maritbet girişmaritbet
Ataşehir'i finans merkezine hazırlıyor

Ataşehir'i finans merkezine hazırlıyor

İstanbul Finans Merkezi'ne (İFM) ev sahipliği yapan Ataşehir, eğitim ve sağlık merkezi de oluyor. Belediye Başkanı İlgezdi, gecekondulardan temizlemeye başladıklari ilçeye 2 üniversite ve bir kongre merkezinin yapılacağını söyledi

Kaynak: Selma ŞENOL/ Bugün

Kamu bankalarının genel müdürlükleri ile İstanbul Borsası'na ev sahipliği yaparak İstanbul'u uluslararası finans merkezliğine taşıyacak olan Ataşehir, hem gecekondulardan temizleniyor hem de eğitim ve sağlık merkezi yatırımlarını çekiyor.

İstanbul'un en genç ilçesi olmasına rağmen Ümraniye, Kadıköy gibi pek çok eski ilçeden gecekonduların ağırlıkta olduğu sorunlu bölgeleri devralan Ataşehir'de Belediye Başkanı Battal İlgezdi iki ayrı mahallede "Yerinde dönüşüm" projesi ile gecekonduların yerine 5 bin yeni konut kazandıracak. Halen yarısı kaçak olmak üzere 400 gecekondunun bulunduğu Emekevler'de bin 200 konutluk proje başlatacak olan İlgezdi, ayrıca Yenişehir tarafında da TOKİ ile beraber 4 bin konut üretecek. Yenişehir'de 1250 gecekondu olduğunu belirten İlgezdi "Bin 50'sinin sahibi ile anlaşma sağladık. Diğerleri ile de anlaşmak üzereyiz. Yılın ikinci yarısında inşaatı başlatmak hedefindeyiz" dedi.

 Bugün Gazetesi'ne konuşan Başkan İlgezdi şu mesajları verdi:

 Kimse gecekondusunu satmıyor

"Herkes Ataşehir'in ön yüzünü biliyor ama arkasında gecekondular ağırlıkta. Biz tüm ilçenin finans merkezi sıfatına layık görüntü sergilemesini istiyoruz. 1/5 binlik planlarımız büyükşehirden çıkar da harekete geçebilirsek, burada gecekondu da kalmayacak, arka mahalleler de burdaki gelişmeden yararlanacak. Zaten hiç bir gecekondu sahibi mülkünü satmıyor, fiyatlar hızla tırmanıyor.

 İFM'nin yollarını yapıyoruz

2009 yılında yapılan bir düzenleme ile Finans Merkezi alanı Ataşehir'den alınarak Ümraniye'ye bağlandı. Aslında bizim topraklarımızdaki bir yer. Ama böyle uygun gördüler. Orda çalışanlar yolun karşısına geçip Ataşehir'de konaklayıp, Ataşehir'de ihtiyaçlarını giderecekler. Dolayısıyla Finans Merkezi olma sorumluluğu hala bizde. Tüm kamu bankaları geliyor, yerleri hazır. Bir tek Merkez Bankası Ankara'da kalacak. Zaten 650 dönüm alanı TOKİ daha planlamıştı. Biz de Finans Merkezi'nin altyapısını hazırladık, yolları açıyoruz, kaldırımları yapıyoruz, asfaltlıyoruz. 18 ayda ilçede asfaltlanmamış yer bırakmadık.

 Komşu olmak da kazandıracak

17 mahallemiz var. Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Sancaktepe'den yer aldık. Planlı olan tek mahallemiz Ataşehir'in ön yüzü ve İçerenköy kısmıydı. Diğer yerlerin tapu ve ruhsat sorunları var. Bunları çözmeye çalışıyoruz. Hak sahiplerine yerinde mülk veriyoruz. Kira yardımı yapıyoruz. 50 metrekare yeri olana 140 metrekarelik daire veriyoruz. Biz projeye başladığımızda 50 bin lira olan yer 6 ayda 150 bin lira oldu, şimdi 300 bin lira seviyesinde. İddia ediyorum, herşey tamamlandığında fiyatı 600 bin lirayı da bulur. Yani Finans Merkezi'ne komşu olmak da kazandırıyor.

Arsa bul diye ricada bulunanlar var

 "İstanbul'da en fazla ruhsat veren belediye biziz. 5 binlik planlar çıkarsa, Türkiye'de en fazla ruhsat veren yer oluruz. Burası o kadar kıymetli bir bölge. Bütün büyük müteahhitler burda, herkes arsa bulmaya çalışıyor. Belediyenin elinde büyük bir arsa filan yok. Özel mülkiyetli olan yerlerle anlaşmak veya ilçeyi ıslah etmek gerekiyor. Bizi arayıp arsa yaratın, mahalleleri dönüştürün diye ricada bulunanlar oluyor ama planlar olmadan kimse hareket edemez. Biz bu adaletsizliği gidermek ve finans merkezindeki gelir seviyesini diğer mahallelere de taşımak istiyoruz"

Kültür merkezinde uzlaşmak üzereyiz

 "Burası sadece finans merkezi değil eğitim ve sağlık merkezi de olacak. Fenerbahçe burda bir üniversite kuruyor, Acıbadem bir sağlık üniversitesi kuracak. Ayrıca ilçeye 15 milyon lira değerinde, 1500 kişilik kongre salonu olan büyük bir kültür merkezi de yapacağız. Projesi hazırdı, uygulama aşamasına gelmişti. Ama büyükşehir belediyesi ön kısmına cami yapmak istedi, proje durdu. Uzlaşma aşamasındayız, camiye yer arıyoruz.  Çözüldüğünde içinde 500 kişilik rezidans, 500 kişilik tiyatro salonu, 2 çok amaçlı toplantı salonu yapacağız."

Artık kamu kurumlarının kendi yeri olacak

"Biz göreve geldiğimizde ilçede biz dahil hiç bir kamu kurumunun yeri yoktu. Derme çatma geçici binalarda hizmet verdik. Biz belediyemiz için TOKİ'den yer aldık, 8 bin metrekare alanda binamızı yapıyoruz. Yine Emniyet Müdürlüğü, Kaymakamlık için de yer bulundu, onlar da binalarını inşa ediyorlar."

  • Etiketler:

Yorum Yaz