maritbet girişmaritbet
B’iota Vakfı Zekeriyaköy’de İstanbul Üniversitesi'yle botanik bahçe kuracak!

B’iota Vakfı Zekeriyaköy’de İstanbul Üniversitesi'yle botanik bahçe kuracak!

B’iota Vakfı, Zekeriyaköy’de İstanbul Üniversitesi’yle ile birlikte botanik bahçesi kuracak. 1 milyon dolarla başlanacak yatırım, 10 binlerce bitki türünü bir araya getirecek

 

B'iota Vakfı, Zekeriyaköy'de İstanbul Üniversitesi'yle ile birlikte botanik bahçesi kuracak. 1 milyon dolarla başlanacak yatırım, 10 binlerce bitki türünü bir araya getirecek.

Barındırdığı endemik bitki türü açısından dünyanın sayılı coğrafyalarından biri olan Türkiye'nin büyük bir eksikliği daha gideriliyor. B'iota Vakfı, İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içinde Zekeriyaköy'de kuracağı dev botanik bahçesinde Türkiye'nin bitkilerini koruma altına alacak. Botanik bahçesi bilim dünyasına da büyük araştırma imkanları sağlayacak. B'iota Laboratuvarları çatısı altında 2008'den bu yana faaliyet gösteren B'iota Vakfı'nın 1 milyon dolarlık bu projesinin önündeki en büyük sorun İstanbul'daki bu amaçla kullanılabilir arazi bulabilme sorunuydu. Ancak İstanbul Üniversitesi ile yapılan işbirliği sonucu üniversitenin Zekeriyaköy'deki arazisi projeye tahsis edilince bu engel de aşılmış oldu.

Berlin'deki bahçe örnek olacak

Henüz proje aşamasındaki botanik bahçe için Berlin Botanisher Garten (Botanik Bahçesi) örnek alınacak. B'iota Vakfı'nın İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içinde kuracağı botanik bahçesi de hem doğaseverleri hem de bilimadamlarını heyecanlandıracak kadar büyük bir proje olacak. Kuracakları botanik bahçesinin, dünyadan bitki türleri toplandıkça genişleyeceğini belirten B'iota Genel Müdürü Cihat Dündar, ilk etaptaki 1 milyon dolarlık yatırımın da bahçe büyüdükçe artacağını vurguladı. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile de işbirliğini yaptıklarını anlatan Dündar, İstanbul'da dünya markası bir proje kazandırmak istediklerini söyledi. İstanbul'da çeşitli belediyelerle yatırım için görüştüklerini ancak arazi konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Dündar “Üniversitelerin ilgili bölümleri böyle projeleri sahiplenmeli. Devlet de arazi göstermeli” dedi. Türkiye'de uygulamaya sokulan bitki ithalini yasaklayan yönetmeliği eleştiren Dündar, bunun bilimsel araştırmaları sekteye uğratabileceği uyarısını yaptı. Kuracakları botanik bahçesinin dünyayla entegre olmasını istediklerini anlatan Dündar “Bu noktada da yasa nedeniyle sıkıntılar yaşayacağız. Türkiye'de 10 binden fazla bitki çeşidi var ve bunun 3 bini endemiktir. Bunlar hazine değerinde. Bunların korunması ve araştırılması lazım. Ama Türkiye bitki konusunda kendi yönetmeliğini oluşturamadı. Bu konuda en doğrusunu Çin yaptı. Bizim de kendimize ait bir yönetmeliğimiz olursa bitki zenginliğimizi kullanabiliriz” dedi.

330 YILLIK BOTANİK BAHÇE

BERLİN'DEKİ 43 hektarlık alana kurulu bulunan botanik bahçesi dünyanın en büyükleri arasında. Bahçedeki yolların uzunluğu 22 kilometreyi buluyor. 330 yıllık Berlin Botanik Bahçesi'nin yıllık maliyeti olan 8 milyon Euro, 3 Alman üniversitesi tarafından karşılanıyor. Berlin botanik bahçesi, dünyanın dört bir yanından 100 bin bitki türüne evsahipliği yapıyor. Bahçede'ki en büyük alanlardan biri de Türkiye'ye ait. Türkiye'ye ait bitki türlerinin sayısı 500. Bunlardan 50 tanesi ise sadece Anadolu topraklarında yetişen endemik bitkiler.

Bitki müzesi de bulunuyor

İklimsel özellikleri itibari ile Almanya'ya uygunluk gösteren bitkiler doğal olarak bahçenin açık kısımlarında yetiştiriliyor. Tropik, çöl vb. farklı iklisel ortamlarda yetişen bitkiler için özel seralar oluşturulmuş. Bahçede ayrıca büyük bir herbaryum (kurutulmuş bitki müzesi) ve botanik kütüphanesi de yer alıyor. Tohum bankası inşaatı ise sürüyor. Bahçede bilimsel faaliyetlerin yanı sıra konser, toplantı ve parti alanları da mevcut.

Star/Mehmet Ali İzmir

Yorum Yaz