maritbet girişmaritbet
Bingöl Urartu Yolu artık duble yol!

Bingöl Urartu Yolu artık duble yol!

Tarihi yolun en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmı, duble yolun tahkimat duvarları ve dolgularının altında kaldı

Tarihi yolun en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmı, duble yolun tahkimat duvarları ve dolgularının altında kaldı.

Bingöl'de 2 bin 800 yıllık geçmişiyle dünyanın ilk karayolu olma özelliğini taşıyan Urartu Yolu, duble yol genişletme çalışmaları nedeniyle tahrip edildi. Urartular döneminde Van'dan Malatya'ya kadar uzanan yolun, en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmında yaşanan tahribatta, tarihi yol tahkimat duvarlarının ve dolguların altında kaldı. Tarihi yol bölümü Bingöl - Elazığ karayolunda 28. kilometreden 42. kilometreye kadar uzanıyor. Dünyanın en eski yolu olma özelliğine sahip Urartu Yolu'nun kalanının kurtarılabilmesi için ise Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün kararı bekleniyor. Tarihi yolun tahrip olmaması için defalarca şikâyette bulunan ancak sonuç alamayan Bingöl Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği Başkanı Mahmut Buyankara, yol çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi: “Elazığ'da Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları duble yol çalışmasında Urartu Yolu'na zarar veriyor. 10 yıl önce 3 şerit yapılırken zarar vermişlerdi. Geçen sonbaharda duble yol çalışmaları kapsamında yolu 4 şerite çıkararak tekrar tarihi yola zarar vermeye başladılar. İkinci bir furya ile yolun kalan kısımları da gidecek. Karayolları, yer yer yolun üzerinden geçen bir duble yol tasarlamış. Halen tahrifat devam ediyor. Biz Erzurum'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne bir şikâyet yazısı yazdık. Çalışmanın Elazığ sınırları içinde olduğunu belirtiler. Elazığ da, Diyarbakır Kültür ve Tabita Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olduğu için oraya başvurduk. Halen bir işlem yapılmadı ve yol tamamen tahrif olmadan müdahale edilmesini bekliyoruz.”

Kenan Butakın-Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bingöl Urartu Yolu artık duble yol!
  • 14.05.2012 11:10

Bingöl Urartu Yolu artık duble yol!

Tarihi yolun en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmı, duble yolun ...