maritbet girişmaritbet
Aydın’da konutlar jeotermal enerjiyle ısıtılacak!

Aydın’da konutlar jeotermal enerjiyle ısıtılacak!

Aydın Valisi Kerem Al, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun rüyasını gerçekleştirmek için kolları sıvadı: Konutlar jeotermalle ısıtılıp soğutulacak, AYTER jeotermal turizme hizmet edecek

Aydın Valisi Kerem Al, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun rüyasını gerçekleştirmek için kolları sıvadı: Konutlar jeotermalle ısıtılıp soğutulacak, AYTER jeotermal turizme hizmet edecek.

Aydın Valisi Kerem Al, Star Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan'ı ziyaret etti. Ziyarette önemli açıklamalar yapan ve Aydın'ın jeotermal potansiyeline işaret eden Vali Al, “Jeotermal konusu Aydın için çok önemli. Aydın'da jeotermal sahaların ihalesine girdik ve 4 sahamız var. Kentin en merkezi yerindeki AYTER arazisine jeotermal turizme hizmet edecek bir tesis yapılmasını arzu ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca kentteki konutların jeotermalle ısıtılıp soğutulması konusunda da çalışıyoruz” dedi.

Yazıcıoğlu'nun rüyası gerçek oluyor

AYTER, Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu zamanında Yılmazköy'deki eşsiz jeotermal kaynakların değerlendirilmesi ve buraya modern jeotermal tesisler yapılması amacıyla kurulmuş bir proje. Jeotermal kaynakların yanıbaşında kaplıca tedavi merkezi, Aydın şehrindeki bütün konutların ve işyerlerinin çok ucuza jeotermal enerjiyle ısıtılması için ısıtma tesisi, yine jeotermal enerjiyle seralar, soğuk hava depoları ve kurutulmuş biber, kuru patlıcan gibi ürünlerin üretiminde maliyetleri düşürecek kurutma tesisleri gibi tesislerin yapımı için geniş bir arsa tahsis edilmişti. Ancak zaman içinde Yazıcıoğlu'nun başlattığı ve yıllarca büyük çaba harcadığı bu projeler sahipsiz kaldı. Ta ki Aydın Valisi Kerem Al göreve başlayana kadar. Vali Al, Ilıcabaşı termal kaynaklarının hemen yanı başındaki AYTER arazisinin olması gerektiği gibi kullanılması için harekete geçti. Aydın'daki çeşitli kamu kurumları tarafından da geçmiş yıllarda yeni adliye sarayı ve benzeri projelerde ilk akla gelen arazinin eşsiz bir jeotermal kaynak üzerinde bulunduğunu kaydeden Vali Kerem Al, “Burada jeotermalin her türlü kullanım alanı olan bir tesis kurmayı planlıyoruz. Öncelikli hedef de termal turizm. Artık Avrupa'da yaşlı nüfusun bu alanda büyük talebi var. Aydın jeotermal turizmin merkezi haline gelecek” diye konuştu.

Menderes'in asıl sorunu kirlilik

Vali Al, yıllardan bu yana bölge çiftçisinin kabusu haline gelen Büyük Menderes'teki taşkın sorununun da tarihe karışacağını söyledi. Al, 100 kilometrelik bir alanda çalışma yaptıklarını belirterek, “Şu an 30 kilometrelik alanda nehir yatağı ıslahı bitti. Kısa süre içinde taşkın sorunu tarihe karışacak. Ancak Menderes'in sorunu taşkın değil, kirlilik. Bu da nehrin geçtiği illerdeki ortak kontroller ve çabayla çözülebilir” dedi. Kerem Al, yeni çıkan teşvik yasasının ardından özellikle tarımsal sanayi alanında kentteki 5. organize sanayi bölgesine yoğun ilgi olduğunu belirterek, “Teşvik sistemi kentimizde yoğun ilgi görüyor. Tarımsal ürünler anlamında da yoğun çalışma içindeyiz. Zeytin ve incirin dışında kestane, çam fıstığı, kirazda da sahibiyiz” dedi.

Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aydın’da konutlar jeotermal enerjiyle ısıtılacak!
  • 01.07.2012 12:29

Aydın’da konutlar jeotermal enerjiyle ısıtılacak!

Aydın Valisi Kerem Al, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun rüyasını gerçekleştirmek ...