maritbet girişmaritbet
Bitlis’te türkülere konu olan beş minareden birinin nerde olduğu bilinmiyor!

Bitlis’te türkülere konu olan beş minareden birinin nerde olduğu bilinmiyor!

Bitlis’te 1916 yılındaki Rus savaşı döneminde her tarafın tahrip edilmesinden sonra ayakta kalan 5 tarihi minareden birinin nerede olduğu, ne zaman yıkıldığı bilinmiyor

 

Bitlis'te 1916 yılındaki Rus savaşı döneminde her tarafın tahrip edilmesinden sonra ayakta kalan 5 tarihi minareden birinin nerede olduğu, ne zaman yıkıldığı bilinmiyor.

Araştırmacı-yazar Mehmet Törehan Serdar, yaptıkları çalışmalar neticesinde Bitlis'teki 5 minareden birisinin yıllardır kayıp olduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi. Şu anda Şerefiye Camii, Ulu Cami, Meydan Camii ve Gökmeydan Camii adlı 4 tarihi camide 4 minare bulunduğunu belirten Serdar, beşinci minarenin nerede, hangi camide olduğu ve ne zaman yıkıldığı konusunda bilgi olmadığını belirtti.

8 Ağustos Mahallesi'nde bulunan Kadri Camii'ne ait minarenin 1950 yılında şiddetli rüzgâr tarafından yıkıldığı bilgisinin kulaktan kulağa dolaştığını kaydeden Serdar, “O bilgi de net bir bilgi değil. Sadece yaşı 70'in üzerinde olan vatandaşların verdiği bir bilgi.” diye konuştu.

Bitlis Kültür Müdürlüğü yetkilileri de ellerinde kayıp olan minarenin ne zaman yıkıldığıyla ilgili bilgi bulunmadığını bildirdi. Kayıp minarenin Kalealtı Camii'nin yanında olduğunu vurgulayan yetkililer, “Kale Camii'nin üzerine sonradan küçük bir minare yapılmış. Kayıp minare hakkında elimizdeki tek bilgi bu.” ifadelerini kullandı.Biri kayıp olan 5 minarenin hikâyesi ise şöyle: 1916 Rus işgali sırasında Bitlis, harabe şehir görüntüsü alır. Savaş esnasında Bitlis'ten kaçan bir baba ve oğul, düşmanın çekilmesinden sonra Bitlis'e dönmek üzere yola çıkar. Baba ve oğlu, şehre hakim konumdaki Dideban Dağı eteğine varır. Baba, şehirde canlı kalıp kalmadığını öğrenmek için oğlunu şehre gönderir. Bir süre sonra oğul geri döner ve uzaktan babasına şöyle seslenir: “Şehirde yaşama dair hiçbir iz yok; sadece beş tane minare ayakta kalmış.” Bunu duyan baba yıkılır, diz çöker ve şöyle bir ağıt yakarak oğlunu yanına çağırır: Bitlis'te beş minare, beri gel oğlan beri gel, Yüreğim dolu yare, beri gel oğlan beri gel. Bu ağıt zamanla türkü, manilere ve filmlere konu olarak günümüze kadar gelir.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bitlis’te türkülere konu olan beş minareden birinin nerde olduğu bilinmiyor!
  • 19.12.2012 10:14

Bitlis’te türkülere konu olan beş minareden birinin nerde olduğu bilinmiyor!

Bitlis’te 1916 yılındaki Rus savaşı döneminde her tarafın tahrip edilmesinden so ...