Bursa’da Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi UNESCO listesine girecek!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması yönündeki çalışmalarında hedefe adım adım yaklaşılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çalışmalarında hedefe adım adım yaklaşılıyor.
Sultan külliyelerinin dosya kapsamına girebilmesi için belirlenen yönetim alanı sınırları ve Hanlar Bölgesi ile Cumalıkızık'ın tampon bölge sınırları revizyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanmasının ardından çalışmaları devam eden adaylık başvuru dosyası da Ankara'ya ulaştı. Dosyanın Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmesiyle adaylık başvurusu da resmen yapılmış oldu.
Adaylık başvuru süreci
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun Bursa Alan Başkanlığı'na getirilmesinin ardından ivme kazanan çalışmalar kapsamında Bursa'nın adaylık başvurusunun güçlendirilmesi gerektiği belirlenmişti. UNESCO Dünya Miras Listesi Geçici Listesi'nde ‘Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri' adıyla yer alan alanların Dünya Miras Listesi'ne alınması, Bursa Büyükşehir Belediyesi Alan Başkanlığı'nca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli olarak başlatılan çalışma kapsamında; yönetim planlarının hazırlanması sürecinde elde edilen veriler doğrultusunda, başvurunun güçlendirilmesi amacıyla yönetim alanı sınırlarının revizyonu talep edildi. Bakan oluru ile ‘Orhangazi Külliyesi ve Çevresi'ni kapsayan Bursa Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil ve Muradiye'deki Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü yönetim alanı sınırları onaylandı. Bu kapsamda söz konusu revize edilmiş onaylı sınırlar, başvuru gerekçesiyle bağlantılı olarak uzman görüşleri doğrultusunda adı ‘Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu: Bursa ve Cumalıkızık' (The Birth of the Ottoman Empire: Bursa and Cumalıkızık) olarak değiştirilen ve Uzman Danışman Giora Solar tarafından hazırlanan ‘adaylık dosyası, ekleri ve Akan Mimarlık tarafından hazırlanan yönetim planından oluşan Adaylık Başvuru Dosyası, Dünya Miras Merkezi'nce ön değerlendirme yapılması amacıyla Ankara'ya gönderilerek, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne adaylık başvusu resmen hedeflenen tarihte yapıldı. Bursa için büyük önem taşıyan bu adaylık başvurusu, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık sürecinde Bursa'yı hedefe bir adım daha yaklaştırdı.
Yorum Yaz