Bursa'daki Kiremitçi Sinan Bey Camisi restore edilmeyi bekliyor!
Bursa'daki Sinan Bey Camisi bakımsızlıktan dokusunu yitirmeye başladı
Bursa'da yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Kiremitçi Sinan Bey Camisi'nin içler acısı hali herkesin tepkisini çekiyor.
Bursa'da Doğanbey Kentsel Dönüşüm alanı içinde kalan Kiremitçi Sinan Bey Cami ve müştemelatı restorasyon bekliyor. Caminin yatakhane ve sosyal tesise dönüştürülmesi eleştiri topluyor. MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Osmangazi İlçe Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu ve Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın, caminin bir an önce onarımdan geçirilmesini istedi. Aydın tarafından defalarca gündeme taşınan Kiremitçi Sinan Bey Cami'nin restorasyonu bir netice beklerken, tarihi eser sevenler ise caminin şu anki halinin içler acısı olduğunu söylediler. Tarihi özelliği olan ve betonlaşmaya karşı direnen caminin ilgisizlikten dokusunu yitirmeye başladığını kaydeden Aydın, "Tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmakla övünenler ve Doğanbey projesine eleştiriye tahammül edemeyip her şeyine sahip çıkanlar bu acı gerçek karşısında nasıl bir savunma psikolojisi içine gireceklerdir, merak ediyoruz? Bu rezalete son vermek için acilen göreve davet ediyoruz. Bu konunun ısrarla takipçisi olacağız" dedi.
Kiremitçi Mahallesi'nde yer alan cami, kiremit örtülü ahşap çatılıdır. Eser 1524 yılında Sinan Bey tarafından yaptırıldı. İnşa tarihi bilinmemekle beraber 1864 senesinde tamir edildiği onarım kitabesinden anlaşılır. Yapının banisi olan Pir Mehmet Bey oğlu Sinan Bey'in mezarı da haziresinde yer almaktadır. Yeni baştan yapıldığı için hiçbir özelliği kalmayan mabedin sadece haziresi ve burada bulunan birkaç tane mezar taşı orijinal olarak günümüze gelebilmiştir.
Habertürk
Yorum Yaz