Bursa Arkeopark’ta kazılar İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle devam ediyor!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle Akçalar Aktopraklık mevkiinde hayata geçirdiği Arkeopark’ta, 2012 yılı kazılarında ortaya çıkarılan bulgular kamuoyuna tanıtıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle Akçalar Aktopraklık mevkiinde hayata geçirdiği Arkeopark'ta, 2012 yılı kazılarında ortaya çıkarılan bulgular kamuoyuna tanıtıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Akçalar Köyü´nde bulunan İstanbul Üniversitesi Güney Marmara Projesi kazı evinde gerçekleştirilen basın toplantısında, Bursa´nın açık hava müzesi kimliğini öne çıkaran çalışmaları anlattı. Başkan Altepe, daha sonra Arkeopark'a geçerek, Anadolu´daki ilk çiftçi topluluklarının yaşamlarını örnekleyen ve orijinal boyutlarda hazırlanan maket evleri yerinde inceledi.
Bursa´da tarih boyunca birçok medeniyetin yaşadığını hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa, birçok kültüre ve medeniyete yataklık yapan bir kent. Büyükşehir Belediyesi olarak, burada yaşamış medeniyetlerin izlerini öne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
“Belediye tarafından desteklenen ilk proje”
Bursa´nın Bitinya´nın 2300 yıllık surlarından, kentin 3500 yıllık geçmişine kadar çok geniş bir kültür yelpazesini bünyesinde yaşattığını belirten Başkan Altepe, “Akçalar´da, kazı alanında yaşam 8500 yıl öncesine kadar gidiyor. İstanbul Üniversitesi'nce 2004 yılında başlatılan çalışmalar 2012´ye kadar hızlı bir şekilde devam etti. Bursa´da arkeolojiyi toplumla buluşturacak olan bir arkeopark projesi gerçekleştiriliyor. Bu çalışma ilk kez bir belediye tarafından desteklenen, organizesinde ve işletmesinde belediye olan önemli bir çalışma olması açısından değer taşıyor. Burada bulunan her yeni parçayla eski dönemlere uzanan hayat hikayelerinden kesitler ortaya çıkıyor ve insanların 8500 yıllık yaşam tarzını bu sayede görüyoruz" diye konuştu.
Kültür, tarih ve arkeoloji müzesi
Başkan Altepe, bir yıl içerisinde Arkeopark'ın tamamlanmasıyla, Bursa'nın açık hava müzesine kavuşacağına vurgu yaparak, “Bursa´da hem 200-300 yıllık geleneksel köyler canlanıyor, hem de 8500 yıllık neolitik dönemin ilk çiftçilik örnekleri gözler önüne seriliyor. 2012 yılında yapılan çalışmalarda o dönemlere dair birçok parça bulundu. Burada gerçekleştireceğimiz bir binayla bir kültür, tarih ve arkeoloji müzesi inşaatına başlıyoruz. Bu bulguları o müzede sergilemeyi istiyoruz” dedi.
Müzenin tamamlandığında tek merkezden gezilerek, ziyaretçilerini geçmişin izleriyle buluşturacağına dikkati çeken Başkan Altepe, “Müze çalışmaları da kış aylarında başlayacak inşaatla birlikte hayata geçirilecek. Önümüzdeki sezon başında da sistemin kurularak Türkiye´nin ilk arkeoparkını Bursa´da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız” şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, projeye bölgedeki sanayicilerin de destek verdiğine işaret etti.
İlk toplum düzeni örnekleri
İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Arkeopark Kazı Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul da kazı çalışmalarında 9 yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Bu dönemde Aktopraklık´ta yürütülen bu çalışma Anadolu´nun kültür tarihini, neolitik çağ dediğimiz toplum düzeninin ilk adımlarını gözler önüne seriyor” dedi.
Bölgede yerleşik düzenin ve tarımla uğraşan insanların yaşamlarından
kesitlerin yer aldığını da anlatan Karul, “Bugünkü toplum düzeninin tüm kökenlerini izleyebildiğimiz bir alanda bulunuyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz Arkeopark projesi, Türkiye´de ilk, dünyadaki birkaç örneğinden biri oluyor. Özgün kalıntılarıyla arkeopark, arkeolog olsun olmasın herkesin anlayabileceği bir şekilde düzenleniyor. Çalışmalar tamamlandığında bu bölgenin kültür ve tarihinin tanınması açısından önemli bir adım atılmış olacak” şeklinde konuştu.
AB projesine ilham verecek
Kazı evinde bu yıl Aktopraklık mevkiinde yapılan kazılardan çıkarılan buluntuların özelliklerini Başkan Altepe´ye anlatan Karul, daha sonra Arkeopark´ta da yapılan çalışmaları anlattı. Bölgedeki kazıların bulgularında, insanların oturarak gömüldüğünü saptadıklarını ve bu nedenle de kurban edildiklerini düşündüklerini anlattı. Bölgedeki
çalışmalarının Avrupa Birliği destekli bir projede de yer alacağını ifade eden Karul, Aktopraklık´ta yaklaşık 10 yıllık bir kazı potansiyelinin daha bulunduğu, daha sonraki süreçte ise Romalılara ait zeytinyağı fabrikasının temsili olarak hazırlanacağını anlattı.
Yorum Yaz