maritbet girişmaritbet
Bodrum'da TOKİ tartışması büyüyor

Bodrum'da TOKİ tartışması büyüyor

Ortakent-Yahşi Beldesi'ndeki 754 bin metrekarelik doğal ve arkeolojik SİT alanının botanik bahçesi olması talep edildi




Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Ortakent-Yahşi Beldesi'ndeki 754 bin metrekarelik doğal ve arkeolojik SİT alanının Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) tahsis edilmek istenmesi, belediyeden sonra, 40'a yakın sivil toplum örgütünü çatısı altında toplayan çevreci Mavi Yol Girişimi'nin de tepkisine neden oldu. Girişim üyeleri, bölgenin uluslararası botanik bahçesi olması için harekete geçti.

Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz'ı Mavi Yol Girişimi sözcü Filiz Dizdar ile birlikte ziyaret eden sivil toplum örgütü üyeleri, TOKİ tarafından konut veya turizm alanı yapılmak üzere tahsisi istenen Çakmaklı Mevkisi'ndeki arazinin ‘Uluslararası Botanik Bahçesi yapılması' için acil proje hazırlanmasını istedi.

Dizdar, yörenin bitki türlerinin yanısıra Akdeniz ülkelerinden getirilecek yüzlerce bitki çeşidi ile uluslararası düzeyde bir botanik bahçesi olarak düzenlenmesi için karar aldıklarını belirterek, “Ortakent- Yahşi ve Bodrum'un daha fazla ikinci konut veya turistik tesise ihtiyacı yok. Aksine doğayı, çevreyi, tarihi ve kültürü koruyacak projelere ihtiyaç var. On yıl önce ağaçlandırma alanı ilan edilen bir bölümü mera olan ve kültürel varlıkların yer aldığı arazinin TOKİ'ye tahsis edilmeden Muğla Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa botanik bahçesi projesi hazırlayarak, bu kentin ve insanlarının ihtiyacı olan birincil öncelikli projeyi hayata geçireceğiz. Belediyenin bu yöndeki kararı bizi mutlu etti. Hazırladığımız projeyi Kültür ve Turizm Baktanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na göndererek, arazinin TOKİ'ye değil, belediyeye tahsisini isteyeceğiz” dedi.

‘BETONA DEĞİL DOĞAYA İHTİYACIMIZ VAR'
Belediye Başkanı Şahbaz ise, arazinin TOKİ'ye bedelsiz devri konusunda Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan görüş istenildiği ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, kaya mezarı, manastır, işlik, tonozlu yapı kalıntıları gibi çok sayıda kültür varlığı tespit edildiğini söyledi. Başkan Şahbaz, Muğla Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi uzmanları tarafından yapılan ‘kültür envanteri' çalışmalarında, bu parsellerde belirlenen kültür varlıklarının liste tanım fotoğraf ve koordinatlarını tespit ettiklerine de dikkati çekerek, “Bu kültür varlıklarının tescil fişlerinin taraflarına iletilmesi sonucunda konunun kurul, gündeminde görüşüleceği ve karara bağlanacağı ifade edildi. Ayrıca, Muğla Valiliği İl Tarım Müdürlüğü'nün 13 Ağustos 2009 tarihli raporunda tahsisi istenen arazinin mera olarak tespit edildiği ve bu alanların 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında olduğunu da belirtti” dedi.

“GEREKİSİRSE AİHM'E KADAR GİDECEĞİZ”
Bölgenin beldenin ve Bodrum Yarımadası'nda kamunun kullanımına açılabilecek ve bugüne kadar denizden bakışta siluet özelliğini korumuş nadir bölgelerden biri olduğunu da vurgulayan Başkan Şahbaz, şunları söyledi:

“Söz konusu taşınmazlar, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında, ‘ağaçlandırılacak alan' olarak kamu kullanımına ayrıldı. Bugüne kadar onaylanan üst ölçekli planların tümünde, alanın doğal değerlerine uygun ve kamu kullanımına açık işlevler öngörüldü. Kamusal arazilerin kamunun elinde kalması gerektiği ve bu alanların kentlinin yaşam kalitesini arttıracak, kentin ihtiyacı olan sosyal donatı alanları olarak kullanılması gerektiğine inanıyoruz.”

TOKİ'nin artık kuruluş amacı olan kamu yararı ilkesi doğrultusunda dar gelirli vatandaşlara ucuz ve kaliteli konut üretmek işlevinden uzaklaşmış, kamusal araziler üzerinden rant elde etmekte taşeron olarak konumlandırılır duruma getirildiğini de savunan Şahbaz, “Yapılan kanun değişiklikleriyle, ‘dar gelirli vatandaşa konut' adı altında kamu alanlarının yok edilmesine meşruluk kazandırılmıştır. Ne pahasına olursa olsun sonuna kadar koruma amacında olduğumuz arazinin TOKİ'ye tahsis edildiğini öğrendiğimiz an Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi'ne iptali için dava açacağız, gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götürmekten çekinmeyeceğiz” dedi.

Mavi Yol Girişimi üyeleri yapılacak botanik bahçesine dikelecek ilk selvi ağacını saksı içerisinde belediye başkanı Şahbaz'a hediye etti.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz