maritbet girişmaritbet
Boğaz’dan Haliç’e hergün 260 bin metreküplük deniz suyu aktarılıyor!

Boğaz’dan Haliç’e hergün 260 bin metreküplük deniz suyu aktarılıyor!

Boğaz'dan 260 bin metreküplük su hergün Haliç'e aktarılıyor. Bu sayede Haliç'in suyu yılda 3 kez yenilenmiş olacak

 

Sarıyer'den alınan Boğaz suyunu 5 kilometrelik tünelle Haliç'e ulaştıran asrın projesini Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş birlikte açtı. Oksijen miktarını arttırarak biyolojik çeşitliliği arttıracak dev yatırımla günde 260 bin metreküp Boğaz suyu Haliç'e veriliyor. Bu sayede Altınboynuz'un suyu yılda 3 kez yenilenmiş olacak.

Osmanlı Devleti döneminde beri konuşulan ve projelendirilen Haliç Su Tüneli projesi Başkan Kadir Topbaş'ın başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ tarafından 44 milyon TL harcanarak 3,5 yılda hayata geçirildi. Sarıyer'den alınan Boğaz suyunu 5 kilometrelik tünelle Haliç'e ulaştıran asrın projesinin açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kağıthane'de düzenlenen törenle yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ev sahipliği yaptığı törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdulkadir Aksu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, çok sayıda milletvekili, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları ve vatandaşlar katıldı.

Umut kesilen Haliç yeniden hayat buldu

Kasımpaşa'da doğup büyüyen biri olarak Halic'in eski halini çok iyi bildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Meşhur haczedilmiş gemiler vardı. Kokudan geçilemeyen bir haliç vardı. Biz o zamanlar sandallarla bazen haliçteki vapurlarımızla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık. Mevla böyle bir operasyonu yapma imkanını bize nasip etti. Gün geldi çattı biz bunları konuşmaya başladık” dedi.

Haliç'teki su derinliğinin 1995 yılında 52 santimetreye kadar düştüğüne dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu; “Pek çok kişi Haliç'ten umudunu kesmişti. Bu işi bildiğini söyleyenler, akademisyenler bize hep bunu söylüyorlardı. Bize Haliç'i toprakla doldurmamızı tavsiye ediyorlardı. Eğer halici boşaltılsanız iki yaka bir araya gelir diyorlardı. Biz çalışmalarımızı başlattık. İnanmıştık. 'Biz halici kurtaracağız, yeniden eski ihtişamlı günlerine döndüreceğiz, altın boynuz haline getireceğiz' demiştik. Kolları sıvadık. Atalarımızın güzel bir sözü var. 'İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır' O azimle, kararlılıkla bu yola girdik, Halicin çamurunu taş ocaklarına götürdük. Olmaz denilen oldu. Bir boru gidiş bir boru geliş o adeta petrol hatları gibi sıvılaştırılmış çamuru oraya taşıyoruz. Çamurunu orada bırakıyoruz suyunu tekrar halice pompalıyoruz. O günkü yüklenici firmayı da kutluyorum çünkü azimle onlar da çalıştılar. Şimdi orada büyük bir eğlence merkezi hazırlanıyor. 23 Nisan 2013'de orayı da açacağız.”

Haliç'e Da Vinci köprüsü...

Haliç'te şu an 48 çeşit balık görüldüğünü söyleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sirkülasyon arttıkça süreç çok daha farklı hale gelecek. Bununla birlikte mevcut adacıklar tarih oldu. Bir tane tapulu ada var şuracıkta. İnşallah o adayı da belediye başkanımıza sordum. Orada Leonardo Da Vinci köprüsü projesi var. Şu anda hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Köprü tamamlandığında Haliç'in bir tarafından diğerine yaya olarak geçmek mümkün olacak. Piyerloti'ye çıktık. 'Piyerloti olmaz' dediler. İnanın oradaki tek tek gecekondu sahipleri ile pazarlık yaptık. Kamulaştırma için. Piyerloti ile ilgili pazarlıkları bitirdik. O binaları kaldırarak şu andaki Piyerloti'yi yaptık. İstanbul kirli havaya mahkumdu. O kirli havadan da doğalgaz ile kurtardık İstanbul'u. Gazeteler maske dağıtıyorlardı İstanbul'da. Hava kirliliği kalktı, İstanbul tertemiz oldu. Çöp dağları vardı. Çöp dağlarından da İstanbul'umuzu kurtardık. Dünya sayılı temiz şehirlerden bir tanesi haline getirdik. Susuzluk almış başını gidiyordu. Banyolardaki küvetler kullanma suyu için dolduruluyordu. Istıranca dağlarından İstanbul'a tünellerle su getirdik. Artık İstanbul'un su sorunu da yok”

Haliç'teki evlerin değeri 5 kat arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Haliç'in dünyaya örnek bir proje olduğunu belirterek, Haliç'te birikmiş 5 milyon metreküp çamuru pompalarla Alibeyköy'deki bir taş ocağına taşındığını anlattı. Haliç'in kurtuluşunda son adımın yaşandığını ifade eden Bakan Eroğlu, şöyle konuştu;

“1994 seçimleri bir dönüm noktası oldu. Ama Sayın Başbakanım sizin 1995'te bürokratlara talimatınız, ''Haliç'i kurtarın'' oldu. O tarihten itibaren 3 büyük çalışma yapıldı. Haliç'in bütün çamurları alındı. Haliç'teki çöpler toplandı, lağım ve çamur suları arıtılarak denize tekrar verildi. İşte bu 3 dev adım emirleriniz üzerine gerçekleştirildi. Bütün atıklar düzenli toplanıp yakılmaya başlandı. Haliç çöplerden kurtuldu. Kuzey ve güney Haliç projeleri tamamlandı. Emirleriniz üzerine Kemerburgaz'dan başlayarak, Kağıthane, Beyoğlu, Dolmabahçe'den Baltalimanı'na kadar bütün atık su kolektör ve tünellerini inşa ettik. Hatta sizin de iştirakinizle deniz deşarj sistemini de Baltaliman'ında yürürlüğe girdi.”

Haliç'in bir kültür merkezi haline dönüştürüldüğünü belirten Eroğlu, Haliç'in çevresindeki arazilerin değerinin 20, evlerin değerinin ise 5 kat arttığını ifade etti. Bakan Eroğlu, Haliç'te yaptığı çalışmalardan dolayı dönemin hükümetinin kendisi hakkında dava açtığını kaydederek, “Yeşillendirdiğim bir alan için maalesef Eyüp Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandım. İstanbul'a yapılan bu hizmetler neticesinde hükümet bize engel çıkarıyordu. Halkalı'daki çöplüğe İBB çöpleri dökemesin diye asker dikilmişti. Istranca'daki derelerden su getirmememiz için bizim önümüzü kesmişlerdi. Başbakanım siz talimat veriyorsunuz hiç ayrım yapmadan bütün belediyelere her türlü desteği veriyoruz, eşit davranıyoruz” şeklinde konuştu.

Haliç'in suyu yılda 3 kez yenilenecek

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Sarıyer'den alınan deniz suyunu 5 kilometre uzunluğunda, 2,2 metre çapında tünel ve terfi merkezleriyle Haliç'e ulaştıran Haliç Su Tüneli projesinin, Altınboynuz'daki oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitliliği arttıracağını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan Haliç Çevre Koruma Projesi'nin, 3,5 yıl önce startı verilen "İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme" aşamasının da tamamlandığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, Kâğıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı, Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat'ın tarihi güzelliğine yeniden kavuştuğunu kaydetti.

Tamamlanan projeyle Kâğıthane Deresi'ne günde 260 bin metreküp Boğazın temiz suları pompalanarak Haliç'te temiz su sirkülasyonu sağlanacağını ifade eden Başkan Topbaş, “Boğaz suyu, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak. Bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan Altınboynuz, birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak” diye konuştu.

Haliç'e bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı

“İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme” çalışması kapsamında Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu, 21 m derinlikten Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılarak günde 260 bin metreküp Boğaz suyu Haliç'e akmaya başladı. Dev çevre yatırımıyla Haliç'in suyu yılda 3 kez yenilenecek. Haliç'teki su sirkülasyonu ve ekolojik yaşam kalitesi artacak. Haliç Çevre Koruma Projesi'ne bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde, 1995 yılında başlatılan proje kapsamında, Haliç'in kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı, Haliç'in her iki yakasına atık su toplama kolektör ve tünelleri yapıldı, atık suyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı.

Proje ile Haliç'in dibinde koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartılarak, çamurun depolandığı 180 bin metrekarelik alanda ''Disneyland'' benzeri bir tema park kuruluyor. Tarihi Rami Kışlası kültürel amaçlı hizmet verecek şekilde restore edilirken, kentsel sit alanı ilan edilen Sadabat mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapı da ihya edilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Boğaz’dan Haliç’e hergün 260 bin metreküplük deniz suyu aktarılıyor!
  • 30.10.2012 11:34

Boğaz’dan Haliç’e hergün 260 bin metreküplük deniz suyu aktarılıyor!

Boğaz'dan 260 bin metreküplük su hergün Haliç'e aktarılıyor. Bu sayede Haliç'in ...

Haliç'i temizleme projesi Boğaz'ın temiz sularını Altın Boynuz'a getirdi!
  • 10.07.2012 11:38

Haliç'i temizleme projesi Boğaz'ın temiz sularını Altın Boynuz'a getirdi!

100 yıllık rüya gerçek oldu; Boğaz’ın temiz ve oksijenli suyu, dev borular 14 km ...