedi farklı proje, seçici kurul tarafından elenerek uygulanacak projeyi belirleyecek. 14 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılacak başvuruların sonuçları 15 Kasım 2011 tarihinde açıklanacak.

Kaynak: Star/ Şenol Baştakar

  • Etiketler:

Yorum Yaz