maritbet girişmaritbet
Atatürk Havalimanı Avrupa birincisi!

Atatürk Havalimanı Avrupa birincisi!

Uluslararası Havaalanları Konseyi'nin (ACI) verilerine göre, Nisan ayında Avrupa'da uçak hareketlerinde azalış gözlendi. Avrupa'daki havaalanlarında toplam yolcu trafiği Nisan 2012'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artmasına rağmen, uçak hareketliliği yüzde 1,8 oranında azaldı

Uluslararası Havaalanları Konseyi'nin (ACI) verilerine göre, Nisan ayında Avrupa'da uçak hareketlerinde azalış gözlendi. Avrupa'daki havaalanlarında toplam yolcu trafiği Nisan 2012'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artmasına rağmen, uçak hareketliliği yüzde 1,8 oranında azaldı.

Batı ve Güney Avrupa'da yaşanan borç krizi ve ekonomik anlamdaki daralmanın etkisiyle Avrupa Havaalanlarındaki yolcu trafiği artışı da Nisan ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,6'da kaldı. Ayrıca Avrupa'nın en büyük merkezlerinde bile yolcu sayısındaki artış yüzde 3'ün altında kalırken, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yolcu trafiği Nisan'da bir önceki aya göre da yüzde 9,19, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22 artış gösterdi.

Uçak ve yolcu hareketleri

Uluslararası Havaalanları Konseyi'nin (ACI) verilerine göre, uçak ve yolcu hareketlerindeki artışta Atatürk Havalimanı Nisan ayında kendisi ile birlikte 1. Grup'ta yer alan (25 milyon ve üzeri yolcuya sahip) Avrupa'nın en büyük havalimanları Moskova, Barselona, Paris ve Frankfurt'u geride bırakarak birinci sırada yer aldı.

Nisan'da geçen yılın aynı ayına göre, uçak ve yolcu hareketleri Moskova Havalimanı'nda yüzde 7,6, Barselona Havalimanı'nda yüzde 4, Paris Havalimanı'nda yüzde 2,9, Frankfurt Havalimanı'nda yüzde 2,8 artış gösterirken, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yüzde 19,8'lik bir artış yaşandı.

Avrupa'daki borç krizi ve ekonomik anlamda yaşanan daralmaya rağmen İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan toplam trafik sayısındaki artış neticesinde yolcu sayısında da meydana gelen artışta İstanbul Atatürk Havalimanı'nın Avrupa'da ilk sırada yer alması çok büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

++

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk havacılık sektörüne 2003 yılından bu yana büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. Türk havacılık sektörünün dünyadaki tahminlerin üzerinde başarı gösterdiğini belirten Ekşi, şöyle konuştu: ''2003 yılındaki rakamların hepsini 3 ile çarparsanız Türkiye'nin bugün geldiği noktayı görebilirsiniz. 2003'te 50 milyon olan yolcu sayısı 2011 yıl sonu itibariyle 118 milyon kişiye ulaştı. Geçen yıl 118 milyon olan yolcu sayısının bu yıl 125 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz. 2003 yılında 110 olan uçak sayımız bugün 353'ü aştı. Türkiye'de sivil havacılıktaki bütün parametreler 3 kat arttı. Dünyadaki ortalamaların son derece üstündeyiz. Avrupa'da geçen yıl havayollarındaki yolcu sayısındaki artış yüzde 6-7 civarındayken Atatürk Havalimanı'ndaki artış yüzde 15'in üzerinde. Türk sivil havacılığı adeta patlama gösteriyor.''

 '2023 yılında 350 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz'

Ekşi, sivil havacılıktaki büyümenin aynı şekilde devam edeceğini anlatarak, şöyle devam etti: ''Türkiye 2023 yılında kendi uçağını üretecek ve üretimde söz sahibi olan bir ülke konumuna gelecek. En az 2 bin 500 uçağa bakım hizmeti veren bölgesel bir güç haline gelecek. Türkiye her 100 kilometrede bir vatandaşın rahatça ulaşabileceği havaalanlarına sahip olacak. İki adet 60 milyonun üzerinde yolcu kapasitesine sahip havaalanı yapılacak. Yine 2023 yılında 750 uçakla yılda 350 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Dolayısıyla Türk sivil havacılığı, 2003 yılından beri gösterdiği muazzam başarıyı artırarak devam ettirecek.''

'Denizden denize, denizden yaylaya uçma imkanı'

Bu yıl içinde deniz uçaklarının tarifeli taşımaya geçeceğini anlatan Ekşi, ''Vatandaş artık bu uçaklarla Haliç'ten havalanıp Alaçatı'ya inebilecek. Havaalanlarında zaman kaybetmeyecek. Ayrıca bu uçaklar toprak zemine de inebiliyor. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde üç taraflı denizlerle çevrili ülkemizde denizden denize ve denizden yaylaya uçma imkanı sağlanacak'' dedi.

Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde çalışmalar son sürat devam ediyor!
  • 04.11.2022 16:13

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde çalışmalar son sürat devam ediyor!

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi projesinin yapımına tüm hızıyla devam edi ...

Bakan Kurum Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'nde konuştu
  • 30.05.2022 11:08

Bakan Kurum Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'nde konuştu

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Havalimanına ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ne fidan bağışı yapılabiliyor!
  • 28.05.2022 15:32

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ne fidan bağışı yapılabiliyor!

İlk etabının 2023'te açılması planlanan dünyanın en büyük 5'inci şehir parkı ola ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk etabı 2023 Mayıs'ta açılacak!
  • 27.05.2022 15:44

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk etabı 2023 Mayıs'ta açılacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı'nd ...

"İstanbul'un fethi Atatürk Havalimanı'nda kutlanacak"
  • 18.05.2022 16:22

"İstanbul'un fethi Atatürk Havalimanı'nda kutlanacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Mayıs'ta İstanbul'un fethinin Atatürk Havalimanın'da k ...